1515

Uppkopplad klocka – hetast på IoT-himlen

Ett Malmöbolag med en hemlig smartklocka toppar Di Digitals lista över Nordens sju hetaste ”Internet of things”-bolag. På andra och tredje plats kommer två finska bolag. 

Fredrik Rosén är CFO på Malmöbolaget Anima. På torsdag lanserar de sin hemliga klocka Kronaby.
Fredrik Rosén är CFO på Malmöbolaget Anima. På torsdag lanserar de sin hemliga klocka Kronaby.

Drygt 400 miljoner ”saker” är just nu mobilt uppkopplade mot nätet. Det uppger telekomjätten Ericsson, vars affär delvis går ut på att hjälpa dem koppla upp sig. Det är därför inte överraskande att området som kallas ”Internet of things” är hett i denna del av världen. Närmare 400 miljoner kronor investerades i nordiska ”internet of things”-sektorn bara under 2016, enligt databasen Nordic Tech List.

Ett av de hetaste bolagen i sektorn just nu är Malmöbaserade Anima, som fått en hel del uppmärksamheten från riskkapitalsektorn. Sommaren 2015 investerade kinesiska Goertek hela 95 miljoner kronor i bolaget.

Hittills har det varit ganska tyst om Anima. Men nu på torsdag, den 26 januari är det dags för den första produktlanseringen. Det är den smarta klockan Kronaby som ska visas upp för världen.

Det mesta är hemligt kring Kronaby. Men Anima har gått ut med några bilder av klockan, som ser mer ut som ett klassiskt armbandsur än en Apple Watch. Di Digital är på plats och rapporterar under torsdagen.

Här är Nordens 7 hetaste IoT-bolag:

1. Anima (NTL)
Verksamhet:
Ge ut konsumentprodukter inom IoT-området. Första produkten är den smarta klockan Kronaby som lanseras nu på torsdag, den 26 januari.
Huvudkontor: 61 medarbetare vid huvudkontoret i Malmö.
Omsättning 2015: 1,6 Mkr
Resultat 2015: -16,6 Mkr
Riskkapital: Kinesiska börsjätten Goertek investerade 95 miljoner kronor sommaren 2015. Goertek har kunder som Samsung, Sony och Microsoft.Foto:
Lanseringen närmar sig med stormsteg

Läs mer: Malmöbolag utmanar Apple med smart klocka

2. Newlcon (NTL)
Verksamhet: Jobbar med automatisering för läkemedelsleverantörer. Produkterna kombinerar robot- 3D- och IoT-teknik för att lösa branschens utmaningar.
Huvudkontor: Kuopio, Finland
Omsättning 2015: 51 Mkr Resultat 2015: -12.3 Mkr
Riskkapital: Tog in 76 miljoner kronor från European Investment Bank i mars 2016.

3. Wirepas (NTL)
Verksamhet: Erbjuder radiokommunikation inom IoT-området. Huvudkontor: Tampere, Finland.
Omsättning 2015: 6,4 Mkr
Resultat 2015: -4,2 Mkr
Riskkapital: har tagit in 71 miljoner kronor i fyra kapitalrundor från bland andra Vito Ventures, Inventure Oy, ETF partners och Jörgen Lantto.

3. Cloudme (NTL)
Verksamhet: Erbjuder datalagring i molnet i konkurrens med bolag som Dropbox and OneDrive.
Huvudkontor: Sex anställda i Linköping.
Omsättning 2015: 148 000
Resultat 2015: -4,8 Mkr
Riskkapital: Tog in 61 Mkr i april 2015 från bland andra Almi Invest.

4. Greenbird (NTL)
Verksamhet: Big data-applikationer för smarta städer.
Huvudkontor: Olso, Norge.
Omsättning 2015: 9 Mkr
Resultat 2015: 4,9 Mkr
Riskkapital: Tog in 43 Mkr i november 2016 från ETF partners och Statkraft Ventures.

5. Watty (NTL)
Verksamhet: Maskinlärningsteknik för att hjälpa privatpersoner att elspara.
Huvudkontor: Stockholm
Omsättning 2015: 7,4 Mkr
Resultat 2015: -1,4 Mkr
Riskkapital: Tog in 38 Mkr i fyra rundor under 2015 och 2016, från bland andra EQT Ventures, finska Cleantech Invest och Mattias Miksche.

Läs mer: Energistartupen Watty tar in 30 miljoner  Foto:
Hjalmar Nilssone, vd för Watty

6. Cyberlightning (NTL)
Verksamhet: Big data-platform för övervakning och kontroll av energinät och smarta städer.
Huvudkontor: Oulu, Finland
Riskkapital: Tog in 30 Mkr i augusti 2014 från Inventure Oy.

7. H&D Wireless (NTL
Verksamhet:
Hjälper kunder konvertera sin affärsmodell från att sälja en produkt i en låda till att sälja en tjänst i molnet.
Huvudkontor: Solna Omsättning 2015: 0 kronor
Resultat 2015: 258 000 kronor
Riskkapital: Tog in 24 Mkr i november 2016 från Blaiseholmen Investment Group.


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?