1515

Trots Thiels miljoner: Silicon Valley nobbar Donald Trump

När det blåser som hårdast kring Donald Trump väljer it-miljardären Peter Thiel att skänka honom pengar. Silicon Valley-republikanen är dock i klar minoritet.

Elon Musk har skänkt pengar till båda sidor och Mark Zuckerberg har donerat pengar till Demokraterna i San Francisco.
Elon Musk har skänkt pengar till båda sidor och Mark Zuckerberg har donerat pengar till Demokraterna i San Francisco.Foto:TT

Dollarmiljardären Peter Thiel, som tidigare i år hjälpte brottningslegendaren Hulk Hogan att stjälpa mediesajten Gawker i en segdragen rättsprocess, har inte gjort någon hemlighet av sitt stöd för Donald Tumps presidentvalskampanj.

”Jag är inte politiker. Men det är inte heller Donald Trump. Han är en byggare, och det är dags att återuppbygga USA”, sa Peter Thiel när han talade vid Republikanernas konvent i juli.

Nu har Paypal-grundaren, som investerade tidigt i Facebook och sitter i företagets styrelse, för första gången skänkt pengar till Donald Trumps skandalomsusade kampanj. Det rör sig om en gåva på motsvarande 11 miljoner kronor i form av direkta donationer och pengar som slussas via fristående kampanjorganisationer, så kallade Super Pacs. Det rapporterade New York Times på lördagen.

 

Det är nästan en kommersiell risk i Silicon Valley att vara en offentlig Trump-anhängare.

 

Faktum är dock att Peter Thiel som republikan i Silicon Valley är i klar minoritet. De stora profilerna inom det digitala näringslivet i USA stödjer i stället demokratiska kandidater.

Hela 96 procent av alla kampanjdonationer från teknikindustrin har tillkommit Hillary Clinton, enligt sajten Crowdpac, som sammanställer donationsdata.

Foto:

Stjärninvesteraren Marc Andreessen, som liksom Peter Thiel sitter i Facebooks styrelse, förkastar till exempel Donald Trumps kandidatur.

”Silicon Valley skulle inte finnas och vi skulle inte göra något av det vi gör om vi inte hade haft det otroliga inflöde av migranter som under de senaste 80 åren”, sa Marc Andreessen på en konferens i juni.

”Tanken på att man skulle kväva det får mig att må illa”, fortsatte han.

Invandring är en viktig fråga för ett Silicon Valley som törstar efter arbetskraft, enligt Carl Fritjofsson, som verkar där för riskkapitalbolaget Creandums räkning. De som stöder Trump blir närmast stigmatiserade, säger han.

”Det är nästan en kommersiell risk i Silicon Valley att vara en offentlig Trump-anhängare”, säger Carl Fritjofsson.

Till exempel var Palmer Lucky, grundare av VR-bolaget Oculus, tvungen att be om ursäkt sedan det framkommit att han hade skänkt pengar till Donald Trumps kampanj.

Läs mer: Silicon Valley ger Trump kalla handen

”Helt plötsligt är ditt politiska ställningstagande affärsmässiga konsekvenser. Peter Thiels anseende i Silicon Valley har verkligen ifrågasatts till följd av detta.”

En rad Silicon Valley-kändisar har ställt upp med större valdonationer till Hillary Clinton eller till andra demokrater i kongressen.

Dustin Moskovitz, en av Facebooks grundare, har sagt att han donerar 247 Mkr till olika kommittéer som stödjer demokratiska ändamål.

Facebook-toppen Sheryl Sandberg stödjer Hillary Clinton offentligt och har skänkt 1,8 Mkr till demokratiska kandidater och organisationer som stödjer partier, enligt sajten Open Secrets. Facebooks vd Mark Zuckerberg gav själv 88 000 kronor till Demokraterna i San Francisco i fjol, enligt Open Secrets.

Elon Musk har stöttat såväl Hillary Clinton som en av Donald Trumps tidigare motståndare, republikanen Marco Rubio. Dock skänkte Teslas vd motsvarande 23 000 kronor till Marco Rubios kampanj i senaten och fick tillbaka sin gåva när det stod klart att han i själva verket skulle kandidera till presidentposten.

Läs mer: Nu kan du skicka Donald Trump ut i rymden


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?