1515

Tripadvisor fick nobben i miljardstrid om Bookatable

Franska Michelin slog ut resejätten Tripadvisor med sitt miljardbud på den svenskgrundade bookingsappen Bookatable. Affären är jackpot för krögarkungen PG Nilsson och riskkapitalisten Johan Brenner.

Bookatables medgrundare och delägare PG Nilsson.
Bookatables medgrundare och delägare PG Nilsson.Foto:Sammy Steen

Efter 18 månader av bud och sega förhandlingar är affären slutligen klar. Franska Michelin köper hela bokningsappen Bookatable för, enligt källor till Di Digital, cirka en miljard kronor.

”Det känns lite tomt faktiskt. Vi har hållit på med detta i 16-17 år", säger Bookatables medgrundare och delägare PG Nilsson.

"Det började när vi anlitade WM Data för att utveckla Sturehofs bokningstjänst med något som var enklare än Excel. Parallellt utvecklades liknande tjänster på andra håll i världen.”

PG Nilsson är främst känd som storägaren bakom Stureplanskrogarna Sturehof, Riche, Teatergrillen och Taverna Brillo.

Enligt Di Digitals källor har förhandlingarna bakom försäljningen pågått i 18 månader. En tidig budgivare var den amerikanska resesajten Tripadvisor. Men i slutändan blev det alltså den franska däcktillverkaren Michelin, som ger ut restaurangguiden med samma namn, som köper Bookatable.

För krögarkungen PG Nilsson började resan redan för 17 år sedan då hans krog Sturehof vid Stureplan i Stockholm började utveckla en bokningstjänst tillsammans med it-konsulten WM Data. Tjänsten växte, döptes till Logical Hospitality (Loghos) i Sverige och slogs sedermera ihop med tyska Bookatable och brittiska Livebookings.

Två andra medgrundare är entreprenörerna Christopher Persson och Niklas Eklund. De är sedan en tid tillbaka partners i Axel Johnson-koncernens investmentbolag D-Ax, som investerar i unga entreprenörsbolag.

Idag kan Bookatable beskrivas som ett brittiskt företag med ett nordiskt dotterbolag med samma namn, allt under ett moderbolag som heter Livebookings Holdings. Bolagets tjänst är ett system för restaurangbokningar som idag används av över 15 000 restauranger världen över.

År 2015 hanterades mer än 34 miljoner bokningar av tjänsten, enligt bolaget.

Bookatables moderbolag Livebookings Holdings omsatte 11 miljoner pund, motsvarande drygt 136 mkr, år 2014. Rörelseförlusten för året blev drygt 6,8 miljoner pund, motsvarande drygt 84 mkr. Det enligt dokument från det brittiska Bolagsverket.

Enligt Di:s källor har drygt en halv miljard kronor i riskkapital investerats i Bookatable sedan starten. Någon köpesumma har inte offentliggjorts, men enligt Di Digitals källor betalar Michelin mellan 80 och 100 miljoner pund, motsvarande ungefär en miljard kronor, för bolaget.

Läs även: Michelin köper svenskgrundad restaurangtjänst – ägarna får dela på en miljard

Bland ägarna kan nämnas Balderton Capital och Wellington Partners.

Bolagets största svenska ägare, med knappt 10 procent av aktierna är Gudunge AB. Bolaget hette tidigare Ekstranda och ägdes då av H&M-arvingarna Jan och Stefan Bengtsson samt PG Nilsson.

PG Nilsson köpte dock ut sina kompanjoner 2012. Gudunge (namnet betyder en fullvuxen ejder) ägs numera av PG Nilsson samt krogprofilerna Niklas Nordin och Janko Beko, samt it-entreprenören John Wattin.

Denna grupp investerare, med PG Nilsson i spetsen, cashar alltså hem kring 100 miljoner kronor i samband med försäljningen.

Näst största svenska ägare är it-profilen Johan Brenner, partner på riskkapitalbolaget Creandum. Brenner är bosatt i Paolo Alto, Kalifornien och har varit styrelseordförande i bolaget sedan år 2007.

Di Digital har sökt Johan Brenner för en kommentar.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Håll dig uppdaterad i standardiseringsarbetet

Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.
Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

SEK Svensk Elstandard ansvarar för all elektroteknisk standardisering i Sverige och i deras kommittéer deltar medlemmar från myndigheter och företag runt om i hela Sverige. Att hänga med i standardiseringen är en fördel på många plan.

– Att följa den senaste standarden underlättar och skänker en trygghet i att allt är tillverkat och installerat på rätt sätt, säger Krister Elfgren, försäljningsansvarig hos SEK Svensk Elstandard.

En standard kan i praktiken handla om en klassificering, måttangivelse, säkerhetsfordran eller dokumentation av olika slags elektrotekniska produkter – kort sagt kan man säga att det är en slags uppsättning av förhållningsregler. Myndigheter, organisationer och företag kan delta i SEKs kommittéer och på så sätt påverka framtidens standarder.

– Det kan ta upp till fem år att få igenom en ny standard och med ett så långsiktigt arbete får man insyn och en unik chans att påverka, säger Krister Elfgren.

I nuläget är de runt 800 personer som deltar i SEKs kommittéer, men det finns kapacitet för många fler. SEK är svensk representant i organisationen IEC, som arbetar fram standarder på global nivå. Ju fler medlemmar i de svenska kommittéerna, desto större konkurrenskraft får Sverige internationellt.

Håll dig uppdaterad med SEK e-Standard!

I takt med att tekniken utvecklas, revideras och aktualiseras också standarder och handböcker. Därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad kring vilka standarder det är som gäller för stunden, något som kan vara lättare sagt än gjort. SEK e-Standard är abonnemangstjänsten som hjälper dig med det. Genom att prenumerera på SEK e-Standard får du tillgång till standarder och handböcker inom ditt område, som alltid är uppdaterade enligt det allra senaste.

– Med SEK e-Standard går rättelser, tillägg och revideringar automatiskt in i systemet och säkerställer att alla standarder är uppdaterade. När man loggar in på sitt abonnemang får man en god översikt över sina standarder och mer behöver man inte göra – det sköter vi, säger Krister Elfgren.

Det ska vara lätt att göra rätt

Att alltid utgå från en standard är det bästa, säkraste, enklaste och mest effektiva sättet att kvalitetssäkra sitt arbete. När man vet att man jobbar enligt de senaste standarderna fortlöper arbetet både smidigt och kostnadseffektivt.

– Med en aktuell standard eller handbok är det lätt att göra rätt, säger Krister Elfgren.

 

 

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?