Annons

Umeå-bolag läker hjärnan med ar-träning

Umeå-baserade Brain Stimulation har med hjälp av forskning tagit fram en metod för att rehabilitera patienter som drabbats av hjärnskador från till exempel stroke. Nu går riskkapitalbolaget Backing Minds in som delägare.

”Vår metod kan även nyttjas av personer med långtidssjuka i covid-19 och hjärnskador från olyckor”, säger forskaren och grundaren säger Helena Fordell. 

Forskaren Helena Fordell har grundat Brain Stimulation.
Forskaren Helena Fordell har grundat Brain Stimulation.Foto:Christine Ohlsson, Johan Gunséus

Enligt organisationen Stroke Allians uppgår kostnaderna för strokevården i Europa till 600 miljarder kronor per år och väntas växa med 44 procent till 2040.

Brain Stimulations grundar sig i forskning som startade för tjugo år sedan med utgångspunkten att få till mer precis diagnostisering och individanpassad behandling för stroke- och neuropatienter. 

Från det har specialistläkaren i neurologi Helena Fordell med många års forskning vid Umeå Universitetssjukhus tagit fram en metod. Med hjälp av smarta glasögon fås en förstärkt verklighet, så kallad ar eller augmented reality, för att träna hjärnan i en individanpassad rehabilitering i hemmiljö.

”En avgörande aspekt inom rehabilitering är en motiverad patient. Vi på Brain Stimulation har tagit fram interaktiva övningar och berikande spelmiljöer med exempelvis utplacerade hologram som en del av det verkliga rummet, vilket ger tillgång till rolig, intensiv och effektiv träning”, menar grundare till Brain Stimulation.

Vetenskapliga resultat ska ha visat att tekniken ger förbättrad kognitiv och motorisk funktion samt förändringar i hjärnans aktivering. Dels ska metoden generera nya aktiveringsområden i hjärnan, så kallad kompensatorisk effekt, men även en stimulering av hjärnans plasticitet, alltså reparationseffekt. Detta genom att aktivera olika sinnen som syn, hörsel och känsel samtidigt som användarens beteende registreras för att optimera träningen.

Tekniken samlar in viktig data om hur användaren rör ögon, huvud och händer vilket ger stora möjligheter till forskning. Redan nu ser vi att vår metod inte enbart kan nyttjas av strokepatienter, utan kan tillgodogöras av en mycket bredare patientgrupp såsom personer med långtids covid-19 och hjärnskador från olyckor”, säger Helena Fordell i ett uttalande.

Brain Stimulation samarbetar med flera institutioner inom neurologisk rehabilitering som  Zürich Universitetssjukhus, Oxfords Universitetsklinik och Kessler Foundation i USA. Bolaget omsatte 142 000 kronor med en förlust på 1,5 miljoner 2019 som är den senast tillgängliga årsredovisningen.

Backing Minds har sedan tidigare diagnostikbolag som Boneprox och Dynamic Code i sin portfölj. Nu blir riskkapitalbolaget delägare i Brain Stimulation genom en investering på 8 miljoner kronor.

”Behovet av effektiv strokerehabilitering för att underlätta återhämtning är accelererande stor och tillgodoses inte av dagens metoder som är generiska, tidskrävande och personaltunga”, meddelar Backing Minds medgrundare Sara Wimmercranz.

Innehåll från ZeptagramAnnons

Planerad notering av Zeptagram: ”Musikrättigheter nytt tillgångsslag”

Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.
Zeptagrams VD och grundare Christina Löwenström.

Zeptagram gör musikrättigheter tillgängliga för musikintresserade investerare och allmänheten. Bolaget genomför en nyemission inför en planerad notering. Musikrättigheter har potential att bli nästa stora tillgångsslag och Zeptagram siktar på att bli en av marknadsledarna.

Zeptagram identifierade i ett tidigt skede möjligheten att förändra musikindustrin med hjälp av blockkedjetekniken. Bolaget har utvecklat två egna plattformar för handel med NFT:er och DNFT:er som hjälper artister att skapa nya intäktsmodeller och tidigarelägga sina intäkter från royalties. Bolaget planerar en notering under nästa år.

Hits som framför av artister som Britney Spears och Justin Bieber

Zeptagrams användare har redan fått möjlighet att köpa musikrättigheter från en rad artister på plattformen, bland annat i några hits som framförs av världskända artister men också ”up-and-coming”-artister som Annyett Royale – som under året har haft topplaceringar på hitlistorna i USA.

– Investerare och fans ges möjlighet att köpa royaltybringande rättigheter och digitala samlarobjekt. Vi är stolta över de rättigheter som våra användare har fått köpa och framgångar för ”vår” artist Annyett Royale, säger Christina Löwenström, VD och grundare av Zeptagram.

Stabil tillväxt och låg korrelation med traditionella tillgångsslag

Royalties betalas ut när musiken spelas och utgör avkastningen för investerare. Royalties följer inte ekonomiska trender i någon större utsträckning. Ökad tillgång till musik via streamingtjänster och sociala medier bäddar för en fortsatt stigande efterfrågan på musik samt växande royalties, menar Christina Löwenström.

Intäkter från streamingtjänster förväntas fortsätta öka i en snabb takt och 2030 stå för mer än 80 procent av intäkterna inom musikbranschen, enligt analysfirman MIDiA. Intäkterna förväntas öka till 89,1 miljarder dollar till 2030 från 51,8 miljarder dollar under 2021.

Musikrättigheter och NFT:er på två plattformar

Musikmarknadsplatsen är ekosystemet för handel med musikrättigheter samt distribution av royalties. Musikmarknadsplatsen bygger på smarta kontrakt som möjliggör delägande av värdefulla rättigheter.

NFT-marknadsplatsen riktar sig till artister och kreatörer som vill skapa digital konst. Investerare och fans kan investera i digital konst genom NFT:er. Utöver digital konst kan NFT:er skapas av albumomslag, specialinnehåll, biljetter, autografer, böcker, digitala souvenirer et cetera.

Zeptacoin – egen grön kryptovaluta

Bolaget har skapat en egen kryptovaluta, Zeptacoin, som finns noterad på fem olika handelsplatser för kryptovaluta, däribland Bitmart, Bittrex och LBank. 

– Zeptacoin är en så kallad grön kryptovaluta vilket innebär att den är energieffektiv, CO2-neutral, snabb och har en bråkdel av transaktionskostnader jämfört med de stora kryptovalutorna, förklarar Christina Löwenström.

Värdet av bolagets innehav av egna Zeptacoin uppgår till uppskattat 30 MSEK (per 10 november 2022).

Handel med aktier innebär alltid en risk. En investering i aktier kan både öka och minska i värde och det är inte alltid säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

 

Mer från Zeptagram

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zeptagram och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera