1515
Annons

Uppsalabolaget gör ny ”superkoppar” – ABB med och fyller kassan med 84 miljoner

Supermaterialet grafen är en nobelprisbelönad upptäckt som genom Uppsalabolaget Graphmatech nu kan kombineras med koppar. Resultatet: En form av superkoppar. Nu tar bolaget in 84,5 miljoner från bland annat ABB.

”Det är 80 kilo koppar i en elbil och 2030 räknar vi med en kopparbrist på 10 miljoner ton”, säger grundaren Mamoun Taher om den globala materialbristen.

Mamoun Taher är grundare och vd för Graphmatech. Till höger en illustration av grafen från bolaget.
Mamoun Taher är grundare och vd för Graphmatech. Till höger en illustration av grafen från bolaget.Foto:Press.

I dag 3d-skrivs vissa kopparkomponenter genom att använda laser och en pulverform av metallen, en mer komplex design än vad som är möjligt att forma i traditionell tillverkning. Men det finns ett par problem.

Sammansättningen i kopparpulvret gör att 60 procent av energin från lasern reflekteras bort. Det innebär i sin tur att materialet får lägre densitet än önskat. Det har Graphmatech hittat en lösning på – med effekten att metallen blir ännu bättre än i sin grundform.

Läs mer: Svenskt bolag vill göra batterier utan kobolt – får miljontillskott

Bolagets patenterade modell bygger på att belägga metallpulverkorn med ämnet grafen för att förändra dess egenskaper. Det fungerar på såväl stål som aluminium och alltså koppar.

”Genom att belägga kopparpulver med grafen får vi ned reflektionen från lasern med 67 procent”, säger Mamoun Taher.

Slutprodukten är en 3d-printad komponent i koppar-grafen-komposit. Förutom att processen att ta fram delen är mer effektiv och ger högre densitet, leder sammansättningen också ström 60 procent bättre än ren koppar.

En vinn-vinn-situation, menar Mamoun Taher.

”Du kan använda mindre material för att uppnå samma effekt. Kompositen har också bättre mekaniska egenskaper som gör att till exempel batterier håller längre.”

Var finns koppar i dag i moderna batterier?

”I litiumjon-batterier används koppar som en så kallad ’collector’, en folie i batteriet. Men där forskar vi dessutom tillsammans med Uppsala Universitet på att byta ut koppar mot en grafen- och aluminium-komposit istället. Hittills verkar det mycket lovande.”

Aluminium är en betydligt lättare metall som dessutom finns i överflöd.

Elbilar innehåller omkring 80 kilo koppar i dag, säger Mamoun Taher. Metallen sitter främst i kopplingar mellan batterikällor. Kan dessa minskas bygger du ett lättare batteri som också sparar material.

”Till 2030 räknar man med en brist på 10 miljoner ton koppar. Det tror vi att vi kan hjälpa till att undvika.”

Läs mer: Så rustar svenska bolagen för elektrifiering – med konfliktmetaller och havsvatten

Grafen är ett så kallat 2d-material, eftersom det bara består av ett atomlager, och är 200 gånger starkare än stål. Det är dessutom genomskinligt, böjbart och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga.

Däremot kan det inte ersätta stål.

Grafen upptäcktes 2004 av de två forskarna Andre Geim och Konstanin Novoselov. Sex år senare tilldelades de Nobelpriset i fysik för upptäckten.

Graphmatech har precis stängt en kapitalrunda på 84,5 miljoner kronor, till en värdering om nära 250 Mkr, som leddes av den nya investeraren Molindo Energy och den befintliga investeraren ABB Technology Ventures. 

Nytillkomna delägare i rundan är också Forward Ventures och SEB Venture Debt, samtidigt som övriga befintliga ägare, Almi Invests fond Green Tech, Walerud Ventures och KIC Innoenergy, också fortsätter att investera i bolaget.

”Genom att möjliggöra grafens egenskaper i industriell skala erbjuder Graphmatechs teknik en enorm potential i en hållbar övergång till elektrifiering av industrin, inom additiv tillverkning och i nästa generation energilagring, säger Kurt Kaltenegger, chef för ABB Technology Ventures, i ett uttalande.

Läs mer: Vem ska bygga Apples nya bil egentligen?

Bolaget omsatte blygsamma 654 000 kronor under 2020 med en rörelseförlust på 8,7 Mkr. I år ser de ut att gå mot en rejäl tillväxt med ”ett antal miljoner”, men än så länge är det långt kvar till lönsamhet.

”Det är viktigt att skala upp försäljningen också, men inom materialteknik pratar vi många år av utveckling”, säger Mamoun Taher.

Näst steg, enligt honom, är att skala upp produktionen av det egna grafenkompositer samtidigt som man ska validera forskningsresultaten kring kompositerna tillsammans med sina industripartners.

Vill bli Sveriges största barnvakt – gigappen växer med 586 procent

Gig-appen Yepstr tappade nästan hela omsättningen under pandemin. Nu växer intäkterna återigen snabbt och på delägarlistan samlas flera kända namn – även internationellt. ”Om vi inte var den största barnvaktsförmedlaren i maj så kommer vi bli det innan året är slut,” säger vd:n Jacob Rudbäck. 

Jacob Rudbäck är vd och grundare av Yepstr.
Jacob Rudbäck är vd och grundare av Yepstr.

Yepstr grundades 2017 och har tagit fram en plattform som kopplar samman arbetsvilliga ungdomar mellan 15 till 24 år med privatpersoner och företag. Det kan till exempel handla om att hjälpa äldre med datorn, klippa gräsmattor eller passa barn. 

Gigtjänsten, som utstått flera tröga tillväxtår sedan starten, ser nu ut att ha fått vind i seglet. 2021 ökade omsättningen 586 procent från året innan och landade på åtta miljoner kronor. Det kan jämföras med de tre tidigare räkneskapsåren där omsättningssiffrorna hamnat strax över en miljon kronor.

”Barnpassningen står för 60 procent av omsättningen. Om vi inte var den största barnvaktsförmedlaren i maj så kommer vi bli det innan året är slut,” säger vd:n Jacob Rudbäck som spår att omsättningen kommer landa över 20 miljoner kronor 2022. 

Plattformen kopplar samman arbetsvilliga ungdomar mellan 15 till 21 år med privatpersoner och företag.
Plattformen kopplar samman arbetsvilliga ungdomar mellan 15 till 21 år med privatpersoner och företag.

Han förklarar siffrorna som en effekt av ett pågående kulturskifte där synen på hushållstjänster inte klingar lika falskt som tidigare. 

”Den nya generationen tar hjälp i långt större utsträckning. De minns inte pigdebatten och skamläggningen av folk som tog hjälp. Vi driver vågen av ett enormt paradigmskifte”, säger Jacob Rudbäck. 

Yepstr har tidigare kritiserats, bland annat av ungdomsförbundet Syndikalisterna, för att utnyttja förstagångsarbetares okunskap gällande arbetsvillkor och arbetsrätt. Något Jacob Rudbäck inte håller med om. 

”Vi står ut som det enda gigföretaget som tar fullt ansvar för arbetarna”, säger han och tillägger att företaget erbjuder arbetarna både semesterersättning, lagstadgad pension och försäkringar.  

Jacob Rudbäck tror dessutom att strategin är ett ytterligare skäl till att det nu börjat gå bättre för företaget.

”Det finns en trovärdighet hos oss som andra gigtjänster saknar. Vi är redo att ta fighten och tycker att alla människor ska ha rätt till trygga avtal.” 

Av de 50.000 ungdomar som är anslutna till appen så jobbade 2.678 av dessa via Yepstr 2021. 

Yepstr har användare i hela Sverige även om Stockholm, Göteborg och Malmö står för 70 procent av omsättningen.   

Jacob Rudbäck upplever vissa lokala skillnader men menar att utbudet på gigarbetare är blandat. Även om de som efterfrågar tjänsterna framför allt befinner sig i höginkomstområden, tror han att företaget också kan locka kunder utan samma ekonomiska förutsättningar. 

För i och med att förmedlingen sker digitalt och automatiserat kan de betala mer till arbetaren och för ett billigare pris till kunden. Efter rutavdraget landar kostnaden för barnvaktsjobb på 100 kronor i timmen, enligt vd:n.

”Istället för att kunden går till en dyrare traditionell aktör går man till Yepstr där barnvakter tjänar närmare 110 kronor i timmen.”

Under pandemin förlorade företaget 80 procent av sin omsättning. När samhället nu går in i ytterligare en lågkonjunktur, tror vd:n snarare att människor får större behov av hjälp. 

”Om båda i hushållet måste jobba så kan lite extra hjälp i vardagen göra enorm skillnad.”

Företaget stängde nyligen en runda vars investerare och siffror Jacob Rudbäck inte vill uppge i dagsläget.

2019 fyllde företaget på kassan med åtta miljoner kronor från namnkunniga som entreprenören Gunilla von Platen, Schibsted, Beijer Ventures, och Tumblrs förre detta vd John Maloney. Även Keith Anderson, medgrundare av investeringsjätten Blackstone har tidigare gått in med pengar i Yepstr. 

Sedan tidigare är Stena-miljardären Dan Sten Olsson också delägare i Yepstr. 

Med pengarna från den senaste rundan kommer företaget fortsätta satsa på tillväxt, lönsamhet samt sikta mot en ledande position inom trädgårds- och läxhjälp. 

När bolaget dominerat dessa tre marknader, kommer de satsa på expansion, säger Jacob Rudbäck. 

”Det har tagit längre tid än vi ursprungligen trott, med samhällsproblem och kulturförändringar. Men vi har redan påbörjat diskussionen med investerare om att ta klivet utomlands.” 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera