Hoppa till innehållet

Annons

Uber svartlistade svenska poliser – spårades via appen

Uber har i flera fall använt sin teknik för att spåra och lura poliser. Transportjättens metoder möter hård kritik världen över. Nu kan Di Digital avslöja att den kontroversiella funktionen ”Greyball” även riktats mot svenska poliser.

Transportjätten Uber har använt sin hemliga funktion Greyball även i Sverige.
Transportjätten Uber har använt sin hemliga funktion Greyball även i Sverige.Foto:TT

Uber, som värderas till över 500 miljarder kronor, har råkat på en rad bakslag i kölvattnet av en aggressiv internationell expansion.

Nyligen drog Londons transportmyndighet in Ubers taxilicens. En av anledningarna till beslutet är att Uber har använt sig av den hemliga funktionen Greyball för att ducka från myndigheter och vilseleda poliser. Detta ska ha skett på marknader där bolagets tjänster varit olagliga eller kontroversiella.

Nu kan Di Digital avslöja att Uber använt sig av Greyball även i Sverige. Syftet var att försvåra för de svenska poliser som spanade på Uber medan den numera nedlagda tjänsten Uber Pop var i bruk.

Uber störde polisens spaningsarbete på flera olika sätt.

Enligt uppgift till Di Digital blockerade Uber användare med mejladresser som slutade med ”polisen.se”. Uber ska dessutom ha försvårat för användare som befann sig i området kring polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Vi var inte välkomna som kund

Stockholmspolisen bekräftar för Di Digital att man efter en tids användning av Ubers app stängdes av från tjänsten. Senare gick det inte för polisen att öppna nya konton i sina privata telefoner.

”Det tog någon månad innan vi blev avstängda. Vi var inte välkomna som kund”, säger polisinspektör Anders Thonfors, som utrett drygt 100 förare som kört för Uber Pop, som lades ned i maj 2016.

Uber skriver i en kommentar till Di Digital att ”användningen av programvaran mot myndigheter” har förbjudits.

Di Digitals frågor om hur och varför övervakningen skett och om Uber bedömer att den fallit inom lagens ramar vill varken Ubers nuvarande Sverigechef Martin Hedevåg eller hans företrädare Alok Alström kommentera.

Läs mer: Så stora är Uber i Sverige 

Greyball-programmet, som bara var känt av vissa av Ubers medarbetare, avslöjades av New York Times i mars. Uber har enligt tidningen spårat användare genom att analysera saker som geografisk position, kreditkortsuppgifter eller mejladresser.

Om användaren ansetts oönskad har Uber blockerat den från tjänsten genom att antingen ta bort bilarna i närheten eller visa upp fejkbilar som inte har gått att beställa.

Ubers övervakning ska ha skett i flera städer i USA liksom i länder som Frankrike, Australien, Kina och Sydkorea.

Läs mer: Tillsatt som Ubers nya vd – efter tips från Daniel Ek 

Enligt uppgift till Di Digital ska programmet ha använts på alla marknader där någon eller några av Ubers tjänster befunnit sig i en juridisk gråzon. Det var fallet med Uber Pop i Sverige, budgettjänsten som i somras hade lett till att fler än 80 förare dömts i tingsrätten.  

Greyball har mötts av omfattande kritik. Efter avslöjandet i mars uppgav Uber att bolaget skulle förbjuda Greyball-funktionerna. Federala åklagare i Kalifornien bedriver en brottslig utredning av programmet.

Det pågår en svensk förundersökning kring Ubers ansvar för Uber Pop och de dömda förarna. Än så länge har ingen företrädare för företaget delgivits misstanke.

Läs mer: ”Det ser mörkt ut för Uber, vars mörkaste hemlighet kallas Greyball” 

Förundersökningen omfattar inte Ubers försvårande av polisens arbete, säger kammaråklagare Thomas Rickardsson.

”Det är ingenting som omfattas av förundersökningen jag bedriver. Den gäller ett eventuellt beställaransvar rörande Uber Pop”, säger han.

Uber lanserades i Sverige 2013 och hade i somras 100 000 svenska användare som reste varje månad. Drygt 1500 förare var då anslutna till tjänsten.


 

Fakta: Så funkar Ubers hemliga program ”Greyball”

Uber har i flera länder kartlagt och vilselett oönskade användare, till exempel myndigheter och poliser. Programmet kallas internt för Greyball, enligt New York Times.

Enligt Uber rör det sig om kunder som strider mot Uber-appens användaravtal. Det kan röra sig om konkurrenter från taxinäringen, poliser eller andra personer som Uber vill blockera från sin tjänst.

Uber hittar användarna genom att analysera deras geografiska position (t.ex. nära ett polishus), kreditkortsuppgifter, sociala mediekonton, mejladresser eller annan data.

Om användaren anses oönskad har Uber på ett flertal marknader visat upp fejkversioner av sin app där det inte går att beställa några bilar.


 

Nya vd:n vill ta Uber till börsen

Grundaren Travis Kalanick tvingades tidigare i år bort från vd-stolen på Uber efter en rad kontroverser.

Uber har stämts av Google, drabbats av chefsflykt och dragits med en dokumenterat sexistisk och hätsk arbetsplatskultur.

Nya vd:n Dara Khosrowshahi tillträdde i augusti och har uppgivit att han vill ta Uber till börsen senast 2020.

Läs mer: Ubers kris sätter skyhög värdering i gungning

Innehåll från DeelAnnons

Deels lösning förenklar global expansion

Att hantera globala löner kan vara tidskrävande och frustrerande. Med Deels lösning Global Payroll kan företag koncentrera sig på det som är viktigt.

– Med vår lösning kan man spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt, säger Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel.

En av de vanligaste utmaningarna som företag står inför efter att ha expanderat globalt är att hantera lönehantering i flera länder samtidigt. När företag blir internationella kan de behöva etablera partnerskap med lokala lönebolag i varje land. Detta kan exempelvis handla om skillnader i processer, system och servicetermer, vilket gör att företagen behöver lägga mycket tid och resurser på att sammanställa och översätta information för att få en tydlig översikt.

Daniel Eisenberg, Nordenchef på Deel, menar att dessa utmaningar kan leda till tidskrävande manuellt arbete för att få en översiktlig bild av lönehanteringen.

– Inte bara kan det vara klurigt för företag att navigera den, ofta snåriga, djungeln som olika processer på olika marknader innebär, det kan även visa sig svårt för företag att få snabba svar eller korrigeringar från sina lönepartners. 

En vanlig lösning är att samarbeta med mindre aktörer i de länder som företagen har anställda i, men detta resulterar ofta i en fragmenterad löneavdelning som är svår att få en översikt av. Samtidigt kan det ta veckor att få svar på frågor om lönespecifikationer eller andra frågor som en anställd kan ha.

En plattform för alla marknader

Genom att använda Deels Global Payroll-lösning kan företag spara tid och få en bättre översikt över hela sin lönehantering och undvika felaktigheter, förseningar i löneutbetalningar och ha en fast kontaktperson som kan svara på eventuella frågor.

– Anställda kan själva fylla i eventuell semester, frånvaro andra lönerelaterade ärenden direkt på plattformen. All information delas direkt med Deels experter, vilket helt tar bort behovet av manuella arbetsprocesser. För företag som vill automatisera löneprocessen ytterligare kan vi hantera samtliga löneutbetalningar och skatter i samtliga länder de är verksamma i samt i dess lokala valuta, och sedan skicka en samlad faktura till huvudkontoret, förklarar Daniel.

Fördelarna med Deels lösning går längre än så då den inkluderar möjligheten att kombinera och få kontroll över alla personalkostnader i ett och samma system, oavsett om det gäller anställda i den juridiska enheten eller konsulter. Detta ger företag en tydlig översikt och möjlighet att analysera statistik från en central plattform.

Daniel poängterar dock att Global Payroll inte nödvändigtvis innebär att man tar över hela företagets lönehantering i samtliga länder. 

– Det kan vara aktuellt för företag som har kontor i flera länder och behöver hjälp specifikt för den utländska delen av sin lönehantering, men att de hanterar den svenska verksamheten själva, säger han och avslutar:

– Global Payroll kan vara en utmanande process, men genom att använda lösningar som Deel kan erbjuda kan företag spara tid, undvika felaktigheter och få en bättre översikt över sin lönehantering – och i stället fokusera på expansion och tillväxt.

Läs mer om Deel här! 

Mer från Deel

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera