Annons

Trots börsfrossan – miljardregn över tech i april

Trots skakig börs och press på teknikaktier låg investeringarna i den svenska techsektorn i april i linje med månaderna innan. Det är återigen ett fåtal större rundor som tar en stor andel av totalen.

Jenny Keisu, vd för Xshore, och Alexis Priftis, vd för Instabox.
Jenny Keisu, vd för Xshore, och Alexis Priftis, vd för Instabox.Foto:Alexandra Bengtsson, press

Under april kunde Di Digital notera att 3,9 miljarder kronor i nytt kapital investerades i svenska startups. Det var nära siffran för mars och februari på 4,1 respektive 4,5 miljarder. 

Utvecklingen skedde samtidigt som börsnoterade teknikbolag fallit på bred front. Även värderingarna på onoterade bolag har påverkats, enligt kvartalsrapporterna från riskkapitalbolag som Kinnevik och VNV Global, vilket Di Digital har rapporterat. Ett exempel på detta är hur nätläkaraktören Min doktor i april tog in nytt kapital till samma värdering som 2020.

Lyssna på senaste avsnittet av Digitalpodden där vi diskuterade ämnet här: Excel-människorna lägger sordin på Klondyke-stämningen 

Lyssna på podden

Äldre avsnitt av den här podden hittar du genom att gå till vår samlingssida.

Samlingssida för poddar

Här är de största kapitalanskaffningarna som Di Digital noterade i april:

Instabox – 1,8 miljarder kronor

Budbolaget som ställer ut paketboxar tog bland annat in e-handelsspecialisten Verdane som delägare. Affären gjorde att Instabox blev en enhörning, det vill säga värderades till över 1 miljard dollar.

Xshore – 500 Mkr

Elbåtstillverkaren påbörjade en flytt av produktionen från Frihamnen i Stockholm till en anläggning i Nyköping, där den första båten nyligen monterades. Bland investerarna märks Northvolts grundare och vd Peter Carlsson.

Planhat – 472 Mkr

Bolagets system hjälper företag att få en översikt av sina kunder. Planhat har växt snabbt i det fördolda utan externt kapital och har idag omkring hundra anställda samt 300 kunder.

Kavall – 155 Mkr

Uppstickaren fortsätter expandera med blixtsnabba hemleveranser av dagligvaror. Bland investerarna syns Bonnier Ventures. Kapitalet ska användas för att öppna nya så kallade ”dark stores”.

Charge Amps – 150 Mkr

Bolaget utvecklar smarta laddstationer, kablar och molnmjukvara för användning i hemmet, eller i anslutning till kommersiella fastigheter, kontor eller offentliga miljöer.

Zevoy – 150 Mkr

Bolaget utmanar Pleo med smarta kort och är baserat i Helsingfors, men kopplingen till Sverige och Stockholm var tydlig från start. Två av grundarna är svenska medborgare, och flera av bolagets investerare är svenskar. 

Goals – 140 Mkr

Dataspelsutvecklaren Goals startades för mindre än ett år sedan och har ännu inte visat upp något av vad de kallar ”det perfekta fotbollsspelet,” som de håller på att bygga. Bland investerarna märks vc-firmorna Northzone, Cherry och Moonfire samt FC Barcelonas stjärna Gerard Piqué.

Min doktor – 120 Mkr 

Värderingen från 2020 för nätläkaren ligger kvar på 2 miljarder trots det nya tillskottet. Bland investerarna syns Apotek Hjärtat samt Swedbank Roburs fond Ny Teknik.

Venture Design – okänd summa

Möbelgrossisten Venture Design i Växjö grundades 2014 av bästa vännerna Ola Johansson och Gustaf Karlsson. Bolaget har växt snabbt och vann årets Gasell i Kronobergs län i höstas. Nu har Eequity gått in med 100 miljoner kronor i bolaget. Riskkapitalbolaget vill dock inte säga hur stor del som gått till att köpa befintliga aktier och hur stor del som gått till nyemitterade aktier.

Go North – 77,5 Mkr

Det Göteborgsbaserade bolaget är en så kallad FBA-aggregator som köper upp varumärken på Amazon för att hitta synergier.

John Henric – 70 Mkr

Det Malmöbaserade modemärket John Henric grundades 2008 av John Ekström och Nicklas Nordbergh. John Henric är ett snabbväxande modemärke för män, som erbjuder ett premiumsortiment av manligt mode och accessoarer. Nu tar de in sin första externa investerare i Eequity.

Flower – 47 Mkr

Bolaget jobbar med att balansera elsystemen för att kunna ta emot mer förnybar produktion. Bland investerarna syns Stefan Krook och Karl-Johan Perssons 41an Invest.

Bright Energy – 40 Mkr

Saas-bolagets plattform hjälper elbolag att erbjuda kunderna översikt över sin elanvändning, skicka pushnotiser när elen är billig och erbjuda möjligheten att värmestyra hemmet. 

Peafowl Plasmonics – 40 Mkr

Uppsala-bolaget vill revolutionera världen med sina genomskinliga solceller. Bland delägarna finns Industrifonden och Wallenbergsstiftelsen.

Alex Therapeutics – 37 Mkr

Utvecklar olika psykologiappar. Omsättningen spås dubblas i år när ny lagstiftning skapar öppningar i Tyskland, Frankrike och USA.

Hive Streaming – 25 Mkr

Tillhandahåller system för videokommunikation för företag. Bland investerarna syns Verdane enligt nyhetssajten Breakit.

Elk Audio – 26 Mkr

Bolagets system gör det möjligt för musiker på olika platser att spela live över internet, med lägsta möjliga fördröjning.

Campcation – 12 Mkr

Campcation är enligt egen utsago är Nordens största bokningssida för campingar och ställplatser.

Skrym – 12 Mkr

Logistikoptimeraren Skrym hjälper e-handlare att optimera paket och minska mängden skickad luft. 

Ella – 10 Mkr

Ella är en app som vill vara ett komplement kring mödravården.

Curoflow – 10 Mkr

Har gått från att vara en vårdgivare själva till att fokusera på att sälja en gpdr-säkrad prenumerationsbaserad mjukvara för digitala vårdmöten.

Fotonot: Bonnier Ventures är del av samma koncern som Bonnier News, där Dagens industri ingår.

Innehåll från WintAnnons

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.

Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter. 

– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. 

Hur mycket behöver du fakturera varje månad?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.

– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.

Läs också: Företagare – så bör du tänka kring din lön 2023 

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för. 

När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. 

– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till. 

– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders. 

Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. 

– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.

Läs mer: så automatiserar Wint din bokföring 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera