1515

Trine tar in kapital för att ge tredje världen solenergi

Solenergi-bolaget Trine tar in 5 miljoner kronor i kapital från bland andra Let's Deal-grundaren Alexander Hars. Bolagets mål är att bli ett Solarcity för tredje världen.

Trine har ett pågående projekt i Sidonge i Kenya.
Trine har ett pågående projekt i Sidonge i Kenya.Foto:Trine

Det Göteborgsbaserade bolaget Trine vill bygga en investeringsplattform för att sammanföra kapital från privatpersoner med energilösningar för fattiga i tredje världen. 

Nu tar bolaget in 5 mkr i kapital av sex ängelinvestare, bland dem Alexander Hars och jeansföretaget Nudies grundare Palle Stenberg. Alexander Hars grundade det nu Schibsted-ägda internetföretaget Let’s Deal år 2010 och lämnade vd:posten i augusti 2015, med en uttalad ambition om att bli ängelinvesterare. Nu går han alltså in som delägare i Trine.

Läs även: Let's Deal-grundaren: ”Det är dags att ge någonting tillbaka”

Trine har för närvarande ett pågående projekt i Sidonge i Kenya, där bolaget hjälper landsbygdsbor att byta från fotogenlampor till solcellsenergi. Bytet blir inte bara hälsosammare för användarna utan även billigare, menar bolaget.

Pengarna som investeras via Trine, av privatpersoner i väst, hjälper till att betala för installationen av solceller, som byborna sedan betalar månadsvis för.

”Vårt mål är att får bort energifattigdomen. Det vill vi göra genom att hjälpa den här delen av världen att få billigare och bättre energitillförsel samtidigt som privatinvesterarna får avkastning på sitt kapital”, säger vd:n Sam Manaberi.

Trine är ett av startupbolagen som är antaget till Chalmers Ventures acceleratorprogram och grundades av Sam Manaberi, Andreas Lehner, Christian Genne och Christoffer Falsen 2015. 

Teamet bakom Trine: Hanna Lindquist, Andreas Lehner, Sam Manaberi, Christian Genne och Christoffer Falsen. Foto: privat.

Företagets affärsidé har redan fått uppmärksamhet av privatpersoner som är villiga att investera i den. För sitt pilotprojekt använde Trine tjänsten  Fundedbyme och lyckades där få in 71 000 euro, mer än dubbelt så mycket som investeringsmålet om 30 000 euro, under bara en månad.

Med det nya kapitalet ska Trine bygga ut sin plattform. Bolagets mål är att starta ytterligare fem projekt i år.

”Vi är i en fas där vi vill skapa den perfekta kopplingen mellan investerare, de som driver projekten och och de som får tillgång till solenergin. Det är det vi fokuserar på nu”, säger Sam Manaberi.


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?