1515

Tv-floppen Magine tvingas låna miljoner: ”Inte blivit som vi förväntat oss”

Med nogräknade intäkter har svenska Magine bränt nästan 1,5 miljarder kronor sedan starten 2011. Trots en ljusning i fjol är streamingbolaget nu i behov av ny finansiering från sin stjärnspäckade ägarkrets.

Magines styrelseordförande Kamal Bherwani och deras plattform.
Magines styrelseordförande Kamal Bherwani och deras plattform.Foto:Press.

Det svenska streamingbolaget Magine, bildat 2011, skulle samla alla tv-kanaler på en digital plattform. Tanken var att distribuera playtjänsten till konsumenter genom en månadsprenumeration.

Men affären tog aldrig fart i Sverige, bland annat eftersom TV4 hoppade av för att fokusera på en egen playtjänst. Mellan 2012 och 2016 samlade Magine på sig mer än 1,2 miljarder kronor i förluster. Det var 22 gånger mer än den totala omsättningen under perioden.

”Det har inte blivit som vi förväntat oss. Styrelsen trodde inte att Magine skulle bränna så här mycket pengar och att det skulle krävas så lång tid för att nå en kritisk massa. Men för en startup går det sällan som planerat och vi har behövt förändra vår affärsmodell i grunden”, säger styrelseordföranden Kamal Bherwani.

Våren 2017 lade Magine ner sin tv-tjänst i Sverige och stängde Magine.se. Sedan dess har bolaget fokuserat på sin liknande streamingplattform i Tyskland och filmsajten Plejmo i Norden, men inte minst på att globalt sälja sin tekniska lösning till andra företag under varumärket Magine Pro.

I fjol ljusnade situationen något för bolaget, enligt ett bokslut som Di Digital tagit del av. Magine minskade sitt minusresultat med nära en tredjedel till 261 miljoner kronor, samtidigt som intäkterna steg med 40 procent till 53 Mkr.

”Förlusterna kommer fortsätta att minska under de närmsta åren. Intäkterna ökar i alla delar av verksamheten, samtidigt som vi skär ner våra kostnader. Vi har hittills haft två större utgiftsposter, dels att utveckla, produktifiera och uppgradera plattformen, dels att upprätthålla avtalen med de mer än 100 kanaler som nu finns tillgängliga i Tyskland”, säger Kamal Bherwani.

Läs mer: Miljardfloppen Magines oväntade delägare: Göran Persson 

Magine har attraherat en brokig skara investerare. Argentinas rikaste man Alejandro Bulgheroni, som gjort sig förmögen på olja, är indirekt största ägare med nästan 78 procent av aktierna genom företagsgruppen Inversora.

Även den svenska finansprofilen Harald Mix, tidigare statsminister Göran Persson (S), techinvesteraren Tommy Jacobson och fotbollsspelaren Martin Dahlin äger aktier i Magine.

I början av 2018 kunde Di Digital rapportera att flera av de mindre aktieägarna försökt distansera sig från det förlustdrabbade bolaget. Styrelsen ska då ha gett dem kalla handen, med hänvisning till att det inte funnits något intresse för deras aktier på marknaden.

”Kritiken har inte direkt nått mig personligen. Om de är missnöjda så är vi i styrelsen omedvetna om det”, säger Kamal Bherwani.

Läs mer: Efter miljardförlusten – tunga delägaren vill ut ur tv-floppen Magine 

Kamal Bherwani vill inte dela med sig av någon prognos för hur Magine kommer att prestera i år, men uppger att hela verksamheten utvecklas enligt plan med ett särskilt fokus på teknikförsäljningen inom Magine Pro.

Under det första halvåret 2018 tvingades dock Magine att ta lån på knappt 54 Mkr för att finansiera den rullande verksamheten. 

”Företaget kommer att behöva mer kapital – antingen genom lån, riskkapital eller en kombination av det – för att kunna nå ett plus minus noll-resultat. När jag tog plats i styrelsen för fem år sedan var planen att vi skulle vara lönsamma nu, men våra omstruktureringar har krävt mer extern finansiering”, säger han.

Magines styrelseordförande vill varken uppge hur mycket pengar som bolaget behöver i närtid eller beskriva hur långt gångna planerna på en nyemission är.

”Vi för regelbundna diskussioner med våra aktieägare om finansieringen. Så här långt har de stöttat företaget och vi har ingen anledning att tro att det kommer förändras, men det finns förstås ingen garanti åt något håll”, säger Kamal Bherwani.

Läs mer: Streamingfloppen Magine miljardvärderas – trots skyhöga förluster 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?