1515
Annons

Tronskifte på speljätten Paradox

Paradox storägare Fredrik Wester lämnar vd-rollen och blir arbetande styrelseordförande på den börsnoterade speljätten. Ny vd blir Ebba Ljungerud, i dag kommersiell chef på Unibet och ledamot i Paradox styrelse.

Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande.
Ebba Ljungerud ersätter Paradox vd Fredrik Wester, som blir arbetande styrelseordförande.Foto:Jesper Frisk

Ett historiskt tronskifte i den svenska spelsektorn. Så kan man beskriva Fredrik Westers beslut att lämna ifrån sig vd-posten och bli arbetande styrelseordförande på Paradox Interactive.

”Jag vill ägna mig åt innovation. Det finns många frågor som är viktiga för våra 300 medarbetare, som jag har svårt att hinna med”, säger han i en exklusiv intervju med Di Digital under måndagskvällen.

I augusti tar Ebba Ljungerud över som vd. Hon har suttit i Paradox styrelse i fyra år och är i dag kommersiell chef på Unibets moderbolag Kindred Group med ansvar för sälj och marknadsföring.

Vi har varit bra på spelutveckling men inte alltid på att nå ut till nya användare

Som vd hoppas hon skapa en bra struktur för ett snabbväxande bolag som Paradox. 

”När jag började på Unibet 2010 var vi cirka 400 medarbetare. Idag är vi närmare 1400 på Kindred Group. Jag har jobbat med alla våra varumärken mot chefer i alla våra länder. Jag har lärt mig hur man leder personalgrupper i snabb tillväxt”, säger hon.

Läs mer: Paradox rekryterar finanschef från Viaplay 

En annan fördel som Fredrik Wester lyfter fram är Ebba Ljungeruds erfarenhet inom analytisk, datadriven marknadsföring, något som är A och O för bettingbolag som Unibet.

”Vi har varit bra på spelutveckling som passar våra användare, men inte alltid på att nå ut till nya användare”, säger han.

Varför rekryterade ni inte en vd internt?

”Jag ser faktiskt detta som en internrekrytering. Ebba har jobbat så pass länge med Paradox och kan bolagets kultur”, säger Fredrik Wester.

Foto:

Fredrik Wester köpte loss spelutvecklaren Paradox för en krona 2004 och byggde sakta men säkert upp bolaget till Nordens största börsnoterade spelförläggare och utvecklingsstudio med ett börsvärde på drygt 12,3 miljarder kronor. Bolaget är främst känt för sina långlivade strategispel som utvecklas i olika versioner. Flera av dem rankas ofta som pc-världens bäst säljande titlar. Två exempel är Stellaris och Cities: Skylines.

Mobilspel är största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning

I somras köpte man strategispelutvecklaren Triumph Studios och alla dess tillgångar för en kvarts miljard kronor. Och i början av året köpte man en tredjedel av den Seattle-baserade spelstudion Hardsuit Labs. 

Fredrik Wester, som fortfarande äger en tredjedel av bolagets aktier, flaggar för att fler affärer är på gång.

Läs mer: Paradox köper spelutvecklare för kvarts miljard
Läs mer:
Paradox blir storägare i Hardsuit Labs 

”Det pågår en konsolidering i hela spelbranschen där förläggare köper spelstudios och där bolag går samman med varandra. Det är inte lika lätt att vara självständig spelutvecklare i dag som det var för tio år sedan”, säger han. 

I sin nya roll som arbetande ordförande ska Fredrik Wester fokusera mer på strategiska tillväxtfrågor som uppköp, innovation och affärsutveckling inom nya områden.

”Jag ska dels ägna mig åt bevisad innovation, som mobilspel. Det är ju största kategorin på spelmarknaden men utgör bara ett par procent av vår omsättning”, säger han och fortsätter:

”Sedan kommer jag ägna mig åt innovation som ännu inte har bevisat sig. Jag har ju varit skeptisk till VR med headset, men när det gäller AR (förstärkt verklighet av typen Pokemon, red anm) så kanske det kan bli den enskilt största kategorin inom mobil”, säger han. 

Läs mer: VR-profilens snälla spel har gett resultat: ”Vi har gått med vinst i fem månader” 

I samband med tronskiftet blir Paradox nuvarande ordförande Håkan Sjunnesson bolagets vice ordförande.


Hör Fredrik Wester i Di Digitals podcast Startup Stories:

https://embed.acast.com/startupstories/paradoxvd-hadefordaligabetygforhandels--

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?