Marijus Briedis, teknikchef på Nord VPN, säger att bolaget sett en konstant ökning av kortbedrägerier runt om i världen sedan 2014.
”Vi bestämde oss för att undersöka hur mycket ett betalkort kostar på darknet och varför det finns en blomstrande underjordisk svart marknad för dem”, förklarar han.
Det är just betalkort som är det mest eftertraktade bytet – endast 19 procent av de upptäckta korten var kreditkort.
Enligt undersökningen tillhör de 4 miljoner betalkorten medborgare i 140 länder. Värst drabbad sett till antal kort är USA med nära 1,6 miljoner kort, följt av Australien med 420.000 kort.
50.000 av betalkorten till försäljning tillhör nordbor. Här hade Norge med nära 21 000 kort, följt av Sverige med nästan 12 800 kort. Danmark ligger nära inpå med över 12 000 kort följt av Finlands 1 500 kort och Island med 110 kort.
Men flest antal kort i omlopp behöver inte betyda mest sårbar, menar forskningen. Faktorer som andelen icke-återbetalningsbara kort, landets befolkning och antalet kort i omlopp måste också tas med i beräkningen.
Läs mer: Dödsfall och riktade attacker – hackare hotar våra liv
Genom att jämföra kortdata mellan länder med befolkningsstatistik och antal kort i omlopp från de största aktörerna Visa, Mastercard och American Express, beräknades riskindex. Det innebär konkret hur sannolikt det är att befolkningens kort är tillgängliga på darknet enligt ett specifikt land.
Här ligger USA på ett riskindex på 0,5 av 1.
”Amerikanska kort kan vara mer pålitliga tack vare att ett stort antal av dem är återbetalningsbara. Men ett stort antal av dem hackades på grund av det större antalet kreditkortsanvändare i det här landet i allmänhet”, förklarar Marijus Briedis.
I Norden toppar Norge med ett index på 0,45, tätt följt av Danmark på 0,4. Sverige ligger på 0,32 medan Finland ligger på 0,12.
Det mest sårbara landet är Hongkong med maximal riskpoäng på 1. Även Australien ligger illa till med 0,85 följt av Nya Zeeland med 0,8. Det enda land med noll risk är enligt undersökningen Nederländerna.
Genomsnittspriset för de nordiska korten är högre än snittet för samtliga kort: 14,2 dollar mot 9,7 dollar. De dyraste korten finns i Hongkong och Filippinerna med ett genomsnittligt pris på 20 dollar. De billigaste korten tillhörde mexikaner, amerikaner och australiensare med priser från 1 dollar.
För en hackare kan en samling kortuppgifter innebära stora belopp.
”Även om ett kort bara kostar 10 amerikanska dollar i genomsnitt kan en hackare tjäna 40 miljoner dollar genom att sälja en hel databas, likt den vi analyserade”, förklarar Marijus Briedis.
De utsatta korten blir utsatta för något som kallas för Brute-forcing, en slags gissningslek för hackarna.
”Föreställ dig en dator som försöker gissa ditt lösenord. Först försöker den med 000000, sedan 000001, sedan 000002 och så vidare tills det blir rätt. En dator kan göra tusentals gissningar i sekunden”, förklarar Marijus Briedis, CTO på NordVPN.
Men man ska inte ta det personligt.
”Brottslingar riktar sig inte mot specifika individer eller specifika kort. Det handlar om att försöka komma åt alla användbara kortuppgifter som sedan går att sälja”, avslutar han.