1515

Twitter tappar användare – rasar på börsen

Drivet av en dyster användartillväxt och nedskruvade vinstprognoser faller mikrobloggen Twitter tungt på börsen.

Twitters vd och grundare Jack Dorsey.
Twitters vd och grundare Jack Dorsey.Foto:Richard Drew

Mikrobloggen Twitter följer i Facebooks fotspår och faller kraftigt på New York-börsen under fredagen. Kursfallet började redan i förhandeln och aktien handlas på minus 14 procent strax efter öppning, vid klockan 15.30 svensk tid. (Följ kursen här.)

Den främsta orsaken till marknadens häftiga reaktion är att antalet månatligen aktiva användare landade på 335 miljoner för Twitter under andra kvartalet. Det var en faktisk minskning med 1 miljon i jämförelse årets första tre månader – och långt under analytikernas förväntningar på 338,5 miljoner.

Enligt bolaget beror användartappet delvis på att de medvetet har stängt ned falska konton, men också på införandet av den strängare dataskyddslagen GDPR i Europa.

Det är tredje gången i Twitters knappt tioåriga historia som bolaget redovisar minustillväxt i antal användare, senast var i början av 2017. 

”Att prioritera sundheten på plattformen ligger i vårt främsta intresse. Vi är säkra på att det kommer att lägga grunden för långsiktig tillväxt”, säger Jack Dorsey, vd och grundare på Twitter.

Läs mer: ”Techbolagen befinner sig på skilda planeter” 

Desto mer positivt för Twitter växte försäljningen med 24 procent på årsbasis och landade på 711 miljoner dollar, klart över analytikernas förväntningar på 697 miljoner dollar.

Det justerade resultatet kom in på 265 miljoner dollar under det gångna kvartalet. Därmed var vinsten före skatt marginellt bättre än konsensusprognosen om 262 miljoner, drivet av förbättrade marginaler med högre genomsnittliga intäkter per såld annons.

Men det räckte föga för att lugna marknaden, då Twitter målar upp en mörk bild för fortsättningen av 2018 och det tredje kvartalet i synnerhet. Där spår man ett fortsatt miljontapp av aktiva användare och prognostiserar betydligt lägre vinst före skatt på mellan 215 och 235 miljoner dollar.

Vid torsdagens stängning hade Twitter ett börsvärde på cirka 32,2 miljarder dollar, motsvarande 285 miljarder svenska kronor. I och med kursfallet på 14 procent har totalt 40 miljarder kronor gått upp i rök på Wall Street.

Det slår dock inte lika hårt mot svenska institutioner som vid Facebooks bottennapp – då hela 6 blågula miljarder utraderades. Ungefär 0,3 procent av Twitters aktier finns i svensk ägo, med AP-fonderna som allra största intressent. Totalt tappar de svenskägda aktierna 95 miljoner kronor i värde efter kursfallet på 14 procent.

Enligt Bloombergs analytikerkonsensus var Twitters aktie övervärderad redan före rapporten. Den stängde under torsdagen på 42,94 dollar, medan den genomsnittliga riktkursen var 34,39 dollar. En majoritet av analyshusen hade då rekommendationen behåll.

Läs mer: Svenska ägare tappade 6 miljarder i Facebooks historiska kursras 


Innehåll från SnowflakeAnnons

Saxo Banks övergång till molnlösningar realiserar värdet av data

Många finansiella aktörer står inför en betydande förändring, där de måste utvärdera om deras legacy-system är utrustade för att hantera de snabbt ökande kraven på data, särskilt i fråga om skalbarhet och kompatibilitet. Som en följd av detta övergår allt fler företag till molnbaserade lösningar för att bättre förstå och utnyttja sina data.

Förutom att många äldre lösningar lider av brist på skalbarhet, är de ofta också dyra att underhålla och komplexa att förvalta. Detta är faktorer som är avgörande i finansiella miljöer, där smidighet, kostnadseffektivitet och tillgänglighet blir viktigare för var dag som går. Historiskt har data inom finansbranschen lagrats i separata datasilor, -lager eller -sjöar, vilket avsevärt försvårat att skapa en 360-graders vy av den insamlade informationen. Med molndataplattformar blir det lättare att möta sådana utmaningar och därmed utveckla en verkligt datadriven organisation, med full översikt av befintliga möjligheter och risker.

Skalbarhet, funktionalitet och priskontroll

För Saxo Bank syftade övergången från datalagring on-premise till i molnet till att uppnå ökad skalbarhet, bättre funktionalitet och precisare priskontroll, utan att kompromissa med säkerheten. Ejvind Hald, chef för Saxo Banks globala informationslager, förklarar att den snabba förändringstakten inom finansiella lagar och riktlinjer, i kombination med ökade krav på regelefterlevnad, var ytterligare anledningar till att den internationellt kända banken valde att gå över till molnet.

– Nya bestämmelser kräver mer data för att möta ökade krav. Förr eller senare har man så mycket data att det blir svårt att analysera och använda den. Genom att använda en automatiskt uppdaterad molndataplattform sparar våra anställda mycket tid i arbetet med att efterleva internationella lagstiftningar och krav. Det möjliggör också för våra team att arbeta mer självständigt. Molnlösningar är därtill personal- och kostnadseffektiva, vilket underlättar för oss att vara flexibla som företag – vi kan visualisera all vår data och dela dem med rätt personer vid rätt tidpunkt, var de än befinner sig. Det är en enorm fördel när det gäller att realisera värdet av data.

Säker åtkomst dygnet runt

Saxo Bank valde Snowflakes molnplattform som lösning. Den kommunicerar och samlar in samtliga relevanta data och virtualiserar dem sedan automatiskt och omedelbart till alla team. Effekterna har redan varit betydande, men övergången har inte varit helt utan utmaningar. 

– Det fanns en viss oro för att kunderna skulle känna att molnet inte är tillräckligt säkert. Samtidigt förväntar sig våra kunder tillgänglighet dygnet runt, på resande fot, från dag ett. Säkerheten var därför avgörande i vårt val av molnleverantör och vi käånner oss trygga med de avancerade lösningar som Snowflake tillhandahåller. Framöver ska vi också implementera ett krypteringsverktyg från Snowflakes partnernätverk, för att stärka våra redan robusta säkerhetsåtgärder.

Alla tre stora moln på begäran

Christian Andersen, försäljningsdirektör för Snowflake Danmark, förklarar att molnlösningen i fråga ger finansiella aktörer möjlighet att bryta sig loss från existerande legacy-system. Dataplattformen gör det till exempel möjligt för kunderna att lagra sina data i ett eller flera moln, utan att datan någonsin lämnar Snowflake. Resultatet är snabb och säker datadelning i ett globalt nätverk, vilket inkluderar dataset från S&P, Factset, ESG-dataset och många fler.

– I takt med att cyberattacker ökar har det blivit tydligt att heltäckande molnlösningar, och inte on-premise-lösningar, är den säkraste vägen att gå. Därför erbjuder vår plattform en samlad plats för alla data, med förstklassig säkerhet och styrning. Detta är kritiska faktorer för alla finansiella aktörer i dag, avslutar Christian.

Läs mer om Saxo Banks lösningar 

Läs mer om Snowflake

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?