1515

Truecaller fyller på kassan – får ny miljardvärdering

Truecaller har nyligen lanserat både en betal- och chattfunktion på den stora indiska marknaden. Nu fyller Stockholmsbolaget på kassan och värderas till runt 6,8 miljarder kronor, enligt Di Digitals uppgifter.

Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, samt Tommy Jacobson från riskkapitalbolaget Zenith.
Truecallers grundare Nami Zarringhalam och Alan Mamedi, samt Tommy Jacobson från riskkapitalbolaget Zenith.Foto:Hampus Andersson (Di) och press.

Den svenskgrundade kommunikationsappen Truecaller (NTL) fyller på kassan med runt 50 miljoner kronor. Det är techinvesteraren Tommy Jacobsons (NTL) riskkapitalbolag Zenith som skjuter till pengarna och ökar sin ägarandel till 5 procent. 

Affären sker i huvudsak genom en nyemission, men Zenith (NTL) köper även en mindre del aktier från befintliga ägare. Det uppger Truecallers vd och medgrundare Alan Mamedi för Di Digital.

”Zenith har varit en god partner till oss med långsiktiga ambitioner och det glädjer oss att se deras fortsatta stöd. Med våra stora ambitioner fortsätter vi att expandera på våra nyckelmarknader samt rekrytering av ingenjörer”, säger han.

Truecaller grundades 2009 av KTH-vännerna Alan Mamedi (NTL) och Nami Zarringhalam (NTL). Kommunikationsappen har allt sedan dess gjort stor succé i främst Indien. 

Där finns ungefär 60 procent av bolagets totalt 100 miljoner dagliga aktiva användare. Tjänsten har varit särskilt populär för att identifiera spam-samtal och oönskade sms.

Läs mer: Truecaller dubblar sina intäkter  

Länge hade Truecaller svårt att tjäna pengar på sin stora användarbas, men i fjol växte intäkterna till drygt 108 Mkr, med en förlust på 59 Mkr. Enligt prognoser ser Truecaller ut att fördubbla sina intäkter i år.

”Vi har under 2018 vuxit organisationen från 100 till 180 personer under ett starkt kassaflöde”, säger Alan Mamedi.

På senare år har Truecaller lagt kraft på att utveckla betallösningar i Indien, likt den omåttligt populära appen Wechat i Kina. Man har bland annat utvecklat ett system för överföringar mellan användare och kontaktlösa betalningar direkt i butik.

Bolaget befäste nyligen sin position på betalmarknaden genom ett förvärv av det indiska fintechbolaget Chillr. 

För någon vecka sedan lanserade bolaget dessutom en helt ny chattfunktion i sin app. Till skillnad från en del konkurrerande tjänster ska meddelandefunktionen fungera både via sms och internetuppkoppling.

Läs mer: Truecaller köper indiskt betalbolag 

Utöver Tommy Jacobsons bolag Zentih finns andra tunga aktörer på ägarlistan. Det handlar bland andra om riskkapitalbolagen Atomico, Kleiner Perkins och Sequoia Capital, samt Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.

Under 2015 ryktades Truecaller leta riskkapital till en värdering på över 1 miljard dollar, men man drog senare tillbaka planerna för att fokusera på att bygga upp intäkter.

I samband med den nya rundan värderas Truecaller till runt 750 miljoner dollar, motsvarande drygt 6,8 miljarder kronor, enligt uppgifter till Di Digital.

Truecaller avböjer att kommentera bolagsvärdet.


Innehåll från Snowflake TechnologyAnnons

Powered by Snowflake banar väg för innovation

I dagarna är det dags för andra omgången av Data Cloud-företaget Snowflakes innovationstävling Global Startup Challenge. Med en investeringspott på en miljon dollar riktar sig tävlingen till entreprenörer och startups inom tech, som skapar – eller tänker skapa – innovation inom molnlösningar på Snowflakes plattform. Nu lanseras också programmet Powered by Snowflake, med syftet att förenkla att föra nya innovationer till marknaden.

Skicka in ert bidrag till Global Startup Challenge 

Snowflake Startup Challenge samlar startupföretag i tidig fas för att bygga innovativa applikationer och produkter som drivs av Snowflakes datamoln. Global Startup Challenge hölls första gången 2020 och fick ett enormt gensvar, med hundratals ansökningar från över 50 länder. I år kommer tre finalister att få dela på den en miljon dollar stora prispotten och kommer därtill att få ett visst marknadsföringsstöd av marknadsledande Snowflake. 

– Snowflake Startup Challenge är utformad för att uppmärksamma innovationen i vårt fantastiska startup-community och är en plats där startups från hela världen visar upp alla de kreativa möjligheter som finns för att skapa banbrytande innovationer. Vi var så imponerade av allas idéer 2020 att vi nu verkligen ser fram emot att ta del av årets spännande bidrag. Vi vill därför uppmana så många som möjligt att skicka in sina idéer till oss, säger Tobias Åhlin, Account Executive Sweden, Snowflake. 

Snabbare leverera applikationer i molnet

Ytterligare ett led i Snowflakes innovationssatsning är programmet Powered by Snowflake. Tobias förklarar att syftet med programmet är att ge partnerföretag och applikationsutvecklare möjligheten att snabbare och enklare leverera sina applikationer i molnet. 

– Powered by Snowflake har utvecklats efter feedback från hundratals företag, stora som små, som har använt våra lösningar för att utveckla unika och nyskapande molnlösningar. Förhoppningen är att förenkla processen med att föra ut revolutionerande idéer på marknaden, korta time-to-market och därmed öka tillväxten.

Värdefulla tips för en framgångsrik startup

Tack vare designresurser från Snowflake  – inklusive tekniska experter, workshops och utvecklingsstöd kring dataarkitekturer – möjliggör den nya partnertjänsten för användarna att bygga bättre applikationer, med snabbare utvecklingstid. För att ytterligare optimera arbetet bistår Snowflake också med specialiserade supporttekniker.

– Att sedan omsätta sina innovationer till en framgångsrik affärsverksamhet kan emellertid vara en utmaning. Därför driver vi tillsammans med våra partners också kampanjer av olika slag för att öka produkternas synlighet. Vi har också tagit fram fem värdefulla tips för de som vill bygga en riktigt framgångsrik startup, säger Tobias.

Läs Snowflakes 5 tips för att bygga en framgångsrik startup 

BlackRock vill göra data mer tillgängliga

Som medgrundare till Powered by Snowflake har Snowflake flera framstående aktörer, såsom BlackRock, Adobe, Instacart och Lacework, som redan har tagit tillfället i akt att börja bygga kraftfulla produkter. BlackRock, en ledande aktör inom kapitalförvaltning, har exempelvis utvecklat finanslösningen Aladdin Data Cloud som drivs av Snowflake.

– Vi valde Snowflakes lösning för den unika förmågan att möta de olika kraven hos Aladdin-kunderna. Med programmet Powered by Snowflake tar vi Aladdin Data Cloud till marknaden för att tillgodose de växande behoven i investeringsbranschen med målet att göra data mer tillgängliga och användbara, säger Daniel Gourvitch, Global Head of Platform, Aladdin.

Adobe bygger effektiva och skalbara kampanjer

En annan av grundarna är Adobe som använder Powered by Snowflake för sina Adobe Experience Cloud-applikationer – vilket gör produktteamet på Adobe både snabbare och mer flexibelt.

– Adobe samarbetar med Snowflake för att bygga applikationer som driver interaktiva och användarfokuserade kampanjer som är effektiva och skalbara. Powered by Snowflake-programmet gör att vi kan använda en applikation för många fler användningsområden tack vare enhetlig teknik och att vi snabbt kan leverera personanpassade kundresor i stor skala, säger Adobes VP for Product, Sundeep Parsa.

För att bli Snowflake-partner med tillgång till Snowflakes resurser och Powered by Snowflake, gå in på www.snowflake.com/partners/poweredbysnowflake 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?