1515

Tungviktare inom e-handeln vill stoppa Bolunds kreditförslag

Om Per Bolund (MP) och regeringen får som de vill ska krediter inte längre kunna premieras inom e-handeln. Nu får Klarna stöd i sin kritik mot lagförslaget av branschprofilerna Pär Svärdson och Jarno Vanhatapio.

Na-kd:s grundare Jarno Vanhatapio, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Apoteas grundare Pär Svärdson.
Na-kd:s grundare Jarno Vanhatapio, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och Apoteas grundare Pär Svärdson.Foto:Di.

Finansmarknadsminister Per Bolunds (MP) vill att betaltjänsteföretag inte längre först ska få presentera kredit som betalsätt inom e-handeln, om det finns andra alternativ. Krediten får inte heller fyllas i på förhand i kassan, enligt lagförslaget. 

Betalaktörer som Klarna och Qliro har varit starkt kritiska mot förslaget. Nu får de stöd av sina kunder, det vill säga e-handelsbutikerna. 

Branschveteranerna Pär Svärdson, som grundat både Adlibris och Apotea, samt Jarno Vanhatapio, som står bakom Nelly och Na-Kd, skriver i en debattartikel på Dagens industri att det riskerar försämra konsumentskyddet. 

”Fakturan är en billig lösning för e-handlare och konsumenter. Regeringens handlingslinje gynnar mest storbankerna”, skriver de. 

Precis som Klarna tidigare gjort lyfter e-handelsprofilerna fram det faktum att en fakturabetalning skapar en trygghet för konsumenterna, då de slipper betala för en vara innan den levererats hem till dörren. 

Kommentar: De stora hoten mot Klarna finns i Sverige

Det hinner heller inte dras några pengar från kundens konto om denne beslutar sig för att returnera produkten.

”Vad som lätt glöms bort är att situationen såg annorlunda ut för bara några år sedan. Att köpa varor på nätet kändes då osäkert för konsumenter. Det fanns en rädsla för att lämna ut sina kortuppgifter, vilket fortfarande lever kvar hos framför allt de äldre.”

E-handelsveteranerna menar att det blir fel när politiken ”försöker detaljstyra” branschen. Särskilt kritiska är de mot att Klarnas avgiftsfria 14-dagarsfaktura, som däremot har räntor vid försenad återbetalning, tagits med i lagförslaget och ”görs till boven i ett drama den inte ens deltar i”.

Även SDHJ Groups vd Stefan von Stein, Bangerheads vd Marc Palmefjord och plattformleverantören Kodmyrans vd Katrin Lundgren har skrivit under debattartikeln.

”Vi e-handlare får högre kostnader och missgynnas gentemot fysisk handel, som inte omfattas av lagförslaget”, skriver de.

Läs mer: Ministern slår tillbaka efter Klarnas attack: ”Märklig inställning” 

 


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?