Annons

Tröttnade på fel vård – grundade techbolag

Grundarna av den digitala vårdtjänsten Bashi vill vägleda patienter till rätt vård. 

”Vi har på nära håll sett vad som händer när patienter hamnar hos fel vårdgivare, eller inte söker hjälp i tid”, säger medgrundaren Shina Hagh.

Grundarna av Bashi, från vänster till höger: Dilan Kaya, jurist och utbildningschef, Shina Hagh, vd och läkare och Biyan Kaya, sjuksköterska och operativ chef.
Grundarna av Bashi, från vänster till höger: Dilan Kaya, jurist och utbildningschef, Shina Hagh, vd och läkare och Biyan Kaya, sjuksköterska och operativ chef.

Vårdtjänsten Bashis tre grundare har alla arbetat nära vården. En läkare, en sjuksköterska och en jurist från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, lämnade sina tidigare jobb för att tillsammans utveckla en tjänst med syfte att hjälpa patienter till rätt vård. 

”Idén kom ur en frustration. Jag är akutläkare i grunden och varje gång patienter hamnade fel insåg jag att de inte hade rätt verktyg för att veta vart de ska vända sig för att utreda sina symtom,” säger medgrundaren Shina Hagh.

Frustrationen utmynnade i Bashi, som på kurdiska betyder ungefär ”hur mår du?”. Bashis tjänst finns i dag tillgänglig på tio språk och består av en webbsida där besökare, utan kostnad, beskriver sina symtom. Utifrån patienternas uppgifter ska en algoritm framtagen av specialistläkare bedöma om de behöver uppsöka vård, samt leda dem till rätt vårdinstans, ett apoteksköp eller till egenvård.  

”Vi inkluderar alla aspekter av vården, inklusive apoteken”, säger Shina Hagh som tror att Bashi kan avlasta vården.

Företaget grundades 2018 och i februari 2022 investerade finansmannen Fredrik Rapps investmentbolag AFMS 10 miljoner kronor i Bashi. Det gav grundarna möjlighet att på heltid börja arbeta med bolaget.

Företaget befinner sig i en tidig fas. I november i fjol lanserade Bashi sitt rådgivningsverktyg. Nästa steg är att lansera en boka tid-funktion som hjälper patienten att boka tid på en ansluten vårdcentral eller psykologmottagning. 

Bashi är gratis för patienten och företagets intäkter ska istället komma från vårdcentraler, apotek och andra samarbetspartner. Bolaget har för närvarande avtal med Apotea, Medicheck och psykologtjänsten Mindler. 

I dag har sajten enligt grundarna några tusen besökare i månaden. Konkurrensen i sektorn är stor och Bashi konkurrerar med digitala vårdgivare som Kry och Min Doktor som också erbjuder vård på många olika språk. Bashi har i dag inte läkarkontakter, utan är en rådgivningstjänst som slussar sina kunder vidare i vårdkedjan. 

Trion bakom Bashi medger att det är tufft att vara ny i branschen.

”Vården är en inrutad bransch där man är van att göra på ett visst sätt, så det är klart att vi upplevt utmaningar när man kommer med något nytt och utmanar.”

Trots konkurrensen tror sig grundarna ha en fördel med tanke på sin bakgrund inom vården. 

”Vi som grundat Bashi är läkare, sjuksköterskor och jurister som på nära håll sett vad som händer med patienter och vårdköer när patienter hamnar hos fel vårdgivare, eller inte söker hjälp i tid”, säger Shina Hagh. 

Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Groups dotterbolag först i Sverige med tillstånd att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster

Gräsrotsfinansiering är en investeringsform som länge har varit något av en doldis på investeringsmarknaden. SBL Finans AB (publ) var först i Sverige med att få tillstånd från Finansinspektionen att tillhandahålla lånebaserade gräsrotsfinansieringstjänster.

– Detta är resultatet av en komplex ansökningsprocess som vi har kunnat sköta helt och hållet med kompetens in-house, berättar vd Ludwig Pettersson.

Genom gräsrotsfinansering matchas investerare med företag som söker finansiering. En aktör som driver en onlineplattform för matchning eller för att underlätta sådan matchning behöver ha tillstånd från Finansinspektionen, oavsett om finansieringen är lånebaserad eller andelsbaserad. För att bli först ut i Sverige har SBL Finans, dotterbolag till SaveLend Group, drivit tillståndsfrågan hårt och sent i februari kom det positiva beskedet. 

– Detta är en viktig milstolpe för oss, inte minst med hänsyn till vår pågående expansionsresa. Det tillstånd vi har nu kan vi passportera inom hela EU, vilket dels lägger en utmärkt grund för att presentera våra tjänster ute på den europeiska marknaden, dels bidrar till att erbjuda en bredare investeringspalett, förklarar Ludwig Pettersson. 

Intäktstillväxt runt 40 procent

Utvecklingen följer i spåren av SaveLend Groups förvärv av Svensk Kreditförmedling; förvärvet ger investerare på SaveLends plattform tillgång till företagskrediter som kan användas för bostadsutveckling och andra fastighetsrelaterade investeringsinitiativ. Denna utökade tjänst i kombination med tillståndet att tillhandahålla gräsrotsfinansieringstjänster banar väg för SaveLends uttalade målsättning under 2023: en intäktstillväxt runt 40 procent – med lönsamhet. 

– Det är emellertid viktigt att komma ihåg att gräsrotsfinansiering innefattar högre krav än övriga P2P-investeringar. Marknaden är tydligt reglerad för att skydda investerarna, vilket vi tycker är mycket positivt. 

Kräver kunskapstest

För att säkerställa att SaveLends investerare förstår investeringsformen kräver bolaget att de som vill investera genomgår ett kunskapstest online. Testet gör det möjligt för investeraren att få förståelse för sin egen kunskapsnivå och risker. Därefter ges investeraren en betänketid på fyra dagar, innan investeringar sker. 

– Detta ställer naturligtvis även höga krav på oss som förmedlare. Vi har alltid arbetat med transparens och tydlighet mot marknaden och när det kommer till gräsrotsfinansiering blir sådana aspekter än viktigare, inte minst nu när vi börjar ta mark internationellt. 

Medan SaveLends expansion ut i Europa ännu befinner sig i startgroparna ser framtiden mycket ljus ut. Efterfrågan på krediter är stor och det finns ett flertal marknader som lämpar sig för SaveLends erbjudande. 

– Vi upplever att det finns ett stort intresse, men ännu finns det flera intressanta vägval att göra. Vår expansion i Europa är ett prioriterat mål för oss, som i och med det nya tillståndet blir än mer aktuellt, avslutar Ludwig Petterson. 

Läs mer om gräsrotsfinansiering och investera hos SaveLend 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera