1515

Trustbuddys vd: "Jag har haft bättre dagar"

Insatt kapital har missbrukats av lånesajten Trustbuddy. Totalt är 44 miljoner kronor försvunna. Nu kräver Finansinspektionen att Trustbuddy upphör med sin verksamhet. 

De tidigare Klarna-medarbetarna John Ward, Kevin Albrecht, Chad Mazzola och Philip Mikal tog nyligen plats i Trustbuddys ledningsgrupp.
De tidigare Klarna-medarbetarna John Ward, Kevin Albrecht, Chad Mazzola och Philip Mikal tog nyligen plats i Trustbuddys ledningsgrupp.

För bara drygt en månad sedan tog Philip Mikal över som vd för låneförmedlingssajten Trustbuddy. Hans första drag var att rekrytera tre tidigare kollegor från betalbolaget Klarna till Trustbuddys ledningsgrupp. 

Läs mer: Trustbuddy storvärvar från Klarna

Rekryteringarna väckte aktiemarknadens hopp och Trustbuddys aktie steg med nära 100 procent på beskedet. Men när den nya ledningsgruppen nu gått igenom bolagets finanser är situationen snarast den omvända. Aktien är handelsstoppad och det är oklart om Trustbuddy över huvud taget kan fortsätta med sin verksamhet efter att utredningen lämnats in till Finansinspektion Nasdaq OMX. 

Den pågående utredningen visar att Trustbuddy har använt långivares kapital i strid mot deras instruktioner. Det handlar framför allt om att man använt pengarna till att finanisera nya lån utan långivarnas tillåtelse.

"Vi upptäckte det här i förra veckan. Man verkar ha använt långivarnas pengar för att uttöka lånestocken mer än vad som varit överenskommet", säger Philip Mikal, vd för Trustbuddy. 

Trustbuddy är en så kallad "peer-2-peer"-plafform, det innebär att bolagets uppgift endast är att koppla ihop långivare med låntagare. Istället har Trustbuddy alltså ägnat sig åt att låna ut mer pengar än vad man har täckning för, likt traditionell bankverksamhet. Av de 300 miljoner som Trustbuddy lånat ut kan 37 miljoner inte kopplas samman med någon specifik långivare. 

"Man har använt pengarna som om det var ens egna. Lånat ut dem och på så sätt skapat intäkter för bolaget", säger Philip Mikal. 

Den olovliga utlåningen verkar ha pågått så länge som bolaget har funnits, enligt Philip Mikal.

Har man alltså haft en slags hemlig affärsmodell?

"Det verkar så men vi kan inte veta det säkert ännu. Utredningen får visa hur avsiktligt det har varit."

Kommer polisen att kopplas in?

"Ja, vi kommer att lämna över det här till polisen så får de avgöra om det begåtts något brott här."

Läs mer: Trustbuddys nya vd "En stor utmaning"

Samtliga personer som tidigare suttit i Ledningen för Trustbuddy har antingen lämnat bolaget eller har blivit avstängda. Det går varken att sätta in eller att ta ut pengar från Trustbuddy för tillfället och när handelsstoppet kommer att hävas är ännu oklart. 

"Vi ska försöka hitta den bästa möjliga lösningen för alla inblandade. Vad det blir vet vi inte", säger Philip Mikal. 

Trustbuddy har varit i blåsvädret tidigare och var precis på väg att genomföra en nyemission för att ställa om bolagets affärsmodell. Nu hotas man av såväl flykt från långivare som stämningar och finansieringsbrist. 

"Jag har haft bättre dagar", säger Philip Mikal. 


Innehåll från SavelendAnnons

Efter lyckade börsintroduktionen, nu satsar SaveLend på att ytterligare öka verksamheten

Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.
Ludwig Pettersson, VD och grundare av SaveLend.

När fintechbolaget SaveLend börsnoterades 9 juni var det övertecknat till 682 procent – och i första dagens handel tog aktiekursen ett glädjeskutt på 74 procent.

Men nu när yran lagt sig och vardagen tagit vid, lägger bolagets VD Ludwig Pettersson ut kursen framåt.

– Nu ska vi börja jobba ordentligt. Vi ska överträffa våra finansiella mål, något vi är väldigt komfortabla med att vi kommer att göra, och dessutom göra förvärv på vägen som hjälper oss att bli större, säger han. 

SaveLend tillhandahåller två plattformar. Den ena är en investeringsplattform där investerare kopplas samman med låntagare utan att de traditionella bankerna kopplas in. Tillvägagångssättet kallas för peer-to-peer, eller P2P, och har vuxit i popularitet de senaste åren. Den andra är en faktureringsplattform som består av ett komplett faktureringssystem, innehållandes bland annat kundreskontra, avisering, betaltjänster, inkasso och finansieringslösningar. 

Företaget grundades 2014 av Ludwig Pettersson, och 9 juni nåddes ett viktigt delmål på SaveLends resa då man noterades på Nasdaq First North Growth. 

– Det var ett stort intresse på förhand och det var 682 procent övertecknat. Sedan blev det en bra start första dagen. Vi är nöjda, säger han. 

Bolaget tillfördes med noteringen cirka 1220 nya aktieägare och en emissionslikvid om cirka 50 miljoner kronor.

Börsnotering bra för tillväxten

Att vara noterade på Nasdaq är något som kommer att hjälpa SaveLend på den fortsatta tillväxtresan.

– Det stärker absolut vårt varumärke. Det underlättar när vi ska expandera ute i Europa att ha varumärket ”Nasdaq listed” i ryggen och att vi därigenom har gått igenom en noteringsprocess, säger Ludwig Pettersson. 

SaveLend har växt kontinuerligt sedan lanseringen 2014 och 2020 tog det fart ordentligt. Man uppnådde då 1 miljon hanterade fakturor i faktureringsplattformen, en ökning med 400 procent sedan 2018. Under fjärde kvartalet 2020 omsatte SaveLend-koncernen 17,3 miljoner kronor, vilket var 48 procent mer än samma period 2019. Under första kvartalet i år ökade omsättningen med 57 procent jämfört med samma period förra året. 

Den genomsnittliga årsavkastningen för plattformens investerare har varit över 9 procent sedan starten och tillväxten i kapital på investeringsplattformen har de två senaste räkenskapsåren varit 150 procent.

– Vi är på en stark tillväxtmarknad i Sverige, i Europa och globalt. Tillväxten av nya kunder är stor, säger han.

Personlig seger

Att vara börsnoterad innebär också större krav på företaget, något som Ludwig Pettersson välkomnar.

– Vi gillar den ökade transparensen som det innebär att vara noterad. Vi vill ge våra investerare en större inblick i vår verksamhet, säger han.

För Ludwig Pettersson är börsnoteringen också en personlig seger. För många år sedan, i begynnelsen av sin karriär som entreprenör, lovade han sig själv att ta ett bolag till börsen innan han fyller 30. Det lyckades han med, med två månaders marginal.

– Det är kul och man njuter några dagar, men sedan är man tillbaka på jobbet och arbetar mot nästa mål. Där är jag nu, avslutar han.

Läs mer om SaveLend på www.savelend.se 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?