1515

Tuffa prövningar om Sverige ska bli bra på AI

Sverige står inför stora utmaningar när det gäller artificiell intelligens. Det visar en kartläggning av innovationsmyndigheten Vinnova.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).Foto:Fredrik Sandberg/TT

"Om vi inte kraftsamlar nu kommer vår konkurrenskraft, vår innovationskraft och tillväxt att dala. I slutändan går det ut över vår välfärd", säger Vinnovas ställföreträdande generaldirektör Göran Marklund till TT.

I kartläggningen som lämnas över till regeringen på måndagen beskrivs framtagandet av AI som viktig för samtliga sektorer och näringsgrenar och betydande för svensk konkurrens- och innovationskraft framöver.

Men vägen dit är kantad av utmaningar från flera håll, enligt rapporten. Brist på kompetens inom såväl offentlig som privat sektor, lagstiftningshinder och svårigheten för aktörer att se konkurrensfördelarna med AI är några av hoten som kan förhindra Sveriges AI-förmåga.

Läs mer: Här är investerarnas svenska AI-favoriter 

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) ser ändå positivt på Sveriges möjligheter att slå sig fram som AI-land.

"Sverige är inget stort land men vi kan bli riktigt duktiga på smal, tillämpad AI, som att utveckla självkörande bilar eller smarta lösningar i sjukvården. Men vi kommer inte kunna konkurrera med USA och Kina i bred AI", säger han till TT.

Till skillnad mot många andra länder har Sverige kommit långt i sin digitaliseringsprocess, med en välutbyggd IT-infrastruktur i stora delar av landet. Men bristen på kompetens riskerar att omintetgöra det försprång som Sverige har, enligt kartläggningen. Att den globala dragkampen efter AI-kunniga blir allt mer påtaglig gör det inte lättare, enligt Göran Marklund.

"Vi behöver snabbt öka AI-kompetensen mycket hos alltifrån utvecklare och ingenjörer till företagsledningar och myndigheter", säger han.

Läs mer: Så högt värderas heta AI-bolaget Mapillary 

I stort sett skulle hela arbetsmarknaden påverkas om Sverige når upp till sin fulla AI-potential och många arbetsuppgifter väntas förändras eller försvinna i paradigmskiftet, enligt Vinnovas rapport.

"Det som måste till är vidareutbildning av befintlig arbetskraft på en mycket större skala än i dag, något vi inte lyckats med särskilt bra", säger Göran Marklund till TT.

Den bilden delar regeringen.

"Dels ser vi till att grundskoleelever får kunskaper i programmering och digitalisering och dels måste vi erbjuda yrkesverksamma svenskar kortare vidareutbildande möjligheter. Att tro att vi ska lösa kompetensbristen med nya platser på universitet och högskola som tar fyra, fem år, är inte möjligt och realistiskt", säger Mikael Damberg (S).

Vidare i rapporten beskrivs betydande utmaningar kring hur information om privatpersoner som exempelvis myndigheter förfogar över får användas, vilket är nödvändigt för att utveckla dessa smarta systemlösningar.

"Data är den nya tidens guld. Och AI behöver stora datamängder, oftast om människors beteenden vilket kan innebära problem i frågor om integritet, etik och säkerhet. För lagstiftarna innebär det en balansgång mellan integritetsskydd och att göra datan tillgänglig", säger Marklund till TT.

( TT / Di Digital )


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?