Annons

Tyskland nästa för svenska bolånebolaget

Näktergal bygger teknik till uppstickare som utmanar på bolånemarknaden. 

Bolaget tar nu in pengar för expansion i Europa.

”Vi kanske är det första fintech-bolaget som har digitaliserat bolån på den nordiska marknaden, målet är nu att expandera till Tyskland”, säger vd:n och medgrundaren till Näktergal, Erik Bennerhult.

Grundaren Mikael Abrahamsson till vänster, vd:n och grundaren Erik Bennerhult till höger.
Grundaren Mikael Abrahamsson till vänster, vd:n och grundaren Erik Bennerhult till höger.
Teamet på Näktergal
Teamet på Näktergal

Fintechbolaget Näktergal, som lanserades 2015, har en molnbaserad plattform som digitaliserar utlåningen för banker och finansiella institut. Processen ska göra ansökningar snabbare och minska arbetsuppgifterna för handläggarna.

Vi byter ut bankernas gamla dinosauriesystem.

”Vi byter ut bankernas gamla dinosauriesystem för att göra processen snabbare och lättare för både långivare och låntagare”, säger vd:n och medgrundare för Näktergal Erik Bennerhult.

Bolaget har nu tagit in 10 miljoner kronor i nytt kapital för att expandera utanför Norden.

”Målet är nu att expandera till Tyskland”, säger han.

Bland kunderna finns Bluestep Bank, GCC och Bofink. Erik Bennerhult menar dock att det det råder en låg rörlighet och dålig konkurrens på bolånemarknaden, särskilt i Sverige. Målet för Näktergal att öka rörligheten på bolånemarknaden med hjälp av sin tjänst

”Privatkunderna ska få bättre räntor och fler alternativ.”

Näktergal är nu i förhandling med en stor tysk bank som skulle bli bolagets första kund i landet. Planen är en lansering till sommaren 2022.

Finansieringsrundan för bolaget leddes av det svenska investmentbolaget Katalysen & Partners. Andra kända investerare är även Stefan Backlund tidigare från Trustly, Jon Wimmercrantz från Bambora och  fintech-profilen Anette Tånneryd.

Kapitalinjektionen kommer även att användas till fortsatt utveckling av plattformen där också själva installationsprocessen ska automatiseras mer.

”Vi vill minska ledtiderna från att vi tecknar en kund till att de kan vara uppe i produktion. Det här är viktigt delvis för bolagets skalbarhet men även för kunderna som vill kunna komma igång med sina tjänster så snabbt som möjligt”, säger Erik Bennehult.

Initialt påverkades Näktergal negativt av pandemin då bolaget befann sig i en dialog med en internationell kund som drabbades hårt. Dock har den ökade digitaliseringen gett medvind.

”Många som innan var nyfikna på digitalisering har kommit mycket längre i tanken nu och det är till vår förtjänst”, säger Erik Bennerhult.

Omsättningen förra året låg på 7,4 miljoner och bolaget har som mål att fördubbla sin omsättning till nästa år. Näktergal har sedan starten tagit in tagit in totalt 20 miljoner kronor. 

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend växer så det knakar trots orolig marknad

Den 16 november släppte fintechbolaget SaveLend Group sin delårsrapport för årets tredje kvartal. Trots det osäkra världsläget, elkris och kraftig inflation visar rapporten att bolaget på en närapå fördubblad nettoomsättning jämfört med samma period förra året – från 23,6 miljoner till 40,7 miljoner.

Trots en orolig och rörlig marknad pekar bolagets siffror uppåt. Frågar man Ludwig Pettersson, vd på SaveLend, beror detta till stor del på att krediter som tillgångsslag ofta klarar sig bra även under stormiga tider. 

– För bara ett par månader sedan tog vi en fantastisk milstolpe, då vi nådde en miljard kronor på vår sparplattform – en ökning på 142 procent sen året innan! Sedan dess har tillväxten fortsatt; många har fått upp ögonen för vårt sparerbjudande och att vi levererar en stabil avkastning även under rådande omständigheter. Avkastningen låg också till grund för att vi utsågs till bästa P2P-plattform av Privata Affärer tidigare i år. 

Fördubblat antalet aktiva månadsspar

SaveLend har inte haft en negativ avkastningsmånad sedan 2016, men detta till trots är bolaget något av en doldis på finansmarknaden. Ludwig konstaterar att det finns en hel del att göra vad gäller varumärkeskännedom, men hos de sparare som känner till bolaget finns det inga tveksamheter. Ett bevis på detta är att SaveLend sett en fördubbling i antal aktiva månadsspar jämfört med föregående år, vilket är en snabbare ökning än antalet nya sparare. 

– Det är ett tydligt kvitto på att vi är på rätt väg. Vi letar alltid efter tillfällen att accelerera tillväxten och tar chansen när den dyker upp. Detta är en approach som jag bedömer är en stor framgångsfaktor och det är något vi kommer att fortsätta med. Nu, exempelvis, när vi kan konstatera att vår faktureringsplattform Billectahar växt med 48,9 procent med en lönsamhet på 28,6 procent sedan förra året blir det oerhört tydligt att vi bör investera mer i Billecta för att accelerera tillväxten än mer. Där avser vi att trycka på gaspedalen ordentligt – utan att tumma på resultatet i den delen av vår affär. 

Har attraherat nya ägare

Skalbarheten i plattformarna blir allt tydligare när det kan konstateras att kostnadsbasen inte växer i samma takt som intäkterna. Ytterligare ett viktigt framsteg under kvartalet är att SaveLend har kunnat säkra 10 miljoner kronor i utestående optionsprogram. Det sammantaget gör att bolaget fortsatt bedömer sig ha tillräckliga resurser för att bli kassaflödespositiva.

– Ett annat resultat av denna transaktion är att vi i samband med detta har attraherat nya långsiktiga ägare till bolaget som sedan tidigare var investerare på sparplattformen, säger Ludwig.

”Visade sin kollektiva styrka”

Med tanke på omvärldsläget betonar Ludwig att det är svårare att sia om framtiden än i normala fall, men han känner ändå trygghet såväl i bolagets plattformar och leveranssäkerhet som deras förmåga att anpassa sina investeringar efter behov. Hans attityd grundas bland annat i att bolaget under det senaste kvartalet kunde godkänna det hittills största lånet någonsin till en av sina låntagare. 

– Våra sparare visade sin kollektiva styrka genom att möjliggöra ett lån på 60 miljoner till en av våra återkommande låntagare. Det visar på styrkan i vår modell och att våra sparare har förtroende för vår leverans inför framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer och investera i SaveLends sparplattform här 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera