1515

Twitter tappar användare – rasar på börsen

Drivet av en dyster användartillväxt och nedskruvade vinstprognoser faller mikrobloggen Twitter tungt på börsen.

Twitters vd och grundare Jack Dorsey.
Twitters vd och grundare Jack Dorsey.Foto:Richard Drew

Mikrobloggen Twitter följer i Facebooks fotspår och faller kraftigt på New York-börsen under fredagen. Kursfallet började redan i förhandeln och aktien handlas på minus 14 procent strax efter öppning, vid klockan 15.30 svensk tid. (Följ kursen här.)

Den främsta orsaken till marknadens häftiga reaktion är att antalet månatligen aktiva användare landade på 335 miljoner för Twitter under andra kvartalet. Det var en faktisk minskning med 1 miljon i jämförelse årets första tre månader – och långt under analytikernas förväntningar på 338,5 miljoner.

Enligt bolaget beror användartappet delvis på att de medvetet har stängt ned falska konton, men också på införandet av den strängare dataskyddslagen GDPR i Europa.

Det är tredje gången i Twitters knappt tioåriga historia som bolaget redovisar minustillväxt i antal användare, senast var i början av 2017. 

”Att prioritera sundheten på plattformen ligger i vårt främsta intresse. Vi är säkra på att det kommer att lägga grunden för långsiktig tillväxt”, säger Jack Dorsey, vd och grundare på Twitter.

Läs mer: ”Techbolagen befinner sig på skilda planeter” 

Desto mer positivt för Twitter växte försäljningen med 24 procent på årsbasis och landade på 711 miljoner dollar, klart över analytikernas förväntningar på 697 miljoner dollar.

Det justerade resultatet kom in på 265 miljoner dollar under det gångna kvartalet. Därmed var vinsten före skatt marginellt bättre än konsensusprognosen om 262 miljoner, drivet av förbättrade marginaler med högre genomsnittliga intäkter per såld annons.

Men det räckte föga för att lugna marknaden, då Twitter målar upp en mörk bild för fortsättningen av 2018 och det tredje kvartalet i synnerhet. Där spår man ett fortsatt miljontapp av aktiva användare och prognostiserar betydligt lägre vinst före skatt på mellan 215 och 235 miljoner dollar.

Vid torsdagens stängning hade Twitter ett börsvärde på cirka 32,2 miljarder dollar, motsvarande 285 miljarder svenska kronor. I och med kursfallet på 14 procent har totalt 40 miljarder kronor gått upp i rök på Wall Street.

Det slår dock inte lika hårt mot svenska institutioner som vid Facebooks bottennapp – då hela 6 blågula miljarder utraderades. Ungefär 0,3 procent av Twitters aktier finns i svensk ägo, med AP-fonderna som allra största intressent. Totalt tappar de svenskägda aktierna 95 miljoner kronor i värde efter kursfallet på 14 procent.

Enligt Bloombergs analytikerkonsensus var Twitters aktie övervärderad redan före rapporten. Den stängde under torsdagen på 42,94 dollar, medan den genomsnittliga riktkursen var 34,39 dollar. En majoritet av analyshusen hade då rekommendationen behåll.

Läs mer: Svenska ägare tappade 6 miljarder i Facebooks historiska kursras 


Innehåll från PageroAnnons

Deras lösning tar företagskommunikation till 20-talet – nu går Göteborgsbolaget Pagero till börsen

Bengt Nilsson, vd på Pagero.
Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Att köpa och sälja som företag innebär alltför för ofta fortfarande pappersarbete där prislistor, ordrar, betalningsinstruktioner och inte minst fakturor hanteras manuellt och väldigt lite av dokumentens data kommer till praktisk användning. Det vill Göteborgsbolaget Pagero ändra på med sin plattform för affärskommunikation.

– Det handlar om att göra kommunikation mellan företag lika enkel som den är mellan personer, säger Bengt Nilsson, vd på Pagero.

Som en av grundarna och vd i 20 år för affärssystembolaget IFS har Bengt Nilsson på nära håll sett hur digitaliseringen krupit allt längre in i företagen. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Sedan tio år är han vd för Pagero som har som mål att bli en ledare på en stor och växande global marknad för digitalisering av affärskommunikation. I stora delar av världen kommunicerar företag år 2021 fortfarande med vanlig post och fax, enligt Nilsson. 

– Kanske använder man e-post som digitalt alternativ, men det krävs fortfarande manuellt arbete för att lägga in informationen i bolagets olika system. Detta vill vi ändra på. Det ska vara lika enkelt som att ringa någon med mobilen, säger han. 

Svensk erfarenhet ger försprång

Pagero har idag kunder i över 140 länder och att vara ett svenskt bolag har sina fördelar, menar Nilsson. Den digitala mognaden i Sverige är bland den högsta i världen. Så när myndigheter nu i ett stort antal länder världen över inför lagkrav på digital hantering av olika sorters dokument ger erfarenheten som Pagero har samlat på sig på hemmamarknaden ett försprång. 

– Det gör att vi kommer kunna bli en av de marknadsledande aktörerna, säger Bengt Nilsson. 

Kopplar samman över 12 miljoner företag

Pageros nätverk är skapat för att låta köpares och säljares affärssystem utbyta meddelanden så att köp- och säljprocesserna kan digitaliseras och effektiviseras. Genom att koppla sitt affärssystem till plattformen når man idag över 12 miljoner företag världen över. 

Utöver nätverket erbjuder Pagero även en rad applikationer och tjänster för att automatisera processer och utnyttja värdet av korrekta och tillförlitliga data. Och behoven kan skilja sig något mellan branscher. 

– Inom sjukvården behövs system för automatisering i syfte att effektivisera och öka patientsäkerheten medan exempelvis tillverkningsindustrin kan behöva verktyg för att säkerställa spårbarhet i leverantörskedjan, transparens och compliance, säger Bengt Nilsson.

För statlig verksamhet finns andra incitament, exempelvis att minska momsgapet som på många håll är högt delvis på grund av låg digital mognad och därav låg kontroll – ett problem många länder försöker lösa genom just digitalisering av affärsdokument.

Drivkrafter är många, men oavsett bransch pekar de i samma riktning.

– På lång sikt ser vi det som en självklarhet att kommunikation mellan företag kommer vara 100 procent digital och automatisk – i realtid, säger Nilsson.

Listning på Nasdaq First North Growth Market

För att ta nästa steg på tillväxtresan och i den internationella expansionen förbereder nu Pagero en nyemission och listning på Nasdaq First North Growth Market. För mer information, se pagero.se 

 

Mer från Pagero

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pagero och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?