1515
Annons

Twitter brände sig rejält på investeringen i Soundcloud

Soundclouds svenska vd petas och tjänsten lever vidare. Samtidigt har storägaren Twitter skrivit ner värdet på sin investering med nära 80 procent.

Eric Wahlforss, en av Soundclouds två svenska grundare, på Web Summit i Lissabon.
Eric Wahlforss, en av Soundclouds två svenska grundare, på Web Summit i Lissabon.Foto:Sven Carlsson

I helgen säkrade den skuldtyngda svenska ljudplattformen Soundcloud sin framtid ytterligare en tid.

Soundcloud tar in knappt 170 miljoner dollar och värderas till 320 miljoner dollar (med det nya kapitalet inräknat), enligt Axios. En del av de nya pengarna går till att betala av det lån på 70 miljoner dollar som Soundcloud tog under våren 2017.

Huvudinvesterare är de nya ägarna The Raine Group och singaporianska Temasek. Dessa två äger i och med investeringen över hälften av Soundcloud, enligt Variety.

Livlinan kommer med särskilda villkor. Till exempel får den svenska vd:n och medgrundaren Alexander Ljung läman sin post och i stället ta över som ordförande. Han ersätts av Kerry Trainor, tidigare vd för videotjänsten Vimeo.

Läs mer: Soundcloud: Vi är här för att stanna 

Den nya kapitalrundan värderar Soundcloud till mindre än det sammanlagda riskkapitalet som gått in i bolaget. Hittills har Soundcloud tagit in 400 miljoner dollar i riskkapital från investerare som Kleiner Perkins, Union Square Ventures och Twitter.

Flera ägare har bränt sig på sin investering.

Twitter, som investerade 70 miljoner dollar i Soundcloud i fjol till en värdering på 630 miljoner dollar (post-money), har utstått en rejäl värdeminskning.

Twitter skrev ner värdet på sina investeringar med 55 miljoner dollar i juli. Enligt Bloomberg handlar det just om Soundcloud.

Läs mer: Reapris när Soundcloud sålde aktier till Twitter 

Twitter Ventures har dock preferensaktier. Det gör att man står först i utdelningskön vid en försäljning.

Ägare till stamaktier i Soundcloud får endast 17 procent av överskottet vid en försäljning eller börsnotering – och det efter att samtliga preferensaktieägare som Twitter fått tillbaka det de investerat, enligt Variety.


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?