Annons

Tung techprofil blir riskkapitalpartner

Riskkapitalbolaget Luminar Ventures tar in närmare 600 miljoner kronor i sin första fond. Samtidigt blir Klarna- och Dice-veteranen Linda Höglund bolagets tredje partner. 

Linda Höglund, ny partner på Luminar Ventures.
Linda Höglund, ny partner på Luminar Ventures.

Riskkapitalbolaget Luminar Ventures (NTL) grundades i början 2018. Bakom fonden står bland andra ängelinvesterarna Magnus Bergman och Jacob Key, känd som en tidig investerare i Truecaller TRUE B +9,41% Dagens utveckling , samt den statligt finansierade inkubatorn Sting (Stockholm Innovation and Growth). 

Sedan dess har man genomfört åtta investeringar i unga startupbolag, som Insurello och Mindler. Ett av bolagen, Instabridge, har redan hunnit gå i konkurs. 

Läs mer: Instabridge konkursbo köps upp 

”Vi tyckte Instabridge var en spännande investering i ett bolag med ett duktigt team. De hade stora ambitioner om att crowdsourca wifi-hotspots och erbjuda mobil dataaccess billigt i hela världen. Men de behövde mycket kapital och lyckades inte säkra finansieringen i nästa runda”, säger Jacob Key.

Nu står det klart att Luminar Ventures tagit in närmare 600 miljoner kronor i andra stängningen av sin första fond. Vilka som investerat är ännu hemligt, men enligt Jacob Key rör det som om institutionella investerare med bas i Sverige. 

Jag har jobbat som entreprenör och finanschef för flera bolag som blivit unicorns.

Samtidigt står det klart att Linda Höglund blir bolagets tredje partner. Hon har varit en del av Luminar Ventures investeringsgrupp sedan starten. 

”Luminars mål är att fylla ett hål på marknaden. Många svenska riskkapitalbolag har gått bra och börjat investera i större summor. Vi går in tidiga faser, seed och pre-seed. Vi vill vara en brygga mellan ängelinvesterare och A-rundorna”, säger hon.

Linda Höglund har en bakgrund som entreprenör och var som 23-åring en av grundarna bakom det hajpade it-bolaget Bluefactory 1999. 

Hon var även finanschef och vice vd på spelutvecklaren Dice från 2002 till 2006. Efter EA:s köp av Dice 2006 var hon finanschef koncernens europeiska speldivision fram till 2010. 

Sedan dess var hon finanschef på Klarna (2011-2014) och finanschef på Grab, Sydostasiens svar på Uber, under 2016 och 2017.

När Luminars grundare hörde av sig 2017 bodde hon i Singapore. 

”Jag har jobbat som entreprenör och finanschef för flera bolag som blivit unicorns. Jag har en passion för att bygga bolag och hjälpa dem skala upp. Det är superspännande att jobba nära alla på den nordiska startupscenen”, säger hon. 

Hon betonar att Luminar Ventures jobbar hands on med de bolag man investerar i. Luminar Ventures har bland annat erbjudigt workshops inom tillväxt och byggt ett community omkring sig. 

”Vi hjälper entreprenörer bygga team och bistår med expertis inom teknik, strategi, finans och juridik”, säger hon.

Det kommande året siktar Luminar Ventures på att investera i nästan ett bolag per månad.

”Vi siktar på att investera i tio bolag per år. Vi har fortfarande mycket stark syn på såddinvesteringar. Vi ser hur allt fler erfarna entreprenörer startar nya bolag”, säger Jacob Key.

Innehåll från WintAnnons

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.

Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter. 

– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. 

Hur mycket behöver du fakturera varje månad?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.

– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.

Läs också: Företagare – så bör du tänka kring din lön 2023 

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för. 

När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. 

– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till. 

– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders. 

Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. 

– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.

Läs mer: så automatiserar Wint din bokföring 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera