1515

Uppgifter: Så blir Apples rekorddyra glasögon – första nya produkten sedan Apple watch

Ihärdiga rykten gör gällande att Apple kommit långt i utvecklingen inom ”augmented reality”, förstärkt verklighet. Men den första produkten på området blir en mer traditionell VR-mask – för en nischpublik med djupa fickor. I alla fall om man får tro nya uppgifter till Bloomberg.

Att augmented reality – verklighet förstärkt med digitala inslag – är ett fokusområde för Apple är ingen hemlighet. Det är däremot detaljerna om hur en ny produkt skulle kunna se ut.
Att augmented reality – verklighet förstärkt med digitala inslag – är ett fokusområde för Apple är ingen hemlighet. Det är däremot detaljerna om hur en ny produkt skulle kunna se ut.

Rykteskarusellen kring Apple AAPL +0,98% Dagens utveckling har gått från att handla om telefoner och surfplattor till bilar och futuristiska AR-glasögon.

Nu rapporterar Bloomberg nya detaljerade uppgifter om projektet med glasögonen, som framstår mer som en VR-mask – med extra allt.

Till skillnad från breddprodukter som Iphone och Apples datorer sägs bolaget i det här fallet sikta på en supersmal målgrupp och en försäljning på under 200 000 enheter.

Det är, enligt källor till Bloomberg, i paritet med målet för bolagets superdyra Mac Pro, som säljs för 72 000 kronor.

Läs mer: Samsung släpper nytt: Så blir Galaxy S21-telefonerna

Vidare framkommer att Apple både testar nya superprocessorer i glasögonen och de ska innehålla displayer med betydligt högre upplösning än VR-masker på marknaden i dag.

Produkten ska i storlek vara snarlika Facebookägda Oculus produkt ”Quest”. Kameror i sidan sägs göra att produkten delvis kan fungera som AR-glasögon, där användaren ser den fysiska världen framför sig med digitalt förstärkta element.

Apples vd Tim Cook har sagt att både VR och AR är intressant, men att AR som teknik har bäst framtidsutsikter.

Pokémon go är ett exempel på en populär AR-app, där användaren ser spelkaraktärer ovanpå den fysiska miljön. Det är den tekniken Apples sägs vilja ta vidare i glasögon.
Pokémon go är ett exempel på en populär AR-app, där användaren ser spelkaraktärer ovanpå den fysiska miljön. Det är den tekniken Apples sägs vilja ta vidare i glasögon.Foto:Kin Cheung

Apple har sedan tidigare köpt ett bolag som specialiserar sig på att spela in evenemang – så som konserter och sporttillställningar – i VR. Det är produktioner som skulle kunna passa in i Apples underhållningsmiljö, Apple tv plus.

Enligt uppgifterna till Bloomberg är satsningen på en mask ett insteg för både Apple själva och tredjepartsutvecklare, innan de börjar röra sig mot en bredare konsumentprodukt inom AR.

En sådan produkt sägs vara på planeringsstadiet med en lanseringshorisont på ”flera år”.

VR-masken beskrivs vara i ett skede närmare att faktiskt nå marknaden, men fortfarande i ett stadie där Apple kan besluta sig för att helt göra om eller rent av skrota satsningen.

 


Innehåll från CBC Investment GroupAnnons

Private Equity-bolaget som hjälper små entreprenörer att växa internationellt

Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group
Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group

CBC Investment Group har de senaste åren haft många framgångsrika investeringar som noterats för handel på Stockholmsbörsen, och fler är planerade. Men även om drömmen om att bli ett börsbolag växer hos många entreprenörer börjar relationen med CBC långt före dess. Flertalet entreprenörer kommer till CBC när ambitionen att växa behöver kapital och rådgivning. 

– För små talangfyllda företag med stor tillväxtpotential är kapital och kompetens många gånger avgörande för att ta nästa steg i utvecklingen. Här fyller vi en viktig roll på private equity-marknaden, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group.

Private equity-bolaget CBC Investment Group startade 2009 mitt under den pågående finanskrisen. Bankerna gick på knäna, nystartade små och medelstora företag fick plötsligt se sina krediter och kreditlöften förvandlas till krav på snabb återbetalning. Seriösa och talangfulla entreprenörer riskerade att kassera sina värdefulla idéer helt i onödan. För att möta behovet av stöd och kapital till entreprenörer startade Niklas Palmlöf CBC Investment Group.

– Det finns inget mer tillfredställande än att se entreprenörer växa, och då tänker jag både på deras företag och de som personer. Att följa en affärsidé med potential att växa till något enormt värdeskapande ger alla som är med på resan en rejäl kick. Nya företag startas hela tiden, vårt jobb är att välja ut de som vi tror kan växa stort och konkurrera på en internationell nivå.

Växa tillsammans med entreprenörer

CBC:s affärsidé är att växa tillsammans med entreprenörer som behöver kapital och strukturell kompetens. Innan beslut om en ny investering kan tas genomgår entreprenören en rigorös urvalsprocess som bland annat omfattar att granska affärsidé, ledning, marknad och potential. Inget lämnas åt slumpen.

– Även om urvalsprocessen är omfattande tar vi ibland beslut snabbt. Det är när vi märker att allt linjerar, från entreprenörens och ledningens kompetens och drivkraft till potentialen att växa affären och att marknadsutsikterna ser mycket goda ut. Våra investeringar ska väsentligt överstiga traditionella placeringars värdeutveckling under placeringstiden.

CBC har varit med att skapa hållbara värden i miljardklassen om man ser till börsvärdet av investeringarna. Hittills har flera investeringar introducerats för handel på börsen, de senaste är Pharmiva och Duearity och till hösten planerar ytterligare ett bolag att introduceras.

– Vi söker entreprenörer som vill växa mycket och har världsambitioner, som har en idé, teknologi eller ett patent med global potential. Alltså inte bara de som inte vill skapa en bra affär. Att börsintroduceras måste inte vara målet med resan, även om det ofta blir så, det viktigaste är att kunna realisera unika affärsidéer i stor skala vilket också kan leda till någon form av exit. 

Linjera med FN:s globala mål

Det är långt från alla företag som CBC tittar på, första filtret är att affären ska linjera med FN:s globala mål för en hållbar framtid och att verksamheten ska skapa värden som gynnar människan.

– Vi har även medfinansiärer eller medinvesterare i flera bolag, det kan vara Europeiska investeringsbanken, Almi Invest, olika affärsänglar eller nordiska venture capital-bolag. Vi har även skapat en exklusiv möjlighet för privata investerare att placera med oss, investeringar som annars är förbehållet VC bolag, stora riskkapitalbolag och andra större private equity-aktörer.

– Vi identifierar och investerar med egna medel i onoterade nordiska företag som befinner sig i en tydlig tillväxtfas. När vi sedan har skaffat oss en djupare insikt om företagets potential erbjuder vi även ett exklusivt nätverk möjligheten att bli delägare i samma företag. Detta är värdeskapande möjligheter för både entreprenören och CBC. Vi söker aktivt nya entreprenörer att hjälpa på deras tillväxtresa, säger Niklas Palmlöf, vd och grundare, CBC Investment Group. 

Entreprenörer som söker kapital för att växa

CBC söker främst unga, entreprenörsdrivna och innovativa företag med global inriktning som primärt är baserade i Norden och som har en affärsmodell som tydligt inbegriper ny teknik eller nya tjänstekoncept för maximerad konkurrenskraft. CBC investerar bland annat i unika, högteknologiska företag verksamma inom Cleantech, Fintech, Edtech, datasäkerhet, VAR/AR, Digital Health, Life Science med mera. CBC har dessutom en solid medlemsbas som ständigt söker nya investeringsmöjligheter. 

Kontakta CBC om ni har en bra idé och behöver kapital för att växa 

Läs mer om CBC Investment Group här 

Mer från CBC Investment Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CBC Investment Group och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?