Vårdtjänsten Bashis tre grundare har alla arbetat nära vården. En läkare, en sjuksköterska och en jurist från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, lämnade sina tidigare jobb för att tillsammans utveckla en tjänst med syfte att hjälpa patienter till rätt vård.
”Idén kom ur en frustration. Jag är akutläkare i grunden och varje gång patienter hamnade fel insåg jag att de inte hade rätt verktyg för att veta vart de ska vända sig för att utreda sina symtom,” säger medgrundaren Shina Hagh.
Frustrationen utmynnade i Bashi, som på kurdiska betyder ungefär ”hur mår du?”. Bashis tjänst finns i dag tillgänglig på tio språk och består av en webbsida där besökare, utan kostnad, beskriver sina symtom. Utifrån patienternas uppgifter ska en algoritm framtagen av specialistläkare bedöma om de behöver uppsöka vård, samt leda dem till rätt vårdinstans, ett apoteksköp eller till egenvård.
”Vi inkluderar alla aspekter av vården, inklusive apoteken”, säger Shina Hagh som tror att Bashi kan avlasta vården.
Företaget grundades 2018 och i februari 2022 investerade finansmannen Fredrik Rapps investmentbolag AFMS 10 miljoner kronor i Bashi. Det gav grundarna möjlighet att på heltid börja arbeta med bolaget.
Företaget befinner sig i en tidig fas. I november i fjol lanserade Bashi sitt rådgivningsverktyg. Nästa steg är att lansera en boka tid-funktion som hjälper patienten att boka tid på en ansluten vårdcentral eller psykologmottagning.
Bashi är gratis för patienten och företagets intäkter ska istället komma från vårdcentraler, apotek och andra samarbetspartner. Bolaget har för närvarande avtal med Apotea, Medicheck och psykologtjänsten Mindler.
I dag har sajten enligt grundarna några tusen besökare i månaden. Konkurrensen i sektorn är stor och Bashi konkurrerar med digitala vårdgivare som Kry och Min Doktor som också erbjuder vård på många olika språk. Bashi har i dag inte läkarkontakter, utan är en rådgivningstjänst som slussar sina kunder vidare i vårdkedjan.
Trion bakom Bashi medger att det är tufft att vara ny i branschen.
”Vården är en inrutad bransch där man är van att göra på ett visst sätt, så det är klart att vi upplevt utmaningar när man kommer med något nytt och utmanar.”
Trots konkurrensen tror sig grundarna ha en fördel med tanke på sin bakgrund inom vården.
”Vi som grundat Bashi är läkare, sjuksköterskor och jurister som på nära håll sett vad som händer med patienter och vårdköer när patienter hamnar hos fel vårdgivare, eller inte söker hjälp i tid”, säger Shina Hagh.