1515
Annons

Uppgifter till Di: Klarna värderas högre än Spotify

Mitt i stormen kring sitt it-haveri är Klarna på väg att ta in nytt kapital – till en värdering som tar dem upp i den svenska näringslivstoppen, bland bolag som H&M och Ericsson.

Enligt uppgifter till Business Insider är det den japanska jätteinvesteraren Softbank som ska leda rundan.

Masayoshi Son (t.h.) sägs vara redo att investera i Klarna till en monstervärdering.
Masayoshi Son (t.h.) sägs vara redo att investera i Klarna till en monstervärdering.

Torsdagen på Klarna präglas av det stora it-haveri som gjort att kunder som loggat in sett andra användares konton. En allvarlig händelse där personers inköp blivit öppna för andra.

Samtidigt rapporter Business Insider att Klarna är på väg att stänga ännu en finansieringsrunda som värderar betaljätten till 40–50 miljarder dollar – motsvarande 330-410 miljarder kronor.

Enligt senare tillkomna uppgifter till Di Digital värderas bolaget högre än Spotify, som just nu har ett börsvärde om 45 miljarder dollar, och Klarnas företagsvärde lär närma sig 50 miljarder dollar eller motsvarande 415 miljarder kronor. Detta är även högre än svenska storbolag som Ericsson, 366 miljarder kronor, och i närheten av AB Volvo, med 434 miljarder.

Exakt hur mycket Klarna ska ta in är oklart. Det förväntas bli ett belopp på under 1 miljard dollar och en källa uppger att det rör sig om cirka 500 miljoner dollar, motsvarande 4 miljarder kronor. Det är hälften av vad Klarna tog in under förra rundan på 1 miljard dollar i mars.

Finansieringen har diskuterats under de senaste två veckorna och är nära att slutföras, enligt insynspersonerna som pratat med Business Insider. Utöver Softbank förväntas också stora amerikanska investerare delta i den nya kapitalanskaffningen.

Softbank grundades av Masayoshi Son 1981 vilket har gjort honom till världens 49:e rikaste enligt Bloomberg med en förmögenhet på 29 miljarder dollar. Genom åren har riskkapitalbolaget investerat i flera kända techbolag som Uber och sedermera falnade Wework. Digitaliseringen under pandemin har fallit väl ut och Softbank rapporterade en vinst på 46 miljarder dollar för 2020.

Klarna, som uppges planera en börsnotering i år eller potentiellt under 2022, är på pappret värt 31 miljarder dollar efter den senaste kapitalrundan i mars. Bolaget har avböjt att kommentera de nya uppgifterna, liksom Softbank.

(Di Digital/Finwire)

Innehåll från DeelAnnons

Svenska bolag anställer fler utomlands

Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.
Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Sverige är ett av de europeiska länder vars företag snabbast ökar sin anställningstakt utomlands. Det visar Global Hiring Report från Deel - ett bolag som möjliggör för företag att anställa vem som helst, var som helst.

– Vi märker en stor efterfrågan på våra tjänster, säger Daniel Eisenberg, Sverigechef på Deel.

Genom att använda data från över 100 000 kontrakt i 150 länder, och över 500 000 lönedatapunkter från Deel och tredjepartskällor, visar Deel vilka länder som anställer globalt, vem som anställs för vilka roller, och hur detta fenomen påverkar globala betalningar och löner. 

Trenderna granskades över sex månader, från januari till juni 2022. 

– Att Deel haft en rekordsnabb tillväxt ligger i linjer med flera större trender, som viljan till distansarbete i samband med pandemin, global brist på talang och en kulturförändring i vad en arbetsplats kan vara. Både arbetstagare och arbetsgivare tjänar på att gränserna suddas ut menar vi, säger Daniel Eisenberg, som själv leder Deels expansion i Norden på distans från Kenya. 

Deel hjälper i dagsläget över 50 svenska bolag att anställa och leda globala team. Sverige, som har en stark startup-sektor, har ett stort behov av att fylla positioner och hitta talang för att möjliggöra sina tillväxtresor. Svenska företag är, tillsammans med estländska och schweiziska, de företag i Europa som har snabbast växande anställningstakt utomlands, enligt Deels undersökning. 

– Svenska startups har problem med att anställa i den takt de växer i. I förlängningen hotar det Sveriges tillväxt, säger Daniel Eisenberg. 

– Genom att lämna över allt komplicerat pappersarbete och lokal arbetsrätt till oss kan bolagen fokusera på sin tillväxt och lyfta blicken från en svensk arbetsmarknad där det kan vara tufft att hitta rätt kompetenser. En duktig programmerare är en duktig programmerare, oavsett om hen sitter i Djakarta, Vasastan eller i Silicon Valley.

Letar i andra europeiska länder

Svenska företag vänder främst blickarna mot andra europeiska länder när de letar arbetskraft utomlands. Storbritannien, Polen, USA och Tyskland är populära arbetsmarknader bland svenska arbetsgivare, visar rapporten.  

– Hittar du en kandidat i Tyskland idag kan personen få lön via vår plattform redan i morgon. Vi har koll på de lokala lagarna. Om det till exempel sker en lagändring i Österrike en dag så uppdaterar vi dagen efter. Det måste gå fort, avslutar Eisenberg.

Utländska bolag vänder också blickarna mot Sverige när det är dags att anställa. De vanligaste rollerna företag från andra länder hittar i Sverige är dataanalytiker, mjukvaruutvecklare, designer, produktchef och affärsutvecklare. 

 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Tiktok närmar sig säkerhetsavtal – undviker försäljning

Den kinesiska videoappen Tiktok uppges ha nått en preliminär överenskommelse med Bidenadministrationen som åtgärdar USA:s nationella säkerhetsoro. Det rapporterar The New York Times med hänvisning till källor.

Foto:Jens Kalaene

Enligt uppgift har Tiktok gått med på att göra vissa ändringar inom datasäkerheten och bolagsstyrningen, och i gengäld för det slippa behöva bli sålda av sin ägare Bytedance. 

Det var för mer än två år sedan som Washington begärde att Bytedance avyttrar Tiktok över oro att amerikansk användardata kan hamna i händerna på Peking.

Även om en preliminär uppgörelse är nådd är det fortsatt långt till ett färdigt avtal. Enligt NYT:s uppgifter är finansdepartementet skeptiskt till att det som förhandlats fram räcker för att reda ut oron kring den nationella säkerheten. Det kan leda till föreslagna ändringar till villkoren, vilket riskerar att försena processen med flera månader. 

Bytedance har över en miljard aktiva användare och räknar in USA som en av sina största marknader.

Läs mer: Youtube utmanar Tiktok – och Epidemic Sound 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera