1515
Annons

Uber svartlistade svenska poliser – spårades via appen

Uber har i flera fall använt sin teknik för att spåra och lura poliser. Transportjättens metoder möter hård kritik världen över. Nu kan Di Digital avslöja att den kontroversiella funktionen ”Greyball” även riktats mot svenska poliser.

Transportjätten Uber har använt sin hemliga funktion Greyball även i Sverige.
Transportjätten Uber har använt sin hemliga funktion Greyball även i Sverige.Foto:TT

Uber, som värderas till över 500 miljarder kronor, har råkat på en rad bakslag i kölvattnet av en aggressiv internationell expansion.

Nyligen drog Londons transportmyndighet in Ubers taxilicens. En av anledningarna till beslutet är att Uber har använt sig av den hemliga funktionen Greyball för att ducka från myndigheter och vilseleda poliser. Detta ska ha skett på marknader där bolagets tjänster varit olagliga eller kontroversiella.

Nu kan Di Digital avslöja att Uber använt sig av Greyball även i Sverige. Syftet var att försvåra för de svenska poliser som spanade på Uber medan den numera nedlagda tjänsten Uber Pop var i bruk.

Uber störde polisens spaningsarbete på flera olika sätt.

Enligt uppgift till Di Digital blockerade Uber användare med mejladresser som slutade med ”polisen.se”. Uber ska dessutom ha försvårat för användare som befann sig i området kring polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Vi var inte välkomna som kund

Stockholmspolisen bekräftar för Di Digital att man efter en tids användning av Ubers app stängdes av från tjänsten. Senare gick det inte för polisen att öppna nya konton i sina privata telefoner.

”Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund”, säger polisinspektör Anders Thonfors, som utrett drygt 100 förare som kört för Uber Pop, som lades ned i maj 2016.

Uber skriver i en kommentar till Di Digital att ”användningen av programvaran mot myndigheter” har förbjudits.

Di Digitals frågor om hur och varför övervakningen skett och om Uber bedömer att den fallit inom lagens ramar vill varken Ubers nuvarande Sverigechef Martin Hedevåg eller hans företrädare Alok Alström kommentera.

Läs mer: Så stora är Uber i Sverige 

Greyball-programmet, som bara var känt av vissa av Ubers medarbetare, avslöjades av New York Times i mars. Uber har enligt tidningen spårat användare genom att analysera saker som geografisk position, kreditkortsuppgifter eller mejladresser.

Om användaren ansetts oönskad har Uber blockerat den från tjänsten genom att antingen ta bort bilarna i närheten eller visa upp fejkbilar som inte har gått att beställa.

Ubers övervakning ska ha skett i flera städer i USA liksom i länder som Frankrike, Australien, Kina och Sydkorea.

Läs mer: Tillsatt som Ubers nya vd – efter tips från Daniel Ek 

Enligt uppgift till Di Digital ska programmet ha använts på alla marknader där någon eller några av Ubers tjänster befunnit sig i en juridisk gråzon. Det var fallet med Uber Pop i Sverige, budgettjänsten som i somras hade lett till att fler än 80 förare dömts i tingsrätten.  

Greyball har mötts av omfattande kritik. Efter avslöjandet i mars uppgav Uber att bolaget skulle förbjuda Greyball-funktionerna. Federala åklagare i Kalifornien bedriver en brottslig utredning av programmet.

Det pågår en svensk förundersökning kring Ubers ansvar för Uber Pop och de dömda förarna. Än så länge har ingen företrädare för företaget delgivits misstanke.

Läs mer: ”Det ser mörkt ut för Uber, vars mörkaste hemlighet kallas Greyball” 

Förundersökningen omfattar inte Ubers försvårande av polisens arbete, säger kammaråklagare Thomas Rickardsson.

”Det är ingenting som omfattas av förundersökningen jag bedriver. Den gäller ett eventuellt beställaransvar rörande Uber Pop”, säger han.

Uber lanserades i Sverige 2013 och hade i somras 100 000 svenska användare som reste varje månad. Drygt 1500 förare var då anslutna till tjänsten.


 

Fakta: Så funkar Ubers hemliga program ”Greyball”

Uber har i flera länder kartlagt och vilselett oönskade användare, till exempel myndigheter och poliser. Programmet kallas internt för Greyball, enligt New York Times.

Enligt Uber rör det sig om kunder som strider mot Uber-appens användaravtal. Det kan röra sig om konkurrenter från taxinäringen, poliser eller andra personer som Uber vill blockera från sin tjänst.

Uber hittar användarna genom att analysera deras geografiska position (t.ex. nära ett polishus), kreditkortsuppgifter, sociala mediekonton, mejladresser eller annan data.

Om användaren anses oönskad har Uber på ett flertal marknader visat upp fejkversioner av sin app där det inte går att beställa några bilar.


 

Nya vd:n vill ta Uber till börsen

Grundaren Travis Kalanick tvingades tidigare i år bort från vd-stolen på Uber efter en rad kontroverser.

Uber har stämts av Google, drabbats av chefsflykt och dragits med en dokumenterat sexistisk och hätsk arbetsplatskultur.

Nya vd:n Dara Khosrowshahi tillträdde i augusti och har uppgivit att han vill ta Uber till börsen senast 2020.

Läs mer: Ubers kris sätter skyhög värdering i gungning


Innehåll från Wittra Sweden ABAnnons

Ny enkel lösning för 3D-positionering förutspås revolutionera möjligheten för IoT inom bygg och fastighet

Företaget Wittra har en ny lösning för automatisk 3D-positionering av sensorer, byggd på en öppen radiostandard som förstärker erbjudandet från redan existerande stora LPWAN leverantörer som LoRa och MIOTY, via Wittras nyligen lanserade Unified Gateway.

– Nu kan alla fastighetsutvecklare accelerera utvecklingen mot smarta fastigheter genom att enkelt och snabbt installera sensorer. Det är en game-changer för hela branschen, säger Patrik Johansson, Partner & Strategic Advisor på Wittra.

I smarta fastigheter används sensorer för digitalisering och automatisering av processer för att optimera drift och skötsel men också komfort och säkerhet. Det sänker de totala kostnaderna och ökar samtidigt värdet på fastigheten.

Den här utvecklingen har dock försvårats av höga kostnader för installation och igångsättning.

Det svenska företaget Wittra har efter 10 års arbete och över 60 patent utvecklat en kommersiell lösning för 3D-positionering som gör det enklare, billigare och snabbare att göra fastigheter smarta.

– Vi kan sätta upp sensorerna i varje rum och de vet själva i vilket rum de finns. En färdig installation i en fastighet som tidigare tagit två veckor till hög kostnad görs nu på en dag till låg kostnad, säger Håkan Dackefjord, Chief Commercial Officer på Wittra.

Wittras infrastruktur öppnar för många leverantörer

Sensorernas uppgift kan enkelt ändras genom FOTA, alltså ny programvara.

– Man kan alltså byta roll på sensorn och använda den i ett annat syfte. Det gör vår lösning digitalt hållbar, säger Patrik Johansson.

Wittra jobbar med globala distributörer så som Farnell och Mouser. Det möjliggör för partners och kunder att nyttja Wittras teknologi på en stadigt växande världsmarknad för IoT.

Wittras teknik har många användningsområden, som till exempel i byggsektorn. Där kan små sensortaggar placeras på material och utrustning.

– Man kan då enkelt följa materialflödet eller snabbt hitta rätt verktyg. Det ökar effektiviteten dramatiskt. Man kan mäta framdrift och avvikelser och få en bättre överblick, avslutar Patrik Johansson.

Läs mer på: www.wittra.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wittra Sweden AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?