1515

Truecaller fyller på kassan – får ny miljardvärdering

Truecaller har nyligen lanserat både en betal- och chattfunktion på den stora indiska marknaden. Nu fyller Stockholmsbolaget på kassan och värderas till runt 6,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter.

Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, samt Tommy Jacobson från riskkapitalbolaget Zenith.
Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, samt Tommy Jacobson från riskkapitalbolaget Zenith.Foto:Hampus Andersson (Di) och press.

Den svenskgrundade kommunikationsappen Truecaller (NTL) fyller på kassan med runt 50 miljoner kronor. Det är techinvesteraren Tommy Jacobsons (NTL) riskkapitalbolag Zenith som skjuter till pengarna och ökar sin ägarandel till 5 procent. 

Affären sker i huvudsak genom en nyemission, men Zenith (NTL) köper även en mindre del aktier från befintliga ägare. Det uppger Truecallers vd och medgrundare Alan Mamedi för Di Digital.

”Zenith har varit en god partner till oss med långsiktiga ambitioner och det glädjer oss att se deras fortsatta stöd. Med våra stora ambitioner fortsätter vi att expandera på våra nyckelmarknader samt rekrytering av ingenjörer”, säger han.

Truecaller grundades 2009 av KTH-vännerna Alan Mamedi (NTL) och Nami Zarringhalam (NTL). Kommunikationsappen har allt sedan dess gjort stor succé i främst Indien. 

Där finns ungefär 60 procent av bolagets totalt 100 miljoner dagliga aktiva användare. Tjänsten har varit särskilt populär för att identifiera spam-samtal och oönskade sms.

Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter  

Länge hade Truecaller svårt att tjäna pengar på sin stora användarbas, men i fjol växte intäkterna till drygt 108 Mkr, med en förlust på 59 Mkr. Enligt prognoser ser Truecaller ut att fördubbla sina intäkter i år.

”Vi har under 2018 vuxit organisationen från 100 till 180 personer under ett starkt kassaflöde”, säger Alan Mamedi.

På senare år har Truecaller lagt kraft på att utveckla betallösningar i Indien, likt den omåttligt populära appen Wechat i Kina. Man har bland annat utvecklat ett system för överföringar mellan användare och kontaktlösa betalningar direkt i butik.

Bolaget befäste nyligen sin position på betalmarknaden genom ett förvärv av det indiska fintechbolaget Chillr. 

För någon vecka sedan lanserade bolaget dessutom en helt ny chattfunktion i sin app. Till skillnad från en del konkurrerande tjänster ska meddelandefunktionen fungera både via sms och internetuppkoppling.

Läs mer: Truecaller köper indiskt betalbolag 

Utöver Tommy Jacobsons bolag Zentih finns andra tunga aktörer på ägarlistan. Det handlar bland andra om riskkapitalbolagen Atomico, Kleiner Perkins och Sequoia Capital, samt Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.

Under 2015 ryktades Truecaller leta riskkapital till en värdering på över 1 miljard dollar, men man drog senare tillbaka planerna för att fokusera på att bygga upp intäkter.

I samband med den nya rundan värderas Truecaller till runt 750 miljoner dollar, motsvarande drygt 6,8 miljarder kronor, enligt uppgifter till Di Digital.

Truecaller avböjer att kommentera bolagsvärdet.


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?