Annons

Undersökning: Över 12.000 svenska betalkort säljs på darknet

4 miljoner betalkort ligger ute till försäljning på darknet, och Sverige ligger som nummer två i Norden. Det visar efterforskningar av Nord VPN, som säljer tjänster för att surfa anonymt.

Marijus Briedis, teknikchef på Nord VPN, säger att bolaget sett en konstant ökning av kortbedrägerier runt om i världen sedan 2014. 

”Vi bestämde oss för att undersöka hur mycket ett betalkort kostar på darknet och varför det finns en blomstrande underjordisk svart marknad för dem”, förklarar han.

Det är just betalkort som är det mest eftertraktade bytet – endast 19 procent av de upptäckta korten var kreditkort. 

Enligt undersökningen tillhör de 4 miljoner betalkorten medborgare i 140 länder. Värst drabbad sett till antal kort är USA med nära 1,6 miljoner kort, följt av Australien med 420.000 kort. 

50.000 av betalkorten till försäljning tillhör nordbor. Här hade Norge med nära 21 000 kort, följt av Sverige med nästan 12 800 kort. Danmark ligger nära inpå med över 12 000 kort följt av Finlands 1 500 kort och Island med 110 kort. 

Men flest antal kort i omlopp behöver inte betyda mest sårbar, menar forskningen. Faktorer som andelen icke-återbetalningsbara kort, landets befolkning och antalet kort i omlopp måste också tas med i beräkningen.

Läs mer: Dödsfall och riktade attacker – hackare hotar våra liv

Genom att jämföra kortdata mellan länder med befolkningsstatistik och antal kort i omlopp från de största aktörerna Visa, Mastercard och American Express, beräknades riskindex. Det innebär konkret hur sannolikt det är att befolkningens kort är tillgängliga på darknet enligt ett specifikt land. 

Här ligger USA på ett riskindex på 0,5 av 1. 

”Amerikanska kort kan vara mer pålitliga tack vare att ett stort antal av dem är återbetalningsbara. Men ett stort antal av dem hackades på grund av det större antalet kreditkortsanvändare i det här landet i allmänhet”, förklarar Marijus Briedis.

I Norden toppar Norge med ett index på 0,45, tätt följt av Danmark på 0,4. Sverige ligger på 0,32 medan Finland ligger på 0,12.

Det mest sårbara landet är Hongkong med maximal riskpoäng på 1. Även Australien ligger illa till med 0,85 följt av Nya Zeeland med 0,8. Det enda land med noll risk är enligt undersökningen Nederländerna.

Genomsnittspriset för de nordiska korten är högre än snittet för samtliga kort: 14,2 dollar mot 9,7 dollar. De dyraste korten finns i Hongkong och Filippinerna med ett genomsnittligt pris på 20 dollar. De billigaste korten tillhörde mexikaner, amerikaner och australiensare med priser från 1 dollar. 

För en hackare kan en samling kortuppgifter innebära stora belopp. 

”Även om ett kort bara kostar 10 amerikanska dollar i genomsnitt kan en hackare tjäna 40 miljoner dollar genom att sälja en hel databas, likt den vi analyserade”, förklarar Marijus Briedis.

De utsatta korten blir utsatta för något som kallas för Brute-forcing, en slags gissningslek för hackarna.

”Föreställ dig en dator som försöker gissa ditt lösenord. Först försöker den med 000000, sedan 000001, sedan 000002 och så vidare tills det blir rätt. En dator kan göra tusentals gissningar i sekunden”, förklarar Marijus Briedis, CTO på NordVPN. 

Men man ska inte ta det personligt.

 ”Brottslingar riktar sig inte mot specifika individer eller specifika kort. Det handlar om att försöka komma åt alla användbara kortuppgifter som sedan går att sälja”, avslutar han. 

 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar
Innehåll från ExopenAnnons

Bli datadriven och effektiv med nästa generations FP&A-verktyg

Med över 20 års erfarenhet av Finansiell Planering och Analys (FP&A) har Exopen samlat all sin kunskap samt de senaste trenderna på marknaden och byggt nästa generations FP&A-verktyg. 

En molnbaserad plattform med färdiga systemintegrationer där användaren får allt för verksamhetsstyrning i ett lättanvänt verktyg som effektiviserar budget- och prognosprocessen.

– 3:e generationens FP&A-verktyg använder den senaste teknologin för att erbjuda heltäckande funktionalitet på ett användarvänligt sätt som gör organisationen mer datadriven och effektiv, säger Fredrik Landberg, CEO på Exopen 

I en snabb och föränderlig värld behöver ekonomichefer kunna vara snabbfotade samtidigt som de behöver kunna hantera stora datamängder. Det behöver gå snabbt att ta fram rapporter och insiktsfulla analyser för åtgärd, samt ha förmågan att lägga en ny prognos på ett par timmar när läget plötsligt ändras. Det är här behovet av att effektivisera den finansiella planeringen och analyser kommer in i bilden – vilket nu blivit en konkurrensfördel. 

– Nya generationens verktyg har modern funktionalitet så som scenariohantering, top-down simuleringar, avancerad analys, drivare i flera dimensioner och arbetsflöden som ger stora möjligheter för samarbete för hela organisationen. Dessa verktyg är tillgängliga med snabb och effektiv onboarding och med minimal insats från din organisation, säger Fredrik och fortsätter: 

– Med användarvänlig design kan man enkelt justera sin process och arbetssätt utan dyr konsultation – äkta self-service. 

Första, andra och tredje generationens FP&A-verktyg

Fredrik menar att skillnaden mellan de olika generationerna är väldigt tydlig. 

– Den första generationen FP&A-verktyg var revolutionerade när de först kom, men krävde en extremt stor investering med flera månaders implementation, dyr förvaltning som dessutom också krävde mycket hög teknisk kunskap från användarna, säger han och fortsätter:

– Den andra generationen går att implementera i molnet, men är ej molnbaserade (ej Cloud Native) och kräver ett relativt komplicerat implementationsprojekt. Dessa system kräver liksom första generationens system, hög teknisk kunskap eller dyra konsulter för att modifiera och förvalta lösningen, ofta med begränsad flexibilitet och funktionalitet. Dessutom har de ofta inte öppna interface och kräver därför många konsulttimmar för att få kompatibla med analysverktyg som tex Power BI. 

Den tredje generationen FP&A-verktyg är med användarvänliga gränssnitt och flexibel funktionalitet tillgänglig för företag att arbeta mer effektivt och datadrivet. Fördelen är att dessa verktyg inte kostar i närheten lika mycket samtidigt som de erbjuder öppna interface mot analysverktyg tex Power BI för en komplett Business Intelligence lösning. 

Många drar sig för att byta budgetverktyg 

Fredrik upplever att företag kan dra sig för att byta system då en vanlig missuppfattning är att onboardingprocessen och implementationen av ett nytt system tar lång tid och kraft från organisationen, vilket inte stämmer med tredje generationens verktyg. 

– Vi har lyckats få avancerad funktionalitet tillgänglig på ett användarvänligt sätt och lätt att implementera. Du får ett planeringsverktyg som effektiviserar och skapar en datadriven organisation, avslutar Fredrik. 

Läs mer om Exopen här!  

Mer från Exopen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Exopen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera