1515

Tronskifte på speljätten Paradox

Paradox storägare Fredrik Wester lämnar vd-rollen och blir arbetande styrelseordförande på den börsnoterade speljätten. Ny vd blir Ebba Ljungerud, i dag kommersiell chef på Unibet och ledamot i Paradox styrelse.

Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande.
Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande.Foto:Jesper Frisk

Ett historiskt tronskifte i den svenska spelsektorn. Så kan man beskriva Fredrik Westers beslut att lämna ifrån sig vd-posten och bli arbetande styrelseordförande på Paradox Interactive.

”Jag vill ägna mig åt innovation. Det finns många frågor som är viktiga för våra 300 medarbetare, som jag har svårt att hinna med”, säger han i en exklusiv intervju med Di Digital under måndagskvällen.

I augusti tar Ebba Ljungerud över som vd. Hon har suttit i Paradox styrelse i fyra år och är i dag kommersiell chef på Unibets moderbolag Kindred Group med ansvar för sälj och marknadsföring.

Vi har varit bra på spelutveckling men inte alltid på att nå ut till nya användare

Som vd hoppas hon skapa en bra struktur för ett snabbväxande bolag som Paradox. 

”När jag började på Unibet 2010 var vi cirka 400 medarbetare. Idag är vi närmare 1400 på Kindred Group. Jag har jobbat med alla våra varumärken mot chefer i alla våra länder. Jag har lärt mig hur man leder personalgrupper i snabb tillväxt”, säger hon.

Läs mer: Paradox rekryterar finanschef från Viaplay 

En annan fördel som Fredrik Wester lyfter fram är Ebba Ljungeruds erfarenhet inom analytisk, datadriven marknadsföring, något som är A och O för bettingbolag som Unibet.

”Vi har varit bra på spelutveckling som passar våra användare, men inte alltid på att nå ut till nya användare”, säger han.

Varför rekryterade ni inte en vd internt?

”Jag ser faktiskt detta som en internrekrytering. Ebba har jobbat så pass länge med Paradox och kan bolagets kultur”, säger Fredrik Wester.

Foto:

Fredrik Wester köpte loss spelutvecklaren Paradox för en krona 2004 och byggde sakta men säkert upp bolaget till Nordens största börsnoterade spelförläggare och utvecklingsstudio med ett börsvärde på drygt 12,3 miljarder kronor. Bolaget är främst känt för sina långlivade strategispel som utvecklas i olika versioner. Flera av dem rankas ofta som pc-världens bäst säljande titlar. Två exempel är Stellaris och Cities: Skylines.

Mobilspel är största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning

I somras köpte man strategispelutvecklaren Triumph Studios och alla dess tillgångar för en kvarts miljard kronor. Och i början av året köpte man en tredjedel av den Seattle-baserade spelstudion Hardsuit Labs. 

Fredrik Wester, som fortfarande äger en tredjedel av bolagets aktier, flaggar för att fler affärer är på gång.

Läs mer: Paradox köper spelutvecklare för kvarts miljard
Läs mer:
Paradox blir storägare i Hardsuit Labs 

”Det pågår en konsolidering i hela spelbranschen där förläggare köper spelstudios och där bolag går samman med varandra. Det är inte lika lätt att vara självständig spelutvecklare i dag som det var för tio år sedan”, säger han. 

I sin nya roll som arbetande ordförande ska Fredrik Wester fokusera mer på strategiska tillväxtfrågor som uppköp, innovation och affärsutveckling inom nya områden.

”Jag ska dels ägna mig åt bevisad innovation, som mobilspel. Det är ju största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning”, säger han och fortsätter:

”Sedan kommer jag ägna mig åt innovation som ännu inte har bevisat sig. Jag har ju varit skeptisk till VR med headset, men när det gäller AR (förstärkt verklighet av typen Pokemon, red anm) så kanske det kan bli den enskilt största kategorin inom mobil”, säger han. 

Läs mer: VR-profilens snälla spel har gett resultat: ”Vi har gått med vinst i fem månader” 

I samband med tronskiftet blir Paradox nuvarande ordförande Håkan Sjunnesson bolagets vice ordförande.


Hör Fredrik Wester i Di Digitals podcast Startup Stories:

https://embed.acast.com/startupstories/paradoxvd-hadefordaligabetygforhandels--

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?