1515

Tunga namn investerar i kvinnohälsa

Grace Health vill att kvinnor i utvecklingsländer ska få mer kunskap om sina kroppar. Nu går flera namnkunniga affärsänglar in med pengar i bolaget.

Grundarna av Grace Health och några av de affärsänglar och investerare som har satsat pengar i bolaget: Sophia Bendz (från vänster), Anette Nordvall, Josefin Landgård (i förgrunden), Hanna Goldmann (Almi Invest), Estelle Westling (medgrundare), Thérèse Mannheimer (medgrundare), Anna Ryott, Sofia Sellmann och Louise Samet.
Grundarna av Grace Health och några av de affärsänglar och investerare som har satsat pengar i bolaget: Sophia Bendz (från vänster), Anette Nordvall, Josefin Landgård (i förgrunden), Hanna Goldmann (Almi Invest), Estelle Westling (medgrundare), Thérèse Mannheimer (medgrundare), Anna Ryott, Sofia Sellmann och Louise Samet.

Femtech-bolaget Grace Health, med grundarna Estelle Westling, Thérèse Mannheimer och Roman Jasins i spetsen, har redan flera kända namn bland sina investerare. 

Mobilföretaget TAT:s medgrundare Hampus Jakobsson, den tidigt Spotify-anställda Sophia Bendz och Erik Byrenius som är en av medgrundarna till Onlinepizza för att nämna några. 

Nu går bland andra affärsänglarna Eva Redhe, styrelseproffs och före detta vd på Erik Penser Bank, vd-proffset Anna Ryott med en bakgrund från Unicef och Norrsken Foundation, KRY-medgrundaren Josefin Landgård och serieentreprenören Anette Nordvall tillsammans med Almi Invest in med totalt 4 miljoner kronor i bolaget.

”Vi har hittills handplockat våra investerare och särskilt letat efter starka profiler med erfarenhet av bland annat digital hälsa och mobiloperatörer, och som kan bistå med att skapa globala samarbeten. Då har det blivit många kvinnor och det är vi väldigt stolta över”, säger Estelle Westling, som är vd för Grace Health.

Hon gör intervjun under en tågresa till Stockholm där bolaget har sin bas. Men för att träffa tjänstens användare måste Estelle Westling resa mycket längre än så. 

Den första testmarknaden för produkten är i Ghana, ett land som hon känner väl till då hon bodde där ett par år och drev köp- och säljsajten Tonaton.com för Kinneviks räkning.

“Vi reser regelbundet till våra marknader för att göra kvalitativa användartester, men vi tittar också mycket på vår användardata i realtid och gör vi kvantitativa tester och förändringar regelbundet”, säger Estelle Westling.

Grace Healths grundare Estelle Westling, Thérèse Mannheimer och Roman Jasins.
Grace Healths grundare Estelle Westling, Thérèse Mannheimer och Roman Jasins.

Hon parades ihop med medgrundaren Thérèse Mannheimer, som står bakom idén för Grace Health, via gemensamma kontakter. 

Tillsammans har de sedan i oktober 2017 utvecklat en mens- och fertilitetstjänst i form av en AI-chatbot som kvinnor kan skriva till för att registrera sin cykel. Det går till exempel att fråga den om symtom vid mens eller ägglossning, och om när man kan bli gravid.

Vi vill bidra med kunskap för att de här kvinnorna ska få mer kännedom om sin kropp.

Till skillnad från populära appar som Natural Cycles och Clue, som främst används i västvärlden, är Grace Health en mer datasnål produkt utvecklad för kvinnor i utvecklingsländer. En annan sådan är Lily Health, en sms-tjänst med bas i Nairobi, Kenya, som även den har en svensk medgrundare i en av Soundclouds första anställda utvecklare Emil Sjöblom.

”1.9 miljarder kvinnor i låg- och medelinkomstländer har en egen mobiltelefon med ett stort behov av smarta tjänster inom kvinnohälsa. Konkurrens är alltid hälsosamt. Det sätter ämnet på kartan, håller oss på tårna och skapar fler bra tjänster för kvinnorna”, säger Estelle Westling.

Grace Health går att använda på flera plattformar som inte nödvändigtvis kräver en smartphone, men är i dagsläget optimerad för Whatsapp och Facebook Messenger Lite.

Läs också: Tillväxtverket satsar på kvinnliga techgrundare

”Vi vill både hjälpa och bidra med kunskap för att de här kvinnorna ska få mer kännedom om sin kropp. Vi ser att användarna delar med sig av sitt innersta och det är verkligen upp till oss att förvalta det”, säger hon.

Det är dock något som kan vara känsligt i de länderna Grace Health riktar sig mot och därför har användarna möjlighet att registrera sig under ett annat namn. Datan anonymiseras, men Estelle Westling tror ändå inte att den är det främsta problemet.

“Integritet för många av våra användare handlar snarare om att ingen ser dig gå till en läkarmottagning för att ställa de här frågorna och att din familj inte vet vad som händer,  därför är diskretion av yttersta vikt för oss”, säger hon.

I framtiden finns det även planer på att erbjuda läkarvård direkt i tjänsten.

”Vi kommer också att kapitalisera på en del samarbeten i år med företag som vill analysera data om kvinnohälsa för att nå ut globalt på olika sätt”, säger Estelle Westling.

I dag har Grace Health runt 1 000 testanvändare och de 4 miljonerna från den senaste såddinvesteringen kommer att användas till att skala upp produkten. I planen ligger också att försöka få in en större såddrunda i slutet av året.

”Vi vill skapa en tjänst som kvinnor älskar. Att den är faktamässigt korrekt och att kvinnor vill bygga en relation till den. Det är det vi tittar på de närmaste månaderna”.

------------------

Eva Redhe, investerare och rådgivare:

“Jag har investerat i Grace Health dels för att deras tjänst kan förbättra livet för många kvinnor, dels för att det kan bli en bra affär. Det är precis i det gränslandet jag vill investera. 

Många unga kvinnor vet inte varför de blöder när de får sin första mens. Mens är i många länder ett tabubelagt ämne och många kvinnor vet därför inte hur de kan leva med sin mens på ett bra sätt och har ingen att fråga. Grace Health ändrar på det genom att skapa ett säkert forum för frågor och lärande kring mens och reproduktiv hälsa."

Vd-och styrelseproffset Anna Ryott, med en bakgrund från bland annat Swedfund, Unicef och nu Summa Equity och Norrsken Foundation:

”Det finns många anledningar till att jag tycker att det är spännande och viktigt att investera i Grace Health. Deras hälsotjänst har möjlighet till att bidra positivt till FN:s globala mål, främst inom hälsa och jämställdhet, något jag verkligen brinner för. De har en produkt som gör att de snabbt kan nå ut till många kvinnor och dessutom attrahera strategiska partners. 

Slutligen känns det extra roligt att investera i en så starkt grundarduo som har alla förutsättningar att lyckas bygga ett lönsamt bolag som gör skillnad för kvinnor i världen.”


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?