1515

United Screens och Splay i pajkastning om tittarsiffror

Youtubenätverken United Screens och Splay växer i en hissnande takt, vilket Di Digital rapporterat i veckan. Båda är störst i Norden – i alla fall enligt dem själva.

KEEP IT IN THE MEDIA. United Screens kommunikationschef Jessica Westin sifferbattlar med Splays vd Vigor Sörman.
KEEP IT IN THE MEDIA. United Screens kommunikationschef Jessica Westin sifferbattlar med Splays vd Vigor Sörman.

Bonniers delägda talangnätverk United Screens kunde i veckan stoltsera med en omsättning som stigit med hela 157 procent till 54 Mkr under 2015. Förlusten på 10 Mkr under 2014 vändes dessutom till en blygsam vinst.

Bolaget uppger för Di Digital att de under året har fördubblat antalet visningar på Youtube, från cirka 100 miljoner till 200 miljoner per månad. Det är fler visningar än man sett sin huvudkonkurrent Splay redovisa, hette det då.

Läs mer: Dubbelt upp och vinst för United Screens

Men strax efter artikeln med United Screens publicerades intervjuade Di Digital Splay. Dess vd Vigor Sörman uppgav då att även Splay mer än dubblade omsättningen i fjol.

Man måste jämföra äpplen med äpplen.

Eftersom Splays storägare MTG är börsnoterat kan bolaget inte gå ut med exakta siffror. Men Splay omsatte 25 miljoner kronor 2014 och landade alltså på över 50 miljoner kronor i omsättning under 2015, enligt Vigor Sörman.

"Vi är det största nätverket i Norden både vad gäller trafik och omsättning", sade han i tisdags.

Läs mer: Dubblad omsättning för Splay

Påståendet har fått United Screens kommunikationschef Jessica Westin att haja till.

”Vi är störst sett till tittande per månad, vilket är det gängse sätt som MCN:er mäts på globalt. Vi har 200 miljoner visningar per månad. Det är ungefär tre gånger så mycket som alla svenska play-tv kanaler tillsammans”, säger hon. 

Hon menar att bolaget även har de starkaste svenska profilerna.

”Vi har även de största svenska Youtube-kreatörerna, både när det kommer till ackumulerat tittande och prenumeranter”, säger hon och hänvisar till statistik från Vidstatsx.

Vigor Sörman står dock fast vid sina ord.

”Man måste jämföra äpplen med äpplen. Bara i Norden har vi 200 miljoner visningar per månad och 20,5 miljoner prenumeranter. Om jag tolkar United Screens siffror rätt så är de globala. Vi har även flest kanaler, över 600 i Norden. Dessutom har vi ett globalt nätverk med 1 350 talanger och total räckvidd på 155 miljoner följare på Youtube och Instagram,” säger han.

United Screens Jessica Westin är dock tveksam till detta påstående.

”Vi står för våra siffror. Om andra nätverk plötsligt ökar med 40 miljoner visningar på knappt två månader får det stå för dem. Antal kanaler säger förstås ingenting om ett nätverks storlek, ett nätverk kan ha hundratals kanaler utan aktiva publiceringar, prenumeranter eller tittare”, säger hon.

För mer om kampen mellan Splay och United Screens lyssna på senaste Digitalpodden:

http://embed.acast.com/digitalpodden/youtubersochborsstyrelsernasit-kunskap


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?