1515

Två svenska musikbolag på tidningens heta topplista

Två svenska bolag är med på tidningens Fastcompanys tio-i-topp lista över världens mest innovativa musikbolag. Båda jobbar med att se till att artister får betalt för streamad musik. 

Kobalt Musics grundare Willard Ahdritz och Soundtrack Your Brands medgrundare Andreas Liffgarden och Ola Sars.
Kobalt Musics grundare Willard Ahdritz och Soundtrack Your Brands medgrundare Andreas Liffgarden och Ola Sars.

Spotify lyser med sin frånvaro när amerikanska Fastcompany listar världens mest innovativa bolag. Inom kategorin musik dyker istället två andra startupbolag med koppling till Sverige.

Den ena är svenskgrundade Kobalt Music, som kniper listans fjärde plats. Motiveringen är att bolaget ”ökar artisters tillgång till vinst”.

Music-techbolaget grundades 2000 av svensken Willard Ahdritz i Stockholm och London. Bolaget har byggt teknik för indrivning av royalties i den nya, ofta tekniskt eftersatta branschen för digital musik. 

Läs mer: Popstjärnornas favorit Kobalt närmar sig unicorn-status 

Kobalt-grundaren Willard Ahdritz
Kobalt-grundaren Willard AhdritzFoto:Jon Moe

På ägarlistan har Kobalt (NTL) bland annat Balderton Capital, Google Ventures, den svenska superproducenten Max Martin och Paul McCartney. 2011 grundade man dotterbolaget Kobalt Capital. Bolaget har tagit in miljardbelopp för investeringar i musikrättigheter. Fem år senare startade Kobalt även AWAL, en app för musiker som vill följa sin lyssnardata, bevaka sina intäkter och streams på olika plattformar. 

Bolaget har idag över 500 medarbetare och jobbar med 45 000 artister och låtskrivare, samt 600 musikförlag.

Läs mer: Kobalt Capital stänger ny miljardfond – ska investera i musikrättigheter 

På plats sex, ligger svenskgrundade Svenska Soundtrack Your Brand. Bolaget kan beskrivas som ett Spotify för restauranger och butiksmiljöer. Man har kunder som McDonald's, Uniqlo och W Hotels. 

Soundtrack Your Brand (NTL) erbjuder streamade spellistor som automatiskt anpassas till faktorer som läge, kunder, säsong och tid på dygnet. Fastcompanys motivering är att bolaget ”dödar dålig bakgrundsmusik”. 

Soundtrack Your Brands grundare Joel Brosjö, Andreas Liffgarden och Ola Sars.
Soundtrack Your Brands grundare Joel Brosjö, Andreas Liffgarden och Ola Sars.

Bolaget grundades 2013 av Andreas Liffgarden, som tidigare var affärsutvecklare på Spotify, samt Ola Sars och Joel Brosjö, med en bakgrund från Pacemaker och Beats Music. Spotify är även delägare och medgrundare till bolaget.

Läs mer: Apple utmanar Soundtrack Your Brand: ”Sena på bollen” 

“Det är hedrande att vara med, inte minst med tanke på att bolag som Apple tittar på vad vi gör. Vi skapar nya förutsättningar för tillväxt i hela musikstreaming-branschen och leder utvecklingen inom machinelearning för kommersiella musikrekommendationer för varumärken”, säger bolagets vd Ola Sars.     

Läs mer: Spotify-ägare går in i mobila skivbolaget Amuse 


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?