1515
Annons

Uppsalabolaget satsar på solparker – dubblar intäkterna

Uppsalabaserade HP Solartech rider på den svenska solenergiboomen. Nästa år inleds deras största utmaning hittills: att bygga 40 solparker runtom i Sverige. 

”Det är mycket kapital som ska satsas på grön energi, men än så länge finns relativt få projekt”, säger vd:n Kenny Fogel.

Kenny Fogel tillträdde som vd på HP Solartech i augusti.
Kenny Fogel tillträdde som vd på HP Solartech i augusti.

Det Uppsalabaserade solenergibolaget HP Solartech stängde i somras vad som enligt egen utsago är den största svenska affären inom solenergi hittills. Med start nästa år kommer 40 nya solparker byggas runtom i landet, till ett värde av 500 miljoner kronor. 

Projektet genomförs tillsammans med solenergibolaget Sunspark Nordic och kund är den Schweiziska infrastrukturfonden Re:cap global investors. 

Det innebär något av helomvändning för HP Solartech som startade 2017, då man nu bytt riktning helt från att sälja mindre solcellsanläggningar privatpersoner och mindre företag. Framöver ligger fokus på att bygga så kallade solcellsparker som levererar minst 1 megawatt. 

”När vi ser på marknaden ser vi även en otroligt hård konkurrens, både lokalt och nationellt. Både från större och mindre aktörer. Det börjar bli trångt i kategorierna, och därför har vi lyft blicken”, säger bolagets vd Kenny Fogel. 

Kunderna framöver är både företag och infrastrukturfonder, som investerar i projektens tillkomst och därefter tar över ägandet. Exempel på kunder i dag är Cap Man Real Estate, Brunswick och Vasakronan. 

”Det finns många företag som behöver vara 100 procent säkra på att säkerställa möjligheten att få grön och närproducerad energi. Vi kan teckna avtal med dem eller sätta anläggningar på deras tak. Eller båda delarna.” 

HP Solartech är del av en marknad som växt kraftigt de senaste åren. 2020 var antalet anläggningar i Sverige uppe i 65.819, enligt Energimyndigheten. Det är en ökning på mer än 550 procent under fem år. Ökningen avspeglar sig även i mängden bolag som slåss om marknadsandelarna. Det kanske mest kända exemplet är Svea Solar, som 2019 prisades av Di Gasell för att ha nått en tillväxt på 2.000 procent. Nyligen tog bolaget in 160 Mkr i riskkapital och flera namnkunniga personer som delägare. 

”Vi ser ett allt större intresse för solenergi och en marknad som blir mer mogen. Framför allt från ett företagsperspektiv. Det är mycket kapital som ska satsas på grön energi, men än så länge finns relativt få projekt”, säger Kenny Fogel.  

Intresset märks även i bokslutet. Under 2020 omsatte HP Solartech 35 miljoner kronor och gjorde ett positivt resultat på sista raden nära nollan. Enligt bolagets preliminära siffror för 2021 fortsätter man att växa, och siktar på att omsätta upp till 70 Mkr med fortsatt lönsamhet. 

”Det är enbart organisk tillväxt som ligger bakom våra siffror. Nästa år räknar vi med att nå över 200 Mkr i omsättning.”

Nästa år väntar även en flytt, då HP Solartech vuxit ur sina nuvarande lokaler i Uppsala. Framöver väntar flera projekt med att sätta upp större solcellsanläggningar på tak, liksom att utveckla portföljen för parkprojekten. Inom ett par år hoppas vd:n att bolaget är redo för en Europeisk expansion. 

”Den senaste prognosen jag såg visar att solenergin står för 0,78 procent av den svenska energimixen. Det finns ett uttalat mål om att försöka nå 10 procent år 2040. Tillväxtmässigt finns här en stor potential för oss. Men det slutar inte där. Ta Danmark till exempel, de är redan på nivåer närmare 5 procent”, säger Kenny Fogel.  

 


Innehåll från PaypalAnnons

PayPal fortsätter satsa på Sverige efter Zettleköpet – Därför ska du jobba här

Det finns många anledningar till att PayPal investerar i Sverige och ännu fler anledningar att ansluta sig till Stockholmskontoret för att arbeta med framtidens teknologi, enligt Jonas Breding, chef för norra Europa på PayPal.

Fyra år efter köpet av Zettle fortsätter PayPal att satsa på Stockholm för att utveckla sömlösa betallösningar som används av allt fler bolag och kunder världen runt.

Varför satsar PayPal på Sverige?

–  Zettle hade inte kunnat skapas på någon annan plats. Vi hade följt dem i flera år innan uppköpet och visste hur mycket talang som fanns i bolaget. Visst var vi ute efter Zettles briljanta tekniska lösningar, men också efter den kultur som låg bakom. Det gör det helt naturligt att fortsätta satsa här i Stockholm, säger Jonas.

PayPal finns i 200 länder med 429 miljoner användarkonton och har över 30 000 anställda på fler än 50 kontor i fler än 30 länder. 

Vad är det som utmärker Sverige som teknikland?

– Det finns duktiga utvecklare över hela världen, men i Sverige finns det kunskap som är kopplad till mer än kod. Här finns en bredare förståelse för utveckling där design, användarvänlighet och andra kompetenser spelar stor roll. Man förstår helheten i det problem som ska lösas, hur kundupplevelsen blir så bra som möjligt, vilket Zettle har varit ett klockrent exempel på ända sedan starten.

Det pågår en konstant rekrytering i Sverige från PayPals sida och bolaget har nyligen börjat välkomna medarbetarna till det nya kontoret på Regeringsgatan mitt i centrala Stockholm för att arbeta enligt en hybridmodell där de jobbar både på kontoret och distans.

Varför ska man söka sig till PayPal i Sverige?

– Här får du den perfekta kombinationen av en svensk, öppen arbetskultur där man uppmuntras att ta egna initiativ och en internationell, kulturell mångfald som de flesta bolag bara kan drömma om - vi har nog ett hundratal nationaliteter representerade. Tillsammans med de otroliga förmåner du får ta del av redan som nyanställd blir det en fantastisk arbetsplats.

PayPal arbetar med en rad olika förmåner för sina medarbetare, dels för att säkra deras ekonomiska trygghet men även för det fysiska och psykiska välmåendet. Anställda erbjuds bland annat en månads extra betald ledighet vart femte år för att helt logga ut från den digitala världen och reflektera över sina karriärsambitioner. Jonas har själv precis kommit hem från fyra veckors bergsklättring i Nepal men det är inte förmånerna utan framför allt att få jobba med den absolut senaste teknologin och framtiden som han lockas av.  

– Oavsett vilken funktion du har så arbetar du i vissa delar med forskning och att tänka långsiktigt. På ett lönsamt bolag av den här storleken, som fokuserar på avancerad teknologi, arbetar du med det nyupptäckta - det handlar hela tiden om trender och framtida trender. Våra hack weeks är ett bra exempel. Utvecklarveckor som hålls flera gånger om året där alla bolagets funktioner ingår i olika team. Vi använder den senaste teknologin för att på sju dagar utveckla innovationer så långt att de, i vissa fall, kan tas direkt till marknaden. 

Läs mer här 

Mer från Paypal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Paypal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?