1515

Uppgifter till Di: Klarna värderas högre än Spotify

Mitt i stormen kring sitt it-haveri är Klarna på väg att ta in nytt kapital – till en värdering som tar dem upp i den svenska näringslivstoppen, bland bolag som H&M och Ericsson.

Enligt uppgifter till Business Insider är det den japanska jätteinvesteraren Softbank som ska leda rundan.

Masayoshi Son (t.h.) sägs vara redo att investera i Klarna till en monstervärdering.
Masayoshi Son (t.h.) sägs vara redo att investera i Klarna till en monstervärdering.

Torsdagen på Klarna präglas av det stora it-haveri som gjort att kunder som loggat in sett andra användares konton. En allvarlig händelse där personers inköp blivit öppna för andra.

Samtidigt rapporter Business Insider att Klarna är på väg att stänga ännu en finansieringsrunda som värderar betaljätten till 40–50 miljarder dollar – motsvarande 330-410 miljarder kronor.

Enligt senare tillkomna uppgifter till Di Digital värderas bolaget högre än Spotify, som just nu har ett börsvärde om 45 miljarder dollar, och Klarnas företagsvärde lär närma sig 50 miljarder dollar eller motsvarande 415 miljarder kronor. Detta är även högre än svenska storbolag som Ericsson, 366 miljarder kronor, och i närheten av AB Volvo, med 434 miljarder.

Exakt hur mycket Klarna ska ta in är oklart. Det förväntas bli ett belopp på under 1 miljard dollar och en källa uppger att det rör sig om cirka 500 miljoner dollar, motsvarande 4 miljarder kronor. Det är hälften av vad Klarna tog in under förra rundan på 1 miljard dollar i mars.

Finansieringen har diskuterats under de senaste två veckorna och är nära att slutföras, enligt insynspersonerna som pratat med Business Insider. Utöver Softbank förväntas också stora amerikanska investerare delta i den nya kapitalanskaffningen.

Softbank grundades av Masayoshi Son 1981 vilket har gjort honom till världens 49:e rikaste enligt Bloomberg med en förmögenhet på 29 miljarder dollar. Genom åren har riskkapitalbolaget investerat i flera kända techbolag som Uber och sedermera falnade Wework. Digitaliseringen under pandemin har fallit väl ut och Softbank rapporterade en vinst på 46 miljarder dollar för 2020.

Klarna, som uppges planera en börsnotering i år eller potentiellt under 2022, är på pappret värt 31 miljarder dollar efter den senaste kapitalrundan i mars. Bolaget har avböjt att kommentera de nya uppgifterna, liksom Softbank.

(Di Digital/Finwire)

 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?