1515

Tommy Jacobson: ”Truecallers omställning imponerar”

Riskkapitalbolaget Zenith investerar 100 miljoner kronor i Truecaller.

Det är ett spännande bolag med fantastiska entreprenörer, säger Zeniths ordförande Tommy Jacobson.

Telefonboksappen Truecaller är ett av Sveriges mest hajpade startup-bolag. Men fram tills nu har bolaget inte haft några svenska riskkapitalfonder bland sina investerare.

”Jag tycker att det sticker ut att de svenska investerarna missat ett bolag som Truecaller. Vi fick nu frågan om vi ville investera och tackade ja”, säger Tommy Jacobson, ordförande för riskkapitalbolaget Zenith.

Zenith går in med totalt 100 miljoner kronor i Truecaller. Anledningen till finansieringsrundan är enligt Tommy Jacobson att personalen ska teckna sina optioner.

”Då uppstod möjligheten för oss att gå in och vara en del i den här finansieringsprocessen”, säger Tommy Jacobson.

Läs mer: Truecaller tar in 100 miljoner från Zenith Ventures

Möjligheten att investera i Truecaller uppstod också genom att Tommy Jacobson (NTL) och Truecallers styrelseordförande Stefan Lennhammer (NTL) känner varandra.

”Vi sitter båda i styrelsen för bolaget Vionlabs och jag har därmed kunnat följa Truecaller på håll. Nu har vi träffat och lärt känna grundarna och bolaget”, säger Tommy Jacobson.

En speciell händelse hos Truecaller som imponerat på Tommy Jacobson är bolagets omställning mot lönsamhet i fjol.

”Det är klart att man imponeras av användarsiffror och sådant men det som verkligen imponerat på mig är omställningen. Grundare som kan göra den typen av omställning är intressant”, säger han men vill inte kommentera huruvida Truecaller nu faktiskt går med vinst eller inte.

"Nej, vi har kommit överrens om att inte säga något om det eller om värderingen", säger han. 

Läs mer: Tommy Jacobson investerar i Leeroy

Det är oklart om Zenith är den enda investeraren som går in med pengar i Truecaller eller om de 100 miljoner som de går in med är en del i en större finansiering.

”Jag vet ärligt talat inte om det är någon annan som investerar samtidigt”, säger Tommy Jacobson.

Zenith har tidigare gjort mindre investeringar i bolag som Shopbox och Strafe (NTL). Men investeringen i Truecaller är med bred marginal den största de gjort.

”Ja, det här dubblar vår portfölj i ett slag. Vi startar till och med en ny fond för att lägga den här investeringen i”, säger Tommy Jacobson.

Den största externa ägaren i Truecaller är riskkapitalbolaget Sequoia, som äger 25 procent av aktierna, enligt den senaste årsredovisningen. I den angavs Niklas Zennströms Atomico äga 8 procent av bolaget.

Även affärsänglarna Stefan Lennhammer och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har investerat i Truecaller.


Innehåll från SavelendAnnons

SaveLend Group får en flygande start i Finland

Under senaste året har uppstickaren och innovatören SaveLend Group gått från klarhet till klarhet. Efter en lyckad börsnotering och en stadig ström av nya kunder, samarbeten och förvärv, har SaveLend Group satt upp nya finansiella mål och utvecklat sin tillväxtstrategi. Nu siktar företaget på att ytterligare stärka sin närvaro i Europa, med särskild tonvikt på Finland.

Mer om SaveLend Group 

P2P-investeringsaktören SaveLend Groups nya finansiella mål innebär att verksamheten ska nå minst 300 miljoner kronor i omsättning till 2025. Den tidigare målsättningen på 25 procent organisk tillväxt per år har företaget nått med råge, vilket har resulterat i att man också introducerat ett lönsamhetsmått om 25 procent EBITDA-marginal till 2025. 

– Vi befinner oss i en expansiv fas och våra mål är tydliga, vi ska fortsätta på det här spåret och sikta högre och högre, resonerar vd Ludwig Pettersson.

Nya förvärv och partnerskap

De senaste nyheterna inkluderar förvärvet av P2P-pionjären Fixura Ab Oy och ett partnerskap med Bruk Financial Services Oy i Finland. Ludwig berättar att Fixura – som specialiserar sig på investeringar i eurokrediter – är det äldsta P2P-företaget i Norden och därmed sitter på kritisk affärsdata, såväl kring den finska marknaden men också P2P-kunder i stort. 

– Detta är ett förvärv som ger oss en flygande start och öppnar upp för en betydligt större marknad. Fixuras vässade kompetens och omfattande data, i kombination med den teknik vi redan har på plats, gör att vi mycket snabbt kan komma igång på den finska marknaden.

En win-win för båda

Samarbetet med fintech-bolaget Bruk skapar i sin tur en distributionskanal för fakturaköp och förmedling av kapital i Finland. SaveLend Group blir i och med samarbetet Bruks lösning för fakturaköp och dessa finansieras genom investeringsplattformen SaveLend.se. Detta innebär att partnerskapet är en win-win för båda företagen.

– Samarbetet med Bruk har verkligen fina synergier, vi blir deras lösning för fakturaköp och de blir vår kanal för att nå ut brett direkt, det är en stor fördel med att samarbeta med en redan etablerad aktör, säger Ludwig Pettersson.

Fortsätter utveckla sina marknader

Framöver är SaveLend Groups mål att fortsätta utveckla sina existerande marknader, men också att ta ett bredare perspektiv. Riktningen är ännu inte uttagen till 100 procent, men enligt Ludwig finns en tydlig vision om att vara en synlig aktör som erbjuder krediter som tillgångsslag, på hela den europeiska marknaden. Exakt hur fort det kommer att gå vill han dock inte spekulera i. 

– Det beror på de marknader vi söker oss till; varje expansion kräver att verksamheten får slå rot ordentligt så att den kan komma i rullning.

I Finland har emellertid SaveLend Group bevisligen en mycket bra grund för att snabbt komma igång – samarbetet med Bruk förväntas ge över 10 miljoner kronor i omsättning redan under nästa år och förvärvet av Fixura väntas resultera i en positiv utveckling för SaveLend Group i stort, med en omsättning på 20 miljoner kronor under 2022. 

– Det är en spännande balansgång att expandera på ett sunt sätt, utan allt för mycket växtvärk, men vi ser mycket positivt på framtiden, avslutar Ludwig.

Läs mer om SaveLend Groups expansionsplaner  

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?