1515

Toca Boca såldes för mindre än 500 miljoner

Det har spekulerats i prislappar på nära 2 miljarder kronor. I själva verket sålde Bonnier Toca Boca för under en halv miljard, enligt Di Digitals uppgifter.

Bonnier sålde app-utvecklaren Toca Boca för under 500 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter.
Bonnier sålde app-utvecklaren Toca Boca för under 500 miljoner kronor, enligt Di Digitals uppgifter.

Redan i höstas kunde Di Digital avslöja Bonniers avsikter att sälja app-utvecklaren Toca Boca.

Bolaget, som startades år 2010, har sedan dess utvecklats till en internationell framgångssaga med mer än 140 miljoner nedladdningar.

Igår blev det känt att det börsnoterade kanadensiska bolaget Spin Master köper Toca Boca från Bonnier, som också äger Dagens industri. 

Någon prislapp på affären har inte offentliggjorts, men på flera håll har det spekulerats i skyhöga försäljningssummor.

Källor inom riskkapitalvärlden har för Di Digital spekulerat i en prislapp på mellan 500 Mkr och 1 miljard kronor. En analys av sajten Tech.eu indikerade att bolaget kunde värderas till nära 2 miljarder kronor.

Den verkliga försäljningssumman blev betydligt lägre än så, enligt Di Digitals källor. Av allt att döma dessutom lägre än vad säljaren Bonnier först hade hoppats på.

Enligt källor nära affären förhandlade Bonnier med flera intresserade spekulanter på Toca Boca redan i somras. Då ska en prislapp på runt 700-800 miljoner kronor ha diskuterats.

Ulrika Saxon, vd på Bonnier Growth Media och styrelseledamot i Toca Boca, bekräftade under torsdagen för Di Digital att man fört dialog med över tio potentiella köpare

Den faktiska försäljningen till Spin Master skedde dock på en nivå strax under 500 Mkr, enligt uppifter till Di Digital.

I värderingen av bolaget lades stor vikt vid att den marknad bolaget verkar på – alltså appar som säljs för en engångskostnad och ej bygger på återkommande in-app-purchases – anses vara på nedåtgående och ha begränsad lönsamhetspotential.

År 2014 omsatte Toca Boca 82 miljoner kronor och gjorde ett rörelseresultat på 11 Mkr. 

Di Digital har sökt Ulrika Saxon, vd för Bonnier Growth Media samt styrelseledamot i Toca Boca, för en kommentar. 

Läs även: Bonnier säljer Toca Boca – läs allt om storaffären här


Innehåll från F-secureAnnons

Så enkelt får du ett bra skydd mot cyberbrott – utan att det påverkar din dators prestanda

Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure
Mikael Herrala, på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Genom att automatisera sina attacker kan cyberkriminella i dag slå till mot många och enkelt hitta offer som inte skyddat sina enheter tillräckligt väl. 

– Det är viktigt att hålla sina enheter uppdaterade och använda säkerhetsprogram på dem. På så vis undviker man kostsamma och integritetskränkande cyberbrott, säger Mikael Herrala på IT-säkerhetsföretaget F-Secure

Phishing, eller nätfiske, är en typ av cyberbrott som ökar kraftigt. Under 2020 inträffade 34% fler phishingattacker än året innan. Här manipulerar förövarna användare att självmant ge ifrån sig känslig information, som person- eller betaluppgifter, genom att exempelvis få dem att klicka på länkar i brådskande mejl, sms och i chattkonversationer. Informationen kan sedan utnyttjas vid brott eller säljas vidare i kriminella miljöer. 

– Nätfiske ökar kraftigt eftersom det fungerar och det kan automatiseras. Om man får ett oväntat meddelande eller erbjudande som är för bra för att vara sant, blockera avsändaren och radera därefter meddelandet, säger Mikael Herrala.

Ransomware är en annan typ av cyberbrott som ställer till allt mer skada. Genom att på olika sätt få in skadlig kod i offrets dator eller mobila enheter, kan hårddiskar och servrar kapas och krypteras. Offret uppmanas därefter av förövaren att betala en större lösen, till exempel med ospårbar kryptovaluta som Bitcoin, för att få tillbaka tillgången till sin data. 

En ny och ökande typ av cyberbrott är Trickbot, en dold programvara som bland annat tar sig in i offrets dator, öppnar en bakdörr och låter kriminella fjärrstyra datorn för att begå nya brott.

F-Secure TOTAL erbjuder ett brett skydd

Det finns bra och effektiva sätt att skydda sig mot den här typen av cyberbrott. F-Secure har utvecklat säkerhetsprogrammet F-Secure TOTAL för privatpersoner och småföretag. Det innehåller flera funktioner och ger ett heltäckande onlineskydd.

– Det skyddar mot mer än bara virus och skadliga program. Det kan blockera webbplatser som försöker lura dig på pengar eller komma åt personuppgifter. Dessutom skyddar det dina pengar när du gör bankärenden och handlar online, förklarar Mikael Herrala.

I skyddet ingår också en VPN-funktion som krypterar användarens internetanslutning för att förhindra att kriminella spionerar eller spårar användarens aktiviteter på nätet.

En annan bra funktion är lösenordshanteraren.

– Det är oerhört viktigt att ha långa lösenord och ha olika lösenord för alla sina olika tjänster. Men att komma ihåg dem är för svårt. Med en lösenordshanterare sker det sömlöst över alla dina olika enheter, säger Mikael Herrala.

I F-Secure TOTAL ingår också en avancerad föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på Internet.

F-Secure TOTAL fick prestigepris

I en oberoende jämförelse av AV-TEST, fick F‑Secure SAFE, som är en del av F-Secure TOTAL, de prestigefyllda utmärkelserna Best Protection och Best Performance för år 2020.

– Med F-Secure TOTAL får man ett bra skydd utan att det skapar prestandaförluster. Man kan streama filmer eller spela onlinespel och ändå ha ett fullgott skydd utan att det märks. Det passar hela familjen, avslutar Mikael Herrala.

Klicka här för att prova F-Secure TOTAL utan kostnad. 

 

Mer från F-secure

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med F-secure och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?