1515
Annons

Uppstickarbolaget fyller kassan – lanserar elektrisk motorcykel

Svenska Stilride vill utmana en traditionell bransch så väl som heta uppstickarbolag med sin elektriska motorcykel. Nu tar de in 31 Mkr i nytt kapital. 

”Nu går vi in i en konstruktionsfas och vill förfina och utveckla tekniken samt bygga ett starkt team. Fokus är att ta vår första produkt till marknaden”, säger vd:n Jonas Nyvang.

Jonas Nyvang och Tue Beijer har grundat Stilride.
Jonas Nyvang och Tue Beijer har grundat Stilride.

Den svenska fordonstillverkaren Stilride vill utmana den traditionella fordonsbranschen med sina stilrena och fossilfria motorcyklar. Bolaget utmärker sig genom den enligt egen utsago unika tillverkningsprocessen, där stommen till motorcyklarna tillverkas genom att böja och vika stålplåt med robotar. 

”Vi beskriver det som industriell origami. På så vis kan vi reducera antalet komponenter, miljöavtryck och vikt”, säger vd:n Jonas Nyvang. 

Han grundade bolaget tillsammans med Tue Beijer 2020 som en del av ett program på Vinnova. Duon har en bakgrund inom bland annat industridesign och marknadsföring. 

Nu tar Stilride in sin största runda hittills på 31 miljoner kronor. Bland investerarna finns namn som serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh, Pierces medgrundare Andreas Adler, Leo Vegas-chefen Gustaf Hagman och investeraren Sam Bonnier, något som Breakit först uppmärksammat. 

”Nu går vi in i en konstruktionsfas och vill förfina och utveckla tekniken samt bygga ett starkt team. Fokus är att ta vår första produkt till marknaden”, säger Jonas Nyvang.

I dagsläget har man 10 medarbetare, men innan året är slut siktar Stilride på att fördubbla siffran. 

Målgruppen kan beskrivas som premium. Prisbilden är inte färdigställd men Jonas Nyvang uppskattar att de första fordonen kommer att kosta över 100.000 kronor per motorcykel. 

Planen är att de första motorcyklarna ska börja säljas till konsumenter i slutet av 2022. Därmed får redan etablerade aktörer som Vässla och Cake snart en ny konkurrent. Jonas Nyvang känner sig dock lugn inför Stilrides stundande lansering. 

”Alla olika aktörer har en egen nisch, där vi ser att vi har en unik design och tillverkningsteknik. Det är dessutom en väldigt stor marknad som öppnas upp i och med omställningen till el.” 

Nu väntar mer arbete för att göra den första produkten redo att köras, samt en satsning på marknadsföring. 

”Vårt mål är att det ska finnas 100.000 förare på marknaden 2026. Först i Europa, men vi ser även USA och Asien som intressanta marknader.” 

Läs mer: Cake kopplar upp fordonsflottor – lanserar i USA 


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?