1515

Uppkopplad klocka – hetast på IoT-himlen

Ett Malmöbolag med en hemlig smartklocka toppar Di Digitals lista över Nordens sju hetaste ”Internet of things”-bolag. På andra och tredje plats kommer två finska bolag. 

Fredrik Rosén är CFO på Malmöbolaget Anima. På torsdag lanserar de sin hemliga klocka Kronaby.
Fredrik Rosén är CFO på Malmöbolaget Anima. På torsdag lanserar de sin hemliga klocka Kronaby.

Drygt 400 miljoner ”saker” är just nu mobilt uppkopplade mot nätet. Det uppger telekomjätten Ericsson, vars affär delvis går ut på att hjälpa dem koppla upp sig. Det är därför inte överraskande att området som kallas ”Internet of things” är hett i denna del av världen. Närmare 400 miljoner kronor investerades i nordiska ”internet of things”-sektorn bara under 2016, enligt databasen Nordic Tech List.

Ett av de hetaste bolagen i sektorn just nu är Malmöbaserade Anima, som fått en hel del uppmärksamheten från riskkapitalsektorn. Sommaren 2015 investerade kinesiska Goertek hela 95 miljoner kronor i bolaget.

Hittills har det varit ganska tyst om Anima. Men nu på torsdag, den 26 januari är det dags för den första produktlanseringen. Det är den smarta klockan Kronaby som ska visas upp för världen.

Det mesta är hemligt kring Kronaby. Men Anima har gått ut med några bilder av klockan, som ser mer ut som ett klassiskt armbandsur än en Apple Watch. Di Digital är på plats och rapporterar under torsdagen.

Här är Nordens 7 hetaste IoT-bolag:

1. Anima (NTL)
Verksamhet:
Ge ut konsumentprodukter inom IoT-området. Första produkten är den smarta klockan Kronaby som lanseras nu på torsdag, den 26 januari.
Huvudkontor: 61 medarbetare vid huvudkontoret i Malmö.
Omsättning 2015: 1,6 Mkr
Resultat 2015: -16,6 Mkr
Riskkapital: Kinesiska börsjätten Goertek investerade 95 miljoner kronor sommaren 2015. Goertek har kunder som Samsung, Sony och Microsoft.Foto:
Lanseringen närmar sig med stormsteg

Läs mer: Malmöbolag utmanar Apple med smart klocka

2. Newlcon (NTL)
Verksamhet: Jobbar med automatisering för läkemedelsleverantörer. Produkterna kombinerar robot- 3D- och IoT-teknik för att lösa branschens utmaningar.
Huvudkontor: Kuopio, Finland
Omsättning 2015: 51 Mkr Resultat 2015: -12.3 Mkr
Riskkapital: Tog in 76 miljoner kronor från European Investment Bank i mars 2016.

3. Wirepas (NTL)
Verksamhet: Erbjuder radiokommunikation inom IoT-området. Huvudkontor: Tampere, Finland.
Omsättning 2015: 6,4 Mkr
Resultat 2015: -4,2 Mkr
Riskkapital: har tagit in 71 miljoner kronor i fyra kapitalrundor från bland andra Vito Ventures, Inventure Oy, ETF partners och Jörgen Lantto.

3. Cloudme (NTL)
Verksamhet: Erbjuder datalagring i molnet i konkurrens med bolag som Dropbox and OneDrive.
Huvudkontor: Sex anställda i Linköping.
Omsättning 2015: 148 000
Resultat 2015: -4,8 Mkr
Riskkapital: Tog in 61 Mkr i april 2015 från bland andra Almi Invest.

4. Greenbird (NTL)
Verksamhet: Big data-applikationer för smarta städer.
Huvudkontor: Olso, Norge.
Omsättning 2015: 9 Mkr
Resultat 2015: 4,9 Mkr
Riskkapital: Tog in 43 Mkr i november 2016 från ETF partners och Statkraft Ventures.

5. Watty (NTL)
Verksamhet: Maskinlärningsteknik för att hjälpa privatpersoner att elspara.
Huvudkontor: Stockholm
Omsättning 2015: 7,4 Mkr
Resultat 2015: -1,4 Mkr
Riskkapital: Tog in 38 Mkr i fyra rundor under 2015 och 2016, från bland andra EQT Ventures, finska Cleantech Invest och Mattias Miksche.

Läs mer: Energistartupen Watty tar in 30 miljoner  Foto:
Hjalmar Nilssone, vd för Watty

6. Cyberlightning (NTL)
Verksamhet: Big data-platform för övervakning och kontroll av energinät och smarta städer.
Huvudkontor: Oulu, Finland
Riskkapital: Tog in 30 Mkr i augusti 2014 från Inventure Oy.

7. H&D Wireless (NTL
Verksamhet:
Hjälper kunder konvertera sin affärsmodell från att sälja en produkt i en låda till att sälja en tjänst i molnet.
Huvudkontor: Solna Omsättning 2015: 0 kronor
Resultat 2015: 258 000 kronor
Riskkapital: Tog in 24 Mkr i november 2016 från Blaiseholmen Investment Group.


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?