1515

Trustly fortsätter växa – men inget besked om FI-beslut

När Trustly summerar årets andra kvartal är siffrorna ljusa. Intäkterna stiger från 482 till 680 Mkr tack vare betydande landvinningar på andra sidan Atlanten. Samtidigt dröjer Finansinspektionens slutgiltiga beslut i granskningen av bolagets arbete mot penningtvätt.

Trustlys vd Oscar Berglund.
Trustlys vd Oscar Berglund.Foto:Jesper Frisk

Det svenska fintechbolaget Trustly tillhandahåller en plattform för konto-till-konto-betalningar. På onsdagsmorgonen publicerade bolaget sin senaste kvartalsrapport, vilken bjöd aktieägarna på munter läsning.

Trustlys nettoomsättning under det andra kvartalet 2021 uppgick till 680 Mkr, vilket kan jämföras med 482 Mkr under samma period förra året. I konstant valuta innebär det en ökning på 49 procent. Motsvarande siffra under det första kvartalet var 52 procent.

Om siffrorna i stället slås ut på årets första sex månader uppgick nettoomsättningen till 1,3 miljarder kronor – en ökning på hela 53 procent.

De ökande intäkterna drivs primärt av Trustlys nordamerikanska satsning. Enligt kvartalsrapporten ökade omsättningen på andra sidan Atlanten med 481 procent under kvartalet, vilket innebär 26 procent av nettoomsättningen. Sett till årets första halva ligger motsvarande siffra på 537 procent.

Justerad ebitda under det andra kvartalet landade på 303 Mkr. I konstant valuta innebär det en ökning på 43 procent.

Trustlys vd Oscar Berglund kommenterar siffrorna i kvartalsrapporten:

”I det andra kvartalet gick vi live med ett flertal nya kunder, bland annat Zalando, Europas ledande digitala plattform för mode och lifestyle, och GoFundMe, världens främsta insamlingsplattform. Nyligen förstärkte vi vår koncernledning genom att utse John McLane, tidigare chef för Trustlys verksamhet i Nordamerika, till Chief Operating Officer för koncernen”, säger han i rapporten.

”Jag ser fortsatt stora möjligheter för Trustly framöver. Vi fortsätter att definiera om marknaden för onlinebetalningar och möjliggöra ett skifte mot ett kortlöst samhälle, där konto-till-kontobetalningar blir en ny global betalningsstandard.” 

Under våren rapporterade Di Digital att Trustly närmade sig en börsnotering. Efter att Finansinspektionen inledde en granskning av bolaget sköts dock planerna på framtiden. Granskningen avsåg Trustlys förebyggande arbete avseende penningtvätt. 

”Det som överraskade oss var att FI har en preliminär syn om att vi ska göra så kallade grundkännedomskontroller av de konsumenter som betalar med Trustly. Vi har inte tolkat vårt tillstånd på det sättet och nu behöver vi smälta det”, sa vd:n Oscar Berglund till Di Digital i april.

I kvartalsrapporten skriver Trustly att man ännu inte har fått information om när Finansinspektionen ska meddela sitt slutgiltiga beslut.


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?