1515
Annons
Denna text publiceras i samarbete med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.
Helsingborgs DagbladSydsvenskan

Uppstickare lockar börsjättar till digitala hållbarhetsredovisningar

Uppstickaren Position Green i Malmö har efter sex års utvecklingsarbete fått ett rejält genombrott för sitt verktyg som samlar information till företags hållbarhetsrapporter. På kundlistan finns tunga aktörer som Coop, Kinnevik, Getinge, Nolato, Lindab, Boozt, Liseberg, Apoteket, Fortnox och Blåkläder.

Kinnevik och Getinge är några av Position Greens kunder.
Kinnevik och Getinge är några av Position Greens kunder.Foto:Noella Johansson, Jasper Calberg, Jessica Gow

Lagkravet på större bolag att leverera hållbarhetsrapporter har inneburit ett lyft för Malmöbaserade Position Green. I dagsläget använder omkring 150 svenska företag Malmöbolagets system och förra året nära nog dubblades omsättningen till drygt tolv miljoner kronor, från 6,6 miljoner år 2019.

”På samma sätt som bolag jobbar med finansiell data är vår tanke att hållbarhetsdata också ska vara lika stringent bokförd och spårbar. Hållbarhet har gått från att vara något som är fint till att det är affärskritiskt”, säger Daniel Gadd, vd och en av bolagets fem grundare.

Samtidigt ökade personalstyrkan i fjol från 13 till 26 anställda, varav drygt 20 finns i Malmö och en handfull i Stockholm. För att kunna fortsätta växa tillräckligt snabbt – och undvika att bli omsprungna av någon konkurrent – har bolaget nyligen tagit in sex miljoner i nytt kapital. Målet är att dubbla försäljningen varje år även framöver.

”Det här är en bransch där vi förväntar oss att se många bolag dyka upp de närmaste 2–3 åren. Så det är viktigt för oss att fortsätta utveckla både produkten och bolaget snabbt”, säger styrelseordförande Anders Frankel, som tidigare grundat det Malmöbaserade it-bolaget Apsis.

Med hjälp av det nya kapitalet ska ytterligare 15 personer anställas, varav fyra är kopplade till en kommande satsning på internationell expansion.

Hittills har kunderna främst funnits i Sverige, men Position Green förbereder sig nu för att även sälja systemet till utländska företag. Först på tur står Danmark, Norge, England och Nederländerna.

Huvuddelen av de nya tjänsterna räknar Daniel Gadd med kommer att hamna i Malmö, eftersom bolaget upplever att det är enklare att hitta utvecklare med rätt kompetens här.

Position Green föddes 2015 ur en idé som Daniel Gadd och Rickard Häll fick när de arbetade på revisionsbyrån Deloitte och såg att intresset för hållbarhetsfrågorna började växa.

”Revisorerna skulle revidera hållbarhetsdata, men det var kaos i datan. Vår spaning var att det skulle komma lagkrav på hållbarhetsredovisning. Vi kom då i kontakt med Fabian Hagman som utvecklade ett verktyg för detta behov och tillsammans med två erfarna utvecklare grundade vi Position Green. Vi jobbade kvällar och helger med detta i början och med företags ökade intresse för hållbarhet har det nu tagit ordentlig fart”, säger Daniel Gadd.

Sex år senare finns ett verktyg som bygger på internationella standarder för hållbarhetsredovisning som ISO och GRI, Global Reporting Initiative, men plattformen anpassas sedan för varje kunds specifika behov.

Nyligen har Position Green också börjat samarbeta med det statliga forskningsinstitutet Rise (Research Institutes of Sweden) kring deras klimatdatabas. Tanken är att kunna beräkna utsläpp för en varas hela livscykel åt till exempel butikskedjor, som inte själva har tillgång till all information om tillverkningsprocessen.

”Just nu är det väldigt stort fokus på klimat, med all rätt. Vår plattform samlar information om det, men också mycket om social hållbarhet, bolagsstyrning och risk. Det handlar till exempel om att säkerställa att företagen inte har barnarbetare i sina fabriker i Asien, men också om hur könsfördelningen ser ut i ledningen”, förklarar Daniel Gadd.

Kinnevik är ett av de börsnoterade storbolag som använder Position Greens lösning. Dels används det för klimatrapportering av växthusgasutsläpp, dels för att följa upp hur bolagen som Kinnevik investerat i sköter sig på hållbarhetsområdet utifrån de kriterier som satts upp.

”I fjol gick vi ut med ganska ambitiösa mål om att minska våra utsläpp med 50 procent fram till 2030 och en del i att uppnå de målen är att se till att bolagen mäter och sedan reducerar sina utsläpp”, säger Rebecka Elming, som arbetar med juridik- och hållbarhetsfrågor på Kinnevik.

”Vi ville ha någon som hade förståelse för den information vi samlar in och inte bara sitter på den tekniska sidan, eftersom det är ganska komplicerad materia och svåra metoder. Det hittade vi hos Position Green samtidigt som vi såg en möjlighet i någon som inte utvecklat produkten helt färdigt, utan som vi tillsammans kunde utveckla produkten med.”

Daniel Gadd, vd och en av Position Greens fem grundare.
Daniel Gadd, vd och en av Position Greens fem grundare.
Innehåll från WintAnnons

Därför väljer IT-konsulten automatiserad ekonomihantering

Företagande ska vara superenkelt. Det ska helst också vara tidseffektivt. Tyvärr finns det dock flera moment i en konsults vardag som bidrar till allt annat än effektivitet. Moment såsom ekonomihantering och administration kan ses som riktiga tidstjuvar. Tid som inte går att debitera för. Och Wint vet att tid är pengar, inte minst för konsulter. Därför är det inte konstigt att allt fler väljer att skaffa deras automatiserade ekonomitjänsten.

Den automatiserade bokföringstjänsten Wint är tjänsten för dig som vill ha ett tryggt företagande med full koll på ekonomin. Konceptet är inte svårt att förstå. Wint ersätter den traditionella redovisningsbyrån och automatiserar bolagets ekonomi och administration. Som kund hos Wint har du allt i ett, löpande bokföring, effektivare ekonomihanteringen och professionell rådgivning. 

– Vi på Wint har lång erfarenhet av att hjälpa just konsultbolag. Vi insåg för länge sedan att merparten av de uppgifter som en traditionell redovisningsbyrå gör, kan automatiseras och skötas helt digitalt. Därför har vi utvecklat en tjänst som är utformad för att svara upp mot vanliga behov och utmaningar som just konsulter har, förklarar Elin Rautio, produktägare på Wint.

Tidrapportering, en värdefull funktion

Det finns de som upplever ekonomihantering som ett onödigt ont och anlitar en redovisningskonsult för att hantera vissa delar av den. Den stora skillnaden mellan dem och Wint är att Wint hanterar allt som rör ekonomi och administration. Inte bara en liten del. Du får alltså hela bolagets administration under ett tak till ett fast pris utan dolda avgifter.

Under våren lanserades Wints senaste funktion, tidrapportering. Att tidrapportera har många fördelar, men att ha ett tidrapporteringssystem som synkar med saker som fakturering och övrig administration är en riktig tidsbesparare.

– För IT-konsulter är det viktigt med funktionell tidrapportering. Det ska vara enkelt att fakturera sin tid. I Wint får du en bra överblick över dina projekt samt rapporter som ger möjlighet till bättre uppföljning på projektnivå. Det är särskilt värdefullt för dig som vill kunna se på lönsamheten i varje enskilt uppdrag. Vi är glada över att tidrapporteringsfunktionen nu är up and running, den kommer att spara ännu mer tid för våra kunder, berättar Elin. 

Wints tidrapportering är helt integrerad med fakturering, lönehantering, bokföring och i slutänden även bokslutet.

– Det finns så mycket mer att vinna om du har allt strukturerat på ett tydligt sätt - på samma ställe. Målet är såklart att spara tid som kan spenderas på roligare saker, men också få möjlighet att kunna följa upp din bokföring. När du kan följa företagets rapporter i realtid blir det lättare att fatta genomtänkta beslut för verksamheten, menar Elin.

Läs också: Så fungerar Wints tidrapportering 

Helheten är den stora WOW-faktorn

– Många av våra kunder är just IT-konsulter, kanske för att våra funktioner passar dem så väl. Till skillnad från en traditionell redovisningsbyrå tar vi hand om allt från betalning, fakturering, löner och bokföring till just tidrapportering. Jag skulle säga att det är helheten med Wint som är den stora WOW-faktorn och det som verkligen förenklar livet för dig som konsult, säger Elin.

Personlig support

Även om Wint är en automatiserad tjänst betyder det inte att det inte finns människor bakom skärmen. De har en support av såväl ekonomer, utvecklare och olika specialister som är redo att svara på dina frågor. Och du kan alltid vara trygg med att du får rätt hjälp. När du kontaktar supporten blir du snabbt kopplad till en ekonom med expertis inom just dina frågor.

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Skenande inflation får Tradera att gasa

Svenska Tradera tar sitt koncept till andra sidan Öresund, där bolagets vd Stefan Öberg ser en stor potential.

”Vi har redan fyra miljoner grejer på Tradera, och i Danmark kommer vi ha ett par miljoner saker från dag ett”, säger han. 

Foto:Patrik Olsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera