1515
Annons

Uppgifter: Klarnas värdering kan falla mer

Den svenska betaljätten Klarna fortsätter att pressas. På ett år har bolagets värdering fallit med 36 miljarder dollar, enligt en källa till WSJ. 

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski.Foto:Jack Mikrut

Fintechbolaget Klarnas värdering riskerar att krympa till 10 miljarder dollar i samband med att det diskuteras en ny kapitalanskaffning med investerare. Det uppger en källa för Wall Street Journal.

Samtidigt uppges bolaget streta emot en så pass låg värdering. Klarna har som mest värderats till 46 miljarder dollar, eller 390 miljarder kronor. Värderingen sköt i höjden under pandemin men har under 2022 krackelerat i samband med oro för stigande räntor. Först föll värderingen till 30 miljarder dollar och sedan till 15 miljarder dollar. Och nu riskerar priset att alltså gå ned ytterligare även om Klarna motsätter sig detta, enligt en person med insyn i förhandlingarna.

Bakgrunden till varför Klarna behöver mer pengar är delvis för att kunna möta de stränga kapitalkraven i Sverige. Finansinspektionen höjde i september kraven i nivå med EU för att säkerställa att Klarna kan klara av finansiella chocker. Bolaget har överklagat detta beslut, enligt ett uttalande.  

I en intervju med Di Digitals tv-program Mitt i Bruset försvarar vd:n Sebastian Siemiatkowski Klarnas värdering på 390 miljarder kronor, som sattes när den japanska jättefonden Softbank köpte in sig i bolaget i fjol. 

”Folk får kanske kalla mig naiv, men jag är optimistisk och jag tror det finns goda förutsättningar. Vi är inte som alla andra teknikbolag med höga förluster. Man glömmer att Klarna fram till 2018 var ett lönsamt bolag som visade svarta siffror i 14 år, samtidigt som jag tog bolaget igenom finanskrisen”, säger han.

Läs mer: Kommentar: Till slut kom verkligheten ikapp Siemiatkowski 

Innehåll från Synology IncAnnons

Därför är effektiv datalagring nyckeln till effektiva arbetsmodeller efter COVID

Inget företag kommer att gå oskatt ur Covid-19-pandemin. En enorm del av den globala arbetskraften skickades hem i mars 2020; förutom vissa mindre förändringar av restriktionerna har distansarbete sedan dess blivit det nya normala för de flesta, och så förväntas det fortsätta.

Det omfattande skiftet i våra arbetssätt har accelererat den digitala utvecklingen på alla plan och sporrat verksamheter till att anamma nya tekniker och system som klarar att möta förändringarna. Vissa av dessa förändringar handlar om kommunikation och cybersäkerhet, medan andra har kretsat kring kritiska aspekter såsom datalagring, fildelning och samarbete. 

Lyckligtvis har många företag under senare år redan anammat till exempel molntjänster och fildelning, inte minst för att de medför ett tydligare arbetsflöde och minskad risk för missförstånd. Delar man flera versioner av samma dokument i en mejlslinga är det som bäddat för kaos och förvirring – olika kollegor kanske arbetar på olika versioner av dokumentet samtidigt som viktiga tillägg eller revideringar tappas bort under arbetets gång. Kan alla istället arbeta utifrån samma dokument direkt minimeras risken för sådana misstag, vilket skapar en strömlinjeformad och effektiv approach till kollaborativt arbete. Det är således lätt att förstå att många företag redan ser dylika arbetssätt som självklara. 

Historiskt har sådana system och tekniker varit användbara och praktiska, men inte nödvändiga. I och med pandemin transformerades de till affärskritiska aspekter av de allra flesta verksamheter. Möjligheten att arbeta sida vid sida, att släntra tvärs över kontoret och småsnacka med kollegan eller att i grupp sitta och diskutera ett dokument finns inte längre. Majoriteten av allt samarbete sker nu istället via fildelning och molnbaserade lösningar, tjänster som idag är oumbärliga.   

Med detta sagt är inte alla system för fildelning i pandemins kölvatten lika effektiva. De företag som förlitade sig på datalagring on-premise för digital samverkan insåg snabbt att deras distansarbetare inte längre hade tillgång till nödvändigt material. Det finns emellertid on-premise-alternativ som erbjuder pålitlig och säker fjärraccess; nedan diskuteras hur dessa alternativ står sig i jämförelse med offentliga molntjänster. 

Under de rådande omständigheterna är det centralt för företag att se till att medarbetarna lagrar data och filer på rätt plats. Fjärrarbete medför alltid en fara för att känsliga filer och data sparas lokalt hos medarbetaren – kanske till och med på en privat enhet – eller i en offentlig molnlösning som verksamheten inte kan komma åt. Detta kan medföra brister i regelefterlevnad och kan i förlängningen både leda till böter eller att företagets rykte skadas. Kan den interna IT-avdelningen dessutom inte komma åt datan, kan den heller inte säkerhetskopieras ordentligt. Då uppstår en risk för att viktig information försvinner permanent, till exempel om något går fel med den enhet där den finns sparad. 

Välj rätt lagringsmetod

Molnbaserad datalagring har förståeligt nog ökat i popularitet. Jämför man med traditionell datalagring som oftast skett on-premise medför molnlagring möjlighet för de anställda att komma åt och samverka runt filer och information oavsett var de är, så länge de kan koppla upp sig till nätet. Detta har bidragit till att bana väg för mer agila arbetsmetoder, något som varit helt essentiellt under de gångna två åren. 

Leverantörer av offentliga molnlösningar erbjuder värdefull flexibilitet som tillåter företag att skala upp eller ner efter behov, vilket i sin tur betyder att man inte blir tagen på sängen om man plötsligt behöver extra lagringskapacitet. Eftersom hårdvaran hanteras av en tredjepartsleverantör behöver man dessutom inte tänka på att ha ett IT-team redo att rycka ut för att ta itu med eventuella fel. Som grädde på moset kan säkerhetskopiering av dina data ofta ingå som en del av tjänsten.

Det offentliga molnet är dock inte den enda lagringslösning som tillåter access på distans – och den är heller inte alltid den bästa. Network Attached Storage (NAS) är en on-premise-lösning som både tillåter fjärraccess och erbjuder många fördelar, till stor nytta för verksamheten. 

NAS är en lösning som både är praktisk och enkel att implementera, och som dessutom är relativt billig. Medan offentliga moln är väldigt flexibla kan de också utgöra ett dyrt alternativ när man behöver öka sin kapacitet. Med NAS återfår IT-avdelningen kontrollen över datan. Planerar man i förväg är det lika enkelt att öka kapaciteten på NAS som det är att sätta in ytterligare hårddiskar eller SSD-diskar. Eftersom det kommer till en fast kostnad kan det därtill vara ett billigare val. Synology erbjuder en rad NAS-modeller - inklusive Plus-serien, XS+-serien och SA-serien - samt ytterligare stöd och tjänster för att skapa säkerhetskopior och låta kunderna skapa sina eget privata moln på lokala lagringslösningar.

NAS är särskilt användbart för organisationer som hanterar stora mängder data. Ett exempel på detta är Synologys kund The Media Bunker, ett videoproduktionsföretag som regelbundet hanterar 2-3 inspelningar på 500GB-1TB data vardera, i veckan. Med hjälp av NAS kunde de skapa ett lagringssystem som möjliggjorde överföring av stora filer, att flera anställda kunde arbeta på samma videoprojekt på olika platser och att kunderna enkelt kunde få tillgång till data vid behov. Samtidigt kunde de vara trygga i vetskapen om att allt var ordentligt säkerhetskopierat.

Nu när restriktionerna har börjat avskaffas är det också viktigt att komma ihåg att en lokal NAS-lösning är särskilt användbar för on-premise, dataintensiva uppgifter såsom videoredigering – här skulle molnet sakta ner saker och ting avsevärt.

I slutändan är det så att en lösning inte passar alla vad gäller datalagring. Både offentliga moln och NAS har fördelar, vilket innebär att en hybridmolnstrategi – där den bästa lösningen tillämpas i varje situation – många gånger kan vara det bästa valet. Med hjälp av NAS-enheter tillgängliga både on premise och på distans, och samarbetstjänster i molnet, kan man skapa den perfekta kombinationen så att de anställda har den åtkomst de behöver, var de än befinner sig.

Ta kontakt med Synology för att få veta mer

 

Mer från Synology Inc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Synology Inc och ej en artikel av Dagens industri

Revolution-ägare oense om vd-avhoppet: ”Okontrollerad överlämning när hon går på dagen”

Revolution Races storägare Altor ”ser ingen dramatik” i vd:n Pernilla Nyrenstens beslut att säga upp sig bara ett drygt år efter noteringen på Stockholmsbörsen. 

”Nu slipper hon en del av det dagliga, administrativa arbetet som hon aldrig riktigt brunnit lika mycket för”, säger Altors partner Andreas Källström Säfweräng till Di.

En annan större ägare är däremot kritisk och kallar vd-avhoppet för en ”okontrollerad överlämning” och anser att Pernilla Nyrensten slutar ”alldeles för tidigt” efter noteringen. 

Altors partner Andreas Källström Säfweräng, Pernilla Nyrensten och Jon Hyltner.
Altors partner Andreas Källström Säfweräng, Pernilla Nyrensten och Jon Hyltner.Foto:Jack Mikrut, Patrik Olsson, Pernille Tofte.

Friluftsklädesbolaget Revolution Races aktie kollapsar på Stockholmsbörsen efter att Pernilla Nyrensten beslutat sig för att avgå från vd-posten. Största ägare i Revolution Race är riskkapitalbolaget Altor, som varit delägare sedan 2017 och i dag kontrollerar hela 31 procent av aktierna. 

Andreas Källström Säfweräng är partner på Altor. Han tar nu klivet upp från ledamot till ordförande i Revolution Races styrelse, då Paul Fischbein lämnar över klubban för att i stället bli tillförordnad vd i bolaget.

Drygt 25 procent av Revolution Races börsvärde har gått upp i rök efter Pernilla Nyrenstens sorti. Hur känns det?
”Vi tror långsiktigt på bolaget. Kursreaktioner är inte jag rätt person att kommentera, utan det är marknaden som bestämmer kursen. Däremot är det givetvis tråkigt att Pernilla Nyrensten slutar som vd”, säger Andreas Källström Säfweräng till Di, som också tillägger att han är ”nöjd” med bolagets tillväxt och lönsamhet under det senaste kvartalet.

Pernilla Nyrensten går på dagen utan att en permanent ersättare finns på plats. Varför stannar hon inte kvar i rollen under en övergångsperiod?
”Beslutet att lämna är ju Pernillas eget, men vi har tillsammans resonerat kring vad som är den bästa formen för utträdet. Vi har diskuterat för- och nackdelar med olika tillvägagångssätt. Det är inte så att Pernilla känner att hon måste gå på dagen, utan det hade kunnat bli en annan lösning. Men vi tror att det är bäst att man har en vd som är just vd – så att man inte hamnar i ett sorts vakuum där man vet att vd:n är på väg ut.”

Har Altor försökt övertyga Pernilla Nyrensten att ompröva sitt beslut?
”Det kom inte som en chock för oss. Vi har känt varandra i över fem års tid och tidvis diskuterat att hon inte alltid kommer att vilja vara vd i bolaget. Hon har gjort ett fantastiskt jobb under nio år hittills och vi kommer fortsätta tillvarata hennes unika kompetens genom engagemanget i styrelsen, men nu har hon fattat det här beslutet och det får vi respektera”, säger Andreas Källström Säfweräng.

Det är bara drygt ett år sedan Revolution Race gick till börsen, trots det väljer Pernilla Nyrensten att sluta. Förstår du om marknaden tycker att tajmingen är anmärkningsvärd?
”Jag ser ingen dramatik i hennes beslut. Pernilla ser det själv som att hon varit vd i nio år, inte i 14 månader på börsen. Det här är en naturlig succession, hon försvinner inte för att göra något annat. Hennes hjärta kommer fortsätta klappa för Revolution Race och hon kommer i allra högsta grad vara involverad framåt i arbetet med sin spjutspetskompetens inom försäljning, marknadsföring och varumärkesbyggande. Men nu slipper hon en del av det dagliga, administrativa arbetet som hon aldrig riktigt brunnit lika mycket för.”

Pernilla Nyrensten har inte bara varit vd, utan är även grundare och den som drivit Revolution Race sedan starten 2013. Ställer det extra hårda krav på nästa vd eftersom hon varit så tätt sammankopplad med bolaget?
”Jag har svårt att svara på den frågan. Det är inte så att alla miljontals kunder därute köper våra produkter för att Pernilla är vd. Vi vill hitta en riktig superstjärna och är övertygade om att vi kommer göra det.”

Hur snabbt har ni en permanent ersättare på plats?
”Jag kan inte uppge någon exakt tidsplan. Vi har engagerat rekryterare och ska sätta igång processen redan i dag, men man vet aldrig hur lång tid det tar. Under mellantiden har vi en väldigt kapabel vd i Paul Fischbein som har erfarenhet att vara börs-vd och från e-handeln, medan Pernilla är kvar i styrelsen. Därför är jag inte orolig. Det här måste inte gå fort, utan vi vill hitta rätt kandidat”, säger Andreas Källström Säfweräng.

Enter Fonder är tionde största ägare i Revolution Race med drygt 1 procent av kapitalet. Förvaltaren Jon Hyltner är kritisk till Pernilla Nyrenstens hastiga sorti.

”För alla utanför styrelserummet framstår det här som en relativt okontrollerad överlämning när hon går på dagen. Det skapar en ökad osäkerhet som ingen på investerarsidan är glad över. Kombinerat med en generell oro över konsumentefterfrågan sätter det stor press på aktien i dag”, säger han till Di.

Hur ser du på att Pernilla Nyrensten slutar efter bara ett drygt år på börsen?
”Jag tycker det är alldeles för tidigt. Går man till börsen som ett grundarlett bolag är det till stor del grundaren som marknaden investerar i, de flesta har antagligen sett det som något positivt och haft en tilltro att ledningen ska fortsätta att driva bolaget i åtminstone flera år till.”

Hur tror du att det påverkar bolaget?
”Det är svårt att veta hur involverad hon har varit i alla detaljer, men med tanke på den storlek som Revolution Race nu har nått får man räkna med att det finns andra kompetenta personer i organisationen. Sannolikt kommer det lösa sig på ett bra sätt, särskilt som Altor också varit med i bolaget ett tag, men det skapar initialt en stor osäkerhet”, säger Jon Hyltner.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera