1515

Uppgifter: Ingen ny Iphone – men här är prylarna Apple väntas uppdatera

Apples september-event brukar vara det mest efterlängtade bland bolagets följare. Anledningen: Det är då techjätten historiskt uppdaterat Iphone. I år verkar bli undantaget.

Efter att ofta spela andrafiol bakom Iphone verkar Apple Watch stjäla showen när Apple presenterar nyheter under tisdagen.
Efter att ofta spela andrafiol bakom Iphone verkar Apple Watch stjäla showen när Apple presenterar nyheter under tisdagen.Foto:Marcio Jose Sanchez

Redan i juli varnade Apples AAPL +2,19% Dagens utveckling finanschef Luca Maestri att Iphone skulle bli ”några veckor sen” i år jämfört med tidigare år. Detta på grund av coronapandemins effekter på kedjan av underleverantörer.

Enligt ihärdiga rykten kommer bolaget därför inte ens att visa upp vad som komma skall i telefonlinjen vid sitt årliga september-event under tisdagskvällen.

Men att Apple ändå står fast att hålla en presentation kan också tolkas som ett tecken i tiden.

Fler och fler kunder behåller sina telefoner längre och marknaden är inte längre vad den varit – inte ens för Apple. Omsättningen för Iphone är ned med 16 procent på fem år, rapporterar Financial times. 

Läs mer: Samsungs nya flaggskepp dyrast på marknaden: ”Telefonens Patek Philippe”

I reda pengar är det fortfarande Apples bäst säljande produkt, men procentuellt sett står Iphone bara för 44 procent av Apples omsättning (det senaste kvartalet), att jämföra med 63 procent för fem år sedan.

Istället har ”kringprodukterna” blivit viktigare och tiden verkar nu mogen att låta en av dessa spela huvudrollen. Enligt rykten är det Apple Watch som hamnar i fokus under tisdagskvällen.

Apple Watch och Airpods, Apples trådlösa hörlurar, har som gemensam produktkategori växt till 6,45 miljarder dollar i omsättning de senaste fem åren. Det är upp 144 procent under samma period som Iphone backat 16 procent.

Enligt analysfirman Canalys säljer Apple 49 par Airpods och 14 Apple Watch per 100 Iphones, rapporterar Financial Times.

Läs mer: Konkurrensexperten: Så stor chans har Spotify och Epic Games att besegra Apple

Förutom en ny Apple Watch spår amerikanska medier – med hänvisning till olika källor – att en ny lättvikts-Ipad kan vara på gång, stöpt i samma form som Ipad pro som lanserades tidigare i år.

Exakt vad som är de tekniska nyheterna i de två nya lanseringarna är okänt. Det hetaste ryktet är att nästa modell av klockan, den sjätte i ordningen, kommer att kunna läsa av användarens syresättning i blodet.


Innehåll från Björn LundénAnnons

Bokföringsprogrammet som ser till att du inte får bakläxa av Skatteverket

Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Men nu larmar både myndigheter och branschorganisationer om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren, som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt, riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott.

Inbyggt kunskapsstöd i Björn Lundéns nya bokföringsprogram 

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB. Vanliga fel är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Företagaren ensam ansvarig för bokföringen

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet eller på att man inte fått tidigare års deklarationer underkända. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap.

Läs mer på bjornlunden.se  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?