1515

Tobii spår fler speltitlar med eyetracking i år

Ögonsensorbolaget Tobii har tagit tydliga steg framåt på datorspelmarknaden under 2015 och fler framsteg väntas i år. ”Vi hoppas på att fortsätta att se titlar komma med eyetracking under 2016”, säger Tobiis vd Henrik Eskilsson.

Tobiis vd Henrik Eskilsson.
Tobiis vd Henrik Eskilsson.Foto:Claes-Göran Flinck

Ögonstyrningsbolaget Tobii fortsätter att växa. Under det fjärde kvartalet 2015 steg omsättningen med 39 procent jämfört med samma period året före, enligt tisdagens kvartalrapport.

Nu uppger vd:n Henrik Eskilsson att Tobii har tagit tydliga steg framåt på datorspelmarknaden under 2015 och fler titlar med eyetracking väntas under 2016.

”Vi ser ett tydligt intresse hos spelutvecklare”, säger Tobiis vd Henrik Eskilsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Vi befinner oss lite i en fas där vi experimenterar tillsammans med spelutvecklare.

 

I början av året presenterade Tobii att två kommande speltitlar från Ubisoft (Tom Clancy's The Division och Assassin's Creed Syndicate) kommer att ha integrerat stöd för eyetracking.

Läs mer: Därför ökar Tobiis värdering med över 1 miljard

”The Division har också en djupare form av integration av eyetracking och det är lika viktigt som antalet titlar. För den som har en eyetracker är skillnaden större i The Division”, säger Henrik Eskilsson.

Han påpekar att utvecklingen för eyetracking i datorspel, som drivs inom affärsområdet Tobii Tech, fortfarande är i en tidig fas. Det är en långsiktig satsning som kommer att kräva fortsatta investeringar, mycket arbete och tid för att bygga upp marknaden, enligt Henrik Eskilsson och fortsätter:

”Det måste komma fler spel med stöd för eyetracking innan det blir en nytta som blir stark nog för en vanlig spelare.”

Vid teknikmässan CES i januari i år presenterade Tobii tillsammans med datortillverkaren MSI världens första bärbara speldator med integrerad eyetracking.

”Tittar man på försäljningen till MSI handlar det om en dyr premiumspeldator som sannolikt inte direkt kommer att driva stora volymer eller för Tobii signifikanta intäkter, men det handlar om gradvis ökande volymer från en låg nivå”, säger han.


Starbreeze, med vd Bo Andersson Klint, använder Tobiis teknologi i sitt kommande VR-headset.

När det gäller multiplayer-spel, där flera spelare spelar online mot varandra, ser Henrik Eskilsson spännande användarcase.

Han vill emellertid inte kommentera eventuella, icke kommunicerade, samarbeten med utvecklare, men säger att det finns intresse för eyetracking från utvecklare av sådana spel.

Han öppnar också för att det skulle kunna komma sådana spel med stöd för eyetracking under året:

”Ja, det kan det göra. Vi befinner oss lite i en fas där vi experimenterar tillsammans med spelutvecklare. Varje spel har gjort lite mer saker med eyetracking i spelet, vissa blir jättebra och andra medför ingen nytta”, säger han.

Läs mer: Swedbank Robur storhandlar i Starbreeze – blir näst största ägare

Vad gäller Tobiis samarbete med Starbreeze, i syfte att integrera Tobiis teknologi för ögonstyrning i Starbreezes kommande virtual reality-headset Star VR, har inga resultat presenterats hittills.

”Jag tror att vi kan få se någon form av resultat under 2016, det är vår målsättning. Det är dock inte sannolikt att vi ser eyetracking i kommersiella VR-produkter under 2016”, säger han och poängterar att samarbetet befinner sig i en tidig fas.

Direkt


Innehåll från SeavusAnnons

8 tips för en smidig migration till Atlassian Cloud

Många känner redan till det faktum att Atlassian slutade att sälja sina lokala licenser från och med februari 2021. Om ni använder några Atlassian-verktyg med hosting så innebär det alltså att ni kan behöva byta till molnet snart. Oavsett storleken på er organisation så kan migrationsprocessen till Atlassian Cloud verka komplicerad och till och med läskig i vissa fall. Med rätt strategi, planering och utvärdering kan dock migrationen till molnet bli stressfri och utan driftstörningar. 

Som en auktoriserad Atlassian Enterprise Gold Solution-partner har Seavus certifierade ingenjörer kunskap och insikter om vad ni måste tänka på och förbereda för innan ni påbörjar migrationsprocessen, samt hur ni drar nytta av den.

Här kommer några av de bästa tipsen från Seavus experter, och ni bör vara uppmärksamma på dem när ni migrerar till Atlassian Cloud:

1.  Kolla upp juridiska problem med datalagring

Det första ni måste göra är att kolla upp eventuella juridiska problem som kan uppstå i samband med koppling till datalagring i Atlassian Cloud. Det är väldigt viktigt att tackla och lösa alla dessa problem innan ni börjar planera migrationsprocessen. Detta gör att ni kan vara säkra på att ni faktiskt kan byta till molnet innan ni påbörjar de förberedande aktiviteterna.

2. Informera användare om den kommande migrationen

Eftersom Atlassians verktyg oftast används på daglig basis är det av yttersta vikt att man informerar alla användare om den kommande migrationen och förbereder dem på de associerade förändringarna. Ni måste informera alla intressenter och användare att en migration till molnet planeras och vad de kan vänta sig av processen. Det ger dem tid att vänja sig vid tanken och förbereda sig på de kommande förändringarna. Vidare kommer detta även förbereda dem på UAT-delen.

3. Utvärdera er Atlassian-produkts tillgänglighet i molnet

Det är rekommenderat att öronmärka lite tid åt att utvärdera alla appar ni använder ovanpå Atlassian-produkterna och kontrollera deras tillgänglighet i molnet. Om något tillägg inte är tillgängligt så måste ni kolla upp och planera andra alternativ.

4. Bestäm användarautentisering 

När det kommer till autentisering av användare så måste ni slå fast önskad användarautentisering för molnet. Om SSO (single-sign-on) behövs måste molnsidan ställas in för det.

5. Planera användarmigration

En av sakerna ni måste vara uppmärksamma på är att bestämma hur ni ska migrera användare samt bekräfta migrationsvägen för användarna.

6. Välj rätt migrationsmetod

Ni måste se till att välja rätt migrationsmetod baserat på produkterna ni migrerar och huruvida ni redan har något på molnsidan.

7. Glöm inte att köra en testmigration

När ni migrerar till molnet är det viktigt att köra minst en testmigration efter vilken ett UAT genomförs.

8. Följ alla ändringar

Att migrera till molnet är en process, och därför är det fördelaktigt att ha en plats där man följer all relevant information. Vidare ska ni ta fram en steg för steg-bok för er test- och produktionsmigration.

Som ni redan vet är planering nyckeln till framgång vid migration till molnet. Om ni vill lära er mer om hur man gör denna process smidig, kostnadseffektiv och mindre tidskrävande så ska ni ansluta er till oss vid Atlassian Clould-workshop: Hur man förbereder en framgångsrik molnmigration 

 

Mer från Seavus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Seavus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?