1515

Umeå-bolag läker hjärnan med ar-träning

Umeå-baserade Brain Stimulation har med hjälp av forskning tagit fram en metod för att rehabilitera patienter som drabbats av hjärnskador från till exempel stroke. Nu går riskkapitalbolaget Backing Minds in som delägare.

”Vår metod kan även nyttjas av personer med långtidssjuka i covid-19 och hjärnskador från olyckor”, säger forskaren och grundaren säger Helena Fordell. 

Forskaren Helena Fordell har grundat Brain Stimulation.
Forskaren Helena Fordell har grundat Brain Stimulation.Foto:Christine Ohlsson, Johan Gunséus

Enligt organisationen Stroke Allians uppgår kostnaderna för strokevården i Europa till 600 miljarder kronor per år och väntas växa med 44 procent till 2040.

Brain Stimulations grundar sig i forskning som startade för tjugo år sedan med utgångspunkten att få till mer precis diagnostisering och individanpassad behandling för stroke- och neuropatienter. 

Från det har specialistläkaren i neurologi Helena Fordell med många års forskning vid Umeå Universitetssjukhus tagit fram en metod. Med hjälp av smarta glasögon fås en förstärkt verklighet, så kallad ar eller augmented reality, för att träna hjärnan i en individanpassad rehabilitering i hemmiljö.

”En avgörande aspekt inom rehabilitering är en motiverad patient. Vi på Brain Stimulation har tagit fram interaktiva övningar och berikande spelmiljöer med exempelvis utplacerade hologram som en del av det verkliga rummet, vilket ger tillgång till rolig, intensiv och effektiv träning”, menar grundare till Brain Stimulation.

Vetenskapliga resultat ska ha visat att tekniken ger förbättrad kognitiv och motorisk funktion samt förändringar i hjärnans aktivering. Dels ska metoden generera nya aktiveringsområden i hjärnan, så kallad kompensatorisk effekt, men även en stimulering av hjärnans plasticitet, alltså reparationseffekt. Detta genom att aktivera olika sinnen som syn, hörsel och känsel samtidigt som användarens beteende registreras för att optimera träningen.

Tekniken samlar in viktig data om hur användaren rör ögon, huvud och händer vilket ger stora möjligheter till forskning. Redan nu ser vi att vår metod inte enbart kan nyttjas av strokepatienter, utan kan tillgodogöras av en mycket bredare patientgrupp såsom personer med långtids covid-19 och hjärnskador från olyckor”, säger Helena Fordell i ett uttalande.

Brain Stimulation samarbetar med flera institutioner inom neurologisk rehabilitering som  Zürich Universitetssjukhus, Oxfords Universitetsklinik och Kessler Foundation i USA. Bolaget omsatte 142 000 kronor med en förlust på 1,5 miljoner 2019 som är den senast tillgängliga årsredovisningen.

Backing Minds har sedan tidigare diagnostikbolag som Boneprox och Dynamic Code i sin portfölj. Nu blir riskkapitalbolaget delägare i Brain Stimulation genom en investering på 8 miljoner kronor.

”Behovet av effektiv strokerehabilitering för att underlätta återhämtning är accelererande stor och tillgodoses inte av dagens metoder som är generiska, tidskrävande och personaltunga”, meddelar Backing Minds medgrundare Sara Wimmercranz.


Innehåll från ENFOAnnons

Säkra accesstjänster – en affärskritisk fråga

Under de senaste åren har allt fler verksamheter flyttat såväl beteenden, affärer och relationer från fysiska miljöer till digitala. Denna utveckling accelererades av pandemins intåg och de förändrade förutsättningarna medför vissa risker.

– Behovet av heltäckande, snabba och flexibla identitets- och accesslösningar för kunder, anställda och partners har därför skjutit i höjden – med god anledning, betonar Patrik Duckert på IT-tjänsteföretaget Enfo.

Läs mer om Enfos tjänster inom Identity and Access Management (IAM)  

Hoten mot digitala verksamheter och aktörer ökar allt mer. Att motverka identitetsbedrägerier, hantera accessrisker och säkra kunddata har därför blivit affärskritiska utmaningar för många företag. En avgörande faktor i arbetet med att möta dessa utmaningar är att skapa trygg och säker åtkomst till data och att säkerställa att rätt instans enbart når den information som den ska nå, oavsett om det rör sig om kunder, anställda, partners eller IoT-enheter. 

– Det handlar om att skapa ett digitalt förtroende – digital trust. Den digitala transformationsresan medför nämligen att vi förlorar det personliga mötet, vilket kan skapa svårigheter, konstaterar Patrik, som är ansvarig för enheten Digital Identity inom affärsområdet Digital Trust på Enfo.

För att stötta sina kunder i att genomföra en säkrare digital transformationsresa har Enfo tagit fram ett nischat samlat erbjudande, med en hållbar identitetslösning, avancerad cyber security och en dynamisk end user experience. Sarvi Glemfors, ansvarig för enheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på Enfo, betonar att nyckeln är att ge användarna stöd i att fatta rätt beslut. 

– Med rätt accesslösningar skapar vi en trygghet hos medarbetarna. Att exempelvis ge översikt av hur data delas och används eller vem som har behörighet, utan att vara en bromskloss, lägger grunden för att på lång sikt förändra beteendet hos användarna. På så vis hjälper man medarbetarna reflektera över sina egna behov och beteenden, vilket i slutänden leder till säkrare hantering av data.

Läs mer om Enfos identitetstjänster

Hastighet och agilitet i fokus

Patrik konstaterar att det ur ett tekniskt perspektiv i ett första skede handlar om hastighet och agilitet. Människor förväntar sig snabb kommunikation och snabba rutiner i sin digitala vardag, på samma sätt som de gör vid fysiska möten. En medarbetare som måste vänta på att få tillgång till rätt system eller data tappar i produktivitet, medan en kund som är köpbenägen söker sig någon annanstans om den inte kan fullfölja sitt köp på ett snabbt och smidigt sätt sätt. 

– I det digitala mötet finns inget socialt lim, utan man kommunicerar på helt andra premisser. Kraven på hastighet är inget nytt, men har aktualiserats det senaste året. Samtidigt har människor blivit allt mer säkerhetsmedvetna, varpå de förutsätter höga säkerhetsnivåer. I grunden handlar även detta om tillit; oberoende om jag är anställd eller kund behöver jag kunna lita på att systemet ger bra skydd.

Inled med dataklassificering

Att bygga säkra nät och tjänster kan dock vara lättare sagt än gjort. Patrik rekommenderar att som första steg ta hjälp av en expert för att genomföra en djuplodande klassificering av alla sina data, delvis för att kartlägga vilka säkerhetslösningar som behövs för respektive material men även för att få hjälp med att utforma system och teknik som passar företagets specifika infrastruktur.

– Har alla i företaget tillgång till alla data blir man naturligtvis väldigt effektiv, men det kanske rör sig om information som är så pass känslig att effektiviteten inte är värd det. Det måste alltså finnas en balans mellan effektivitet och integritet, särskilt när nya tjänster lägger allt mer av ansvaret för säkerheten hos slutanvändaren, konstaterar Patrik som avslutning.

Läs mer om Enfos erbjudande inom accesstjänster

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?