1515

Tvärstopp för Voi – mycket nära att bli av med kontrakt värt 400 miljoner

Voi blir av med sitt monsterkontrakt om att leverera eldrivna hyrcyklar till Stockholms stad. En färsk dom i rätten slår fast att techbolagets anbud i upphandlingen var felaktigt.

Voi Technologys nya elcykel skulle hyras ut genom Stockholms stads uthyrningssystem.
Voi Technologys nya elcykel skulle hyras ut genom Stockholms stads uthyrningssystem.Foto:Press / TT

Det var i mars i år som Voi Technology vann Stockholms stads upphandling av ett nytt hyrcykelsystem. Kontraktet är värt hela 400 miljoner kronor och löper över sju år. 

”Jag ska inte sticka under stol med att det här är en stor upphandling som vi är väldigt glada över att vinna, för det finns stora intäkter. Men vi ser framför allt på det här som ett sätt att lära oss mer om stora elcykelsystem”, sa Voi Technologys affärsutvecklingschef Carl Vernersson vid tillfället.

Enligt stadens beräkningar skulle bolaget sälja 45 000 abonnemang under denna sjuårsperiod, till en kostnad av 279 kronor för ett halvår eller 499 kronor för ett år. Sammanlagt skulle 7 500 elcyklar rullas ut av Voi tillsammans med ytterligare 500 lådcyklar.

Läs mer: Voi tar över – blir Stockholms stads nya hyrcyklar

Men det spanska bolaget Marfina, som konkurrerade med Voi i upphandlingen, har därefter överklagat Stockholms stads beslut.

Nu har förvaltningsrätten i Stockholm beslutat att bifalla Marfinas överklagan.

Det innebär att Vois anbud, som lämnades i samarbete med det norska bolaget UIP Holding, helt och hållet ska diskvalificeras från upphandlingen.

”Förvaltningsrätten anser att upphandlingen av elcyklar ska rättas”, säger rådmannen Mats Mossfeldt i en kommentar.

Felen som har begåtts i upphandlingen handlar om att Voi på två punkter inte följt de obligatoriska krav på ”teknisk och yrkesmässig kapacitet” som Stockholms stad självt satt upp.

I sitt anbud angav Voi och UIP ett lånecykelsystem i Oslo som referensuppdrag. Men förvaltningsrätten anser att det inte bör räknas med, eftersom uppdraget utfördes av dotterbolaget UIP Oslo Bysykkel med ett annat organisationsnummer.

Det andra felet som förvaltningsrätten pekar på är att VOI och UIP lämnat in delar av sitt anbud på ett annat språk än svenska, i det här fallet engelska och norska.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas av Voi till kammarätten, den högre instansen, senast den 18 november 2019.

”Detta är naturligtvis mycket tråkigt då utfallet av detta gör att Stockholmarnas cykelsystem återigen försenas. Vi har fortsatt alla möjligheter att vinna detta och det är inte klart förrän det är klart”, skriver Carl Vernersson på Voi i ett mejl till Di Digital.

I rätten har Stockholms stad stått på Vois sida, visar handlingar, och kommunen menar att upphandlingen gått rätt till på samtliga punkter.

Men om domen står sig måste Stockholms stad nu beakta konkurrenten Marfinas anbud. Deras erbjudande bestod av att rulla ut färre elcyklar än Voi, 5 150 stycken, men till ett betydligt lägre pris om 99 kronor för ett halvår.

I det fall spanska Marfina i slutänden vinner upphandlingen kan även ett sådant beslut överklagas till rätten.

”Voi och UIP har i målet hos förvaltningsrätten aviserat att vi ser brister i Marfinas anbud som gör att deras anbud inte heller kan antas”, skriver Carl Vernersson på Voi i ett mejl.

Stockholms stad hade tidigare ett avtal med reklamföretaget Clear Channel, som stod för hyrcyklarna under varumärket ”City Bikes”. Men samarbetet, som inleddes redan 2006, avslutades i oktober 2018 och 3 000 cyklar drogs då tillbaka från gatorna.

Nu ser det alltså ut som att det kommer dröja ytterligare tid innan kommunen får en ny leverantör på plats.

Voi delägs av det börsnoterade investmentbolaget Vostok New Ventures.

Läs mer: Storägaren Vostok bekräftar – Voi på väg att stänga miljardrunda


Innehåll från QlikAnnons

Är du på väg mot en data-återvändsgränd?

Den enorma kraften i data är de flesta av oss medvetna om. Men att lyckas använda, kvalitetssäkra och kontextualisera den fortsätter att vara en utmaning för många företag. För att inte fastna i en data-återvändsgränd som leder till färre beslut, minskad innovation och sämre konkurrenskraft behöver hålen i ens data pipeline täppas till.

Används data och analys på rätt sätt kan det driva både förändring och innovation. Moderna data analytics pipelines hjälper till att synliggöra data, hantera den, förstå den och styra den till rätt platser. Brister och hål i den kedjan leder istället till en återvändsgränd som i slutändan gör företag mindre konkurrenskraftiga. 

Snabba beslut

Att använda aktiv intelligens med hjälp av data pipelines är istället den moderna företagsledarens superkraft. Det ger möjlighet att agera baserat på pålitlig, kontextuell data som tillför värde. Men viktigast av allt är att agerandet sker direkt. Företag har inte längre lyxen att kunna låta saker och ting ta tid så dagens moderna data analytics-verktyg, tillsammans med våra egna mänskliga hjärnor som kan tillföra kontext och riskuppfattning, är kritiska för att vi ska kunna fatta beslut i så nära realtid som möjligt. 

– Beslut måste fattas snabbt, innan kontexten har förändrats och tillfället är borta. Om du fångar det ögonblicket finns enorm potential, säger tech-journalisten Martin Veitch som djupdyker i ämnet i Qlik’s Active Intelligence Magazine.

Fastnar i gamla hjulspår

Vad innebär då dessa hål i en data pipeline? Att läcka data eller helt enkelt inte ha rätt data på plats från första början gör att beslut baseras på bristfällig information och viktiga insikter kan missas. Konsekvenserna blir, som Clayton Christensen skrev i The Innovator’s Dilemma, misslyckanden eftersom för många företag fastnar i de hjulspår som först gjorde dom framgångsrika när de egentligen borde ha insett att de var på väg mot en data-återvändsgränd. Data och analys bör istället vara lika dynamiskt som världen de existerar i.

Registrera dig för Data Activation Summit här. Hör mer från ledare i branschen, innovatörer inom data och Qlik®-chefer när de berättar om hur man optimerar varje affärsbeslut med aktiv intelligens – en kontinuerlig intelligens där realtids-data triggar omedelbara actions.

Mer från Qlik

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Qlik och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?