1515

Uppgifter: Så nära var Clubhouse att bli uppköpta – för 34 miljarder

”Live” är ljudformatet som just nu stjäl uppmärksamhet hos det stora techbolagen. Detta efter den rekordsnabba utvecklingen för samtalsappen Clubhouse. Enligt uppgifter till Bloomberg ska Twitter ha övervägt att lägga ett bud på tjänsten, värt 4 miljarder dollar – över 34 miljarder kronor.

Jack Dorsey är vd på Twitter som sägs ha varit nära att köpa Clubhouse.
Jack Dorsey är vd på Twitter som sägs ha varit nära att köpa Clubhouse.
Foto:David Paul Morris

Spotify meddelade i förra veckan att de köper live-poddtjänsten Locker Room – en nystartad tjänst för sportsnack. Affären ska ha varit värd en halv miljard kronor och appen ska nu byggas om till en tjänst för flera ämnen, där vem som helst ska kunna starta hålla konversationer med andra.

Twitter har sedan tidigare en beta-version ute av sin samtalsapp, Spaces, och Facebook ska vara nära att släppa en egen en liveljudtjänst kallad Hotline.

Microsoft, Linkedin och Slack ska vara andra företag intresserade av samma teknik.

Mitt i den nya hajpen står originalet, Clubhouse, redo att antingen säljas till högstbjudande eller fylla kassan för expansion på egen hand.

Bolaget har börjat experimentera med dricks till personer som håller intressanta diskussioner, men det är fortfarande oklart hur bolaget själva ska tjäna pengar på sikt.

Ändå ska Twitter ha fört långt gångna samtal om att köpa upp Clubhouse för en prislapp på 4 miljarder dollar. Det rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor. Affären ska dock ha gått i stöpet, vilket ska vara anledningen till att Clubhouse nu istället sägs vara intresserade av att ta in riskkapital till samma värdering.

Twitter är å sin sida värderat till 55 miljarder dollar.

 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?