1515
Annons

Tyska börsjätten växer ur gamla Findus-fabriken i Bjuv

Hellofresh, som levererar färdiga matkassar, investerar 334 miljoner kronor på en fyrdubbelt stor anläggning och dubblerar antalet anställda till 1.000 i skånska Bjuv. 

Det betyder dock att man överger Findus gamla fabrik.

Kristian Hald, Nordenchef för Hellofresh, som ska dubbla antalet anställda i Bjuv. Till höger Findus tidigare anläggning i staden.
Kristian Hald, Nordenchef för Hellofresh, som ska dubbla antalet anställda i Bjuv. Till höger Findus tidigare anläggning i staden.

Hellofresh dök upp på den svenska marknaden för runt två och ett halvt år sedan, i tät konkurrens med bolag som Linas Matkasse och Middagsfrid. Affärsidén är liksom konkurrenternas att sälja och leverera matkassar till dörren med ingredienser för färdigplanerade måltider. 

Det tyska bolaget uppger att de har sett en stark tillväxt på den svenska marknaden. Så ser även planen ut framöver. 

Företaget tog över delar av den sedan 2017 nedlagda Findusfabriken i skånska Bjuv. På orten packas och administreras matkassarna för att sedan levereras till kunder runt om i landet. Nu står det klart att Hellofresh ska mer än fördubbla sin produktion genom att flytta till en fyra gånger så stor lokal och dubblera antalet anställda till omkring 1.000 de närmaste åren. 

”Sedan vi lanserade Hellofresh i Sverige för mindre än två och ett halvt år sedan och i Danmark år 2020 har vi sett en imponerande tillväxt i båda länderna. Tack vare våra hårt arbetande och engagerade medarbetare har vi kunnat förse kunder i Danmark och Sverige med ett hela tiden ökande utbud av fräscha och välsmakande måltider. Vi ser fram emot att ta nästa steg på vår tillväxtresa, tillsammans med våra kunder, våra anställda, våra betrodda partners och samhället i Bjuv”, säger Kristian Hald, vd för Hellofresh Nordics, i ett pressmeddelande. 

Catena, som är delägare i Foodhills Fastigheter som ska bygga anläggningen, skriver i ett pressmeddelande att investeringen är värd 334 miljoner kronor. Inflyttningen ska ske i den 27 400 kvadratmeter stora lokalen under nästa höst.  

Pandemin har gett ett lyft till mathandeln på nätet, som enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels index har ökat med 59,8 procent de senaste 12 månaderna. Utvecklingen märks även av hos Hellofresh, vars aktie är upp med 35 procent hittills i år. Bolaget är sedan 2017 noterade på Frankfurtbörsen och har ett börsvärde på motsvarade 139 miljarder kronor. 

Det står i skarp kontrast mot konkurrenten Linas Matkasse, som noterades på First North i slutet av mars. Sedan dess har kursen mer än halverats. 

I veckan lade Kinnevik-ägda Mathem ned sin matkassetjänst som funnits i över tio år, med hänvisning till lågt kundintresse och lägre lönsamhet. 

Hellofresh grundades 2011 av tyskarna Dominic Richter, Thomas Griesel och svenska Jessica Schultz.

Den nya anläggningen förväntas vara i drift under den andra halvan av 2022. 

De vill minska personalbristen i vården – backas av ishockeyspelare

Startupen Vivium vill motverka personalbristen i vården med hjälp av en plattform som drar ner på det administrativa arbetet. Nu tar bolaget in färska miljoner, bland annat från två NHL-spelare. ”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA”, säger vd:n Peter Westerholm. 

Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.
Viviums grundare. Från vänster: Philip Gustavsson, Peter Westerholm och Andreas Jakubowicz.

Startupbolaget Vivium vill effektivisera tiden det tar att rekrytera ny personal till den underbemannade vårdsektorn med hjälp av automatisering. 

”Om vi vinner tid i det administrativa arbetet kan vi få tid över som istället kan läggas på patienterna”, säger vd:n och medgrundaren Peter Westerholm som tror att personalbristen delvis beror på ineffektiva rekryteringsmetoder. 

Han är förvånad över att så stora delar av det administrativa arbetet fortfarande sker manuellt.

”Vi märkte att det fanns väldigt mycket som kunde förbättras och att det saknades digitala verktyg,” säger vd:n som själv kommer från vårdbemanningsbranschen. 

På Viviums digitala plattform kombineras schemaläggning och resurshantering för timanställda och bemanningspersonal. Tjänsten kan integreras både i privat- och offentlig sektor.  

”Vi är unika för att vi tagit grepp om helheten. Det finns aktörer som bara sköter schemaläggning, sen finns det de som endast tillhandahåller vikarier. Vi däremot, kombinerar alla delar.” 

Vivium har inte haft någon omsättning sedan starten 2020. Men efter det första halvåret 2022 är bolaget uppe i 400.000 kronor. 

Sedan januari är cirka 300 medarbetare vid Danderyds sjukhus uppkopplade till Vivium. Peter Westerholm menar att sjukhuset tack vare plattformen kunnat göra tidsbesparingar på upp till 75 procent. 

”Vårdpersonalen upplever minskad stress och betydligt enklare hantering av schemaläggning som en effekt av Vivium”, säger han. 

I höst lanserar företaget sin tjänst hos ytterligare en aktör som driver sex olika vårdmottagningar. 

”Målsättningen är att fyrdubbla omsättningen under andra delen av året”, säger Peter Westerholm.

I maj stängde Vivium en runda på nio miljoner kronor med befintliga ägare som investeraren Hidden Dreams, fastighetsentreprenören Fredrik Holmström och serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh. 

Nya till Vivium är bland annat NHL-spelarna Oliver Kylington från Calgary Flames och Patrik Nemeth från New York Rangers, som är vänner till en av grundarna. 

Med pengarna tänker de fortsätta satsa på utvecklingen av plattformen samt på att få ut den hos fler kunder. Tanken är att anställa fler till bolaget som i dagsläget består av fyra heltidsanställda på huvudkontoret, varav tre är grundarna själva, plus 10-15 utvecklare.

Peter Westerholm menar att tjänsten så småningom kan komma att utvecklas för områden utanför vårdsektorn.

”Vivium kan appliceras på alla företag med timvikarier. Vi började i den här vertikalen eftersom grundarteamet kommer ifrån vårdbemanningsbranschen.”

Framöver är planen att expandera. Inom fem år vill Vivium ha tagit klivet utanför den svenska marknaden. 

”Vi vill vara en av de självklara aktörerna när det kommer till schemaläggning för vården för Europa och USA.” 

Läs mer: Studenternas vårdplattform tar in miljoner från Dropbox-grundare 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera