1515

Truecaller köper indiskt betalbolag

Den svenska kommunikationsappen Truecaller vill ta ännu större andelar av betalmarknaden i Indien. Nu förvärvar man fintechstartupen Chillr och fördubblar sin personalstyrka i landet.

Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.
Truecallers grundare Alan Mamedi och Nami Zarringhalam.Foto:Hampus Andersson

Svenska Truecaller (NTL) köper det indiska fintechbolaget Chillr. De flesta av Truecallers användare finns i just Indien, där tjänsten är populär för att identifiera spam-samtal och oönskade sms. 

Syftet med förvärvet är att med hjälp av fintechbolaget utveckla och förbättra Truecallers betalnings- och pengaöverföringstjänster.

Ingen av parterna vill uppge en köpeskilling, men Chillr har sedan starten 2014 tagit in knappt 65 miljoner kronor i riskkapital från det namnstarka riskkapitalbolaget Sequoia Capital samt Blume Ventures.

Läs mer: Truecaller passerar 100 miljoner dagliga användare 

Det var i början av 2017 som Truecaller tog klivet in på fintechmarknaden i Indien. Likt Kinas stora kommunikationsapp Wechat, som ägs av konglomeratet Tencent, har man utvecklat ett system för överföringar mellan användare och kontaktlösa betalningar direkt i butik.

Enligt Nami Zarringhalam, medgrundare på Truecaller, har intresset för deras betaltjänster varit stort sedan lanseringen. Bolaget har sammanlagt över 100 miljoner dagligen aktiva användare i världen, varav 60 procent finns i Indien.

Läs mer: Truecaller lanserar Swish-betalningar i Sverige

Chillr beskrivs som en multibank och har också tagit fram en app som möjliggör kontantlösa transaktioner. Deras teknik ska nu integreras i Truecallers produkt. I och med förvärvet mer än fördubblar det svenska bolaget sin personalstyrka i Indien.

Tidigare har Nick Larsson, chef för strategiska partnerskap på Truecaller, uppgett för Di Digital att samarbeten är en viktig del i bolagets tillväxtstrategi inom betalningar.

Sedan Truecaller grundades 2009 av Nami Zarringhalam (NTL) och Alan Mamedi (NTL) har bolaget tagit in runt 700 Mkr i riskkapital, enligt databasen Nordic Tech List.

Läs mer: EU:s nya datalag – stålbad för succéappen Truecaller 


Innehåll från AdmincontrolAnnons

En digitaliserad arbetsplats – med minskad risk för cyberattacker

På senare år har en digitaliserad arbetsplats varit en hög prioritet för många företag. Samtidigt jobbar allt fler hemifrån, vilket ökar behoven av säkra och fullt digitala lösningar – inte minst när mängden cyberattacker blir alltmer förekommande och förödande.

– Genom vår styrelseportal kan dokument delas och signeras digitalt på ett väldigt enkelt och säkert sätt, säger Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige.

Sättet vi lever på har förändrats drastiskt i samband med coronapandemins intåg runt om världen, men kanske allra främst hur och var vi arbetar. Dessförinnan var kontoret allt som oftast en obligatorisk arbetsplats på daglig basis. När hemmakontor blivit allt vanligare har flera svenska bolag under det senaste året vittnat om en markant ökning av cyberattacker, och både SÄPO och Internetstiftelsen har i flera rapporter skrivit om hur attackerna blir fler i pandemins spår. Enligt Rebecka Soma, Country Manager på Admincontrol i Sverige, kommer därför kompetens inom cybersäkerhet bli av högsta vikt framöver.

Tidigare med hjälp av en kontorsnärvaro kunde viktiga dokument signeras direkt på plats, något som innebar en problematik när företag stängde ner och drev sin verksamhet via distans. Det ställde nya krav på smidiga och säkra digitala lösningar, och Admincontrol blev snabbt ett alternativ som visade sig gynnsamt för den nya tidens behov. 

– Säkerhet är väldigt viktigt för oss. Vi kan se att behovet ökat lavinartat under pandemin; elektronisk signering används mer än någonsin. Vår tjänst möjliggör att alla tryggt kan jobba var som helst utan att behöva infinna sig i styrelserummet så fort något ska signeras, berättar Rebecka Soma.

Säkerheten måste prioriteras

Den snabba omställningen till hemmakontor och virtuella möten gjorde att många bolag förlitade sig på olika digitala tjänster – som inte alltid var helt optimala och tillräckligt säkra för ändamålet. Företagens styrelseledning måste därför förstå området kring cybersäkerhet och hur de kan arbeta för att motverka det, menar hon.

– Alla kommer behöva sträva mot en bra säkerhetskultur inom sina företag. En absolut majoritet av felen som sker på en arbetsplats är ”human errors”, och risken för att göra fel när man inte vistas på kontoret ökar ju också. Därför blir en god säkerhetskultur extremt viktigt.

Enligt statistik från tidigare i år, framtaget av cybersäkerhetsföretaget Cybint är just human errors anledningen till hela 95 procent av alla intrång.

– Har man ett bra säkerhetstänk är man mycket bättre rustad för en eventuellt kommande cyberattack. En bra och enkel åtgärd är att använda tvåfaktorsautentisering, men det till trots är det bara fyra av tio som nyttjar det.

En tjänst för nya tider

Det talas mycket om vad som väntar arbetsvärlden och den nya samtiden när vi återgår till det normala. Många är eniga om att pandemin avsevärt skyndat på digitaliseringen och många av de tjänster och arbetssätt som vi idag tillämpat förväntas stanna kvar även efter pandemin.

En av dessa är just elektronisk signering, och företag som inte rustat upp med tjänster likt dessa förväntas snabbt hamna efter i förhållande till sina konkurrenter. 

– Vinningen är oerhört stor med att kunna signera digitalt. Dels är det mer miljövänligt i och med att det eliminerar stora mängder papper, men det möjliggör också en större frihet för alla inblandade när de inte behöver infinna sig på en specifik plats.

Med Admincontrol samlas allt från digital dokumentstyrning och ett förenklat samarbete för styrelse och ledning på en och samma plats. Dessutom är det Sveriges enda ISO 27001:2013-certifierade styrelseportal och utlovar effektiva och säkra styrelsemöten – på ett användarvänligt vis.

– Med Admincontrol blir det en säkrare hantering när vi inte längre har samma förutsättningar som förr, avslutar Rebecka Soma.

Ladda ner Admincontrols e-bok för att lära dig mer om ”utvärdering av dina investeringar i styrelsens teknologi” här 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?