Annons

Uppgifter: Spotify skär ner

Musiktjänsten Spotify skär ner och säger upp anställda i mindre skala.
”De drabbade har informerats individuellt och respektfullt”, säger en talesperson för Spotify till nyhetssajten Breakit.

Spotifys vd Daniel Ek
Spotifys vd Daniel EkFoto:Patrick T. Fallon

Spotify, vars aktie rasat med närmare 70 procent i år, agerar allt mer defensivt. 

Redan i somras meddelade Daniel Ek att Spotify skulle dra ner på rekryteringstakten.

När Spotify köpte det irländska bolaget Kinzen i början av oktober var det främst för att städa upp i poddfloran. Vd Daniel Ek har som bekant kritiserats för att vissa poddar på plattformen sprider hatiskt innehåll och desinformation samt att Kinzens mjukvara automatiskt kan lyssna efter skadligt innehåll i ljudinnehåll. 

I samma veva började Spotify även dra ned på sina poddsatsningar. Elva av bolagets produktioner, som getts ut av de helägda produktionsbolagen Parcast och Gimlet, läggs ned. Det är första gången som Spotify lägger ned så många poddar samtidigt och innebär att mindre än 5 procent av personalen som arbetar med poddar får gå, enligt Techcrunch, vilket Di Digital rapporterat.

Nu tycks nedskärningarna fortsätta, om än i liten skala. Enligt källor till Breakit rör det sig om nedskärningar i teamet på Spotify som arbetar med att rekrytera personal. Exakt hur många som ska påverkas av nedskärningarna vet inte nyhetssajten.

Uppgifter på av ett konto vid namn Blind på Twitter gör gällande att det rör sig om cirka 75 procent av nämnda team, eller att 150 av 200 skulle påverkas globalt, skriver Breakit.

”Publiceringen på sociala medier av The Blind Post stämmer inte och de har överdrivit omfattningen av den drabbade gruppen”, säger en talesperson för Spotify till Breakit och fortsätter:

”De drabbade har informerats individuellt och respektfullt och alla får avgångsvederlag och andra stöd”.

 

 

Innehåll från QNAPAnnons

Vikten av support över tid – investera smart i IT-utrustning av sällanköpsnatur

Produkter med utgången support som havererar. De flesta IT-avdelningar har någon gång varit där, trots att de arbetar aktivt med att byta ut produkter innan tillverkaren slutar stödja produkten. Problematiken är stor inom konsumentprodukter, där bland annat EU under hösten 2022 tvingat tillverkare av mobiltelefoner att tillhandahålla uppdateringar för operativsystem i tre år från lansering, och säkerhetsuppdateringar i fem år.

Argumentet från EU är enkelt att förstå. Hårdvaran i en modern mobiltelefon kommer inte vara utdaterad efter tre år, varför det inte ska vara tillåtet att överge en fullt fungerande modell för att kunna sälja en nyare. Parallellen till världen med IT-utrustning för företag är också lätt att dra – företag bygger in sig i ett ekorrhjul där fullt fungerande produkter kasseras efter så lite som ett par år till förmån för nya när supportavtal går ut.

När det kommer till utrustning bakom kulisserna i ett företag är det däremot ofta svårare att rättfärdiga uppgraderingar vartannat år. Enheter som exempelvis nätverkslagring (NAS) må ha prislappar som skalar från motsvarande en modern mobiltelefon till en sportbil beroende på användningsområde, men gemensamt för enheterna är att de hanterar det moderna företagets ovärderliga data. Att kunna förlänga support-, garanti- och servicecyklerna bortom de normala två–tre åren till fem år representerar en dubblering i den tid investeringen tillåts skapa värde.

Det är precis så QNAP arbetar med både hård- och mjukvara. Tack vare ett tätt samarbete med leverantörer av processorer och annan hårdvara väljs ett antal enheter årligen ut för att klara av bruk dygnet runt i minst fem år. Den senaste modellen med long-term availability, garanterad tillgänglighet över tid är TS-1655. Förutom att vara extra rejält dimensionerad gällande kylning garanteras enheten mjukvaruuppdateringar i över fem års tid, i ett program som inte är helt olikt Linux-distributionen Ubuntus LTS-utgåvor.

Enheter med garanterad support över fem år är heller inte förbehållna företagsenheter. I QNAP:s sortiment finns enklare hemenheter såväl som rackmonterad nätverkslagring i enterprise-klass som ingår i programmet. QNAP TS-1655 är trots sina 16 lagringsplatser prissatt som två–tre moderna mobiltelefoner, och stödjer dessutom kritiska virtualiseringslösningar för företagsbruk likt VMWare, Microsoft Hyper-V, Citrix Xenserver och Veeam Ready.

Fem år är dock lång tid, speciellt för en IT-avdelning. Även om hårdvaran, i TS-1655:s fall en åttakärnig Intel Atom C5125-processor, kommer räcka till i flera år krävs skalbarhet inför framtiden. Därför ser QNAP till att enheten stödjer upp till 128 GB DDR4-minne och inte mindre än tre stycken PCI Express 3.0 x4-portar för att kunna möta framtidens utmaningar. Ditt företag kanske inte har användning för AI-stödd analys av bildmaterial som lagras på enheterna idag – men om behovet uppstår om några år krävs inte en helt ny enhet, utan endast ett expansionskort.

Detsamma gäller snabbare nätverkskort eller om bolaget mot förmodan växer ur antalet lagringsplatser. Det är enkelt att sätta expansionsplatserna i arbete med exempelvis ytterligare två M.2-enheter för fler SSD-enheter eller nätverkskort med stöd för 25 Gbps. Dessutom garanteras mjukvaruuppdateringar och tillgänglighet av hårdvara vid serviceärenden under hela femårsperioden – vilket minskar huvudbry för IT-avdelningen.

Mer från QNAP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med QNAP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera