1515
Annons

Tobii rusar på samarbete med Microsoft

Mjukvarujätten Microsoft meddelar att integrerar Tobiis ögonstyrning i Windows 10. Aktien handlas upp rejält.

Henrik Eskilsson, vd och medgrundare av Tobii.
Henrik Eskilsson, vd och medgrundare av Tobii.Foto:Tobii

Microsoft offentliggjorde på tisdagen funktionen Eye Control för Windows 10. Funktionen ska möjliggöra ögonstyrning med hjälp av Tobii Eye Tracker 4C. Det framgår av ett pressmeddelande.

"Att Windows lägger till inbyggt stöd för ögonstyrning är en avgörande milstolpe i vårt långsiktiga mål att göra eyetracking till en integrerad del i en stor del av den konsumentelektronik vi använder i vår vardag", sade Henrik Eskilsson, VD för Tobii enligt pressmeddelande.

Tobiis aktie stängde under tisdagen på 37,40 kronor. I den inledande handeln under onsdagen steg Tobii med omkring 15 procent till 42,90 kronor. Följ aktien på DI.se.

Med integrationen i Microsofts operativsystem blir det enligt Henrik Eskilsson möjligt att lägga till vad han kallar många "värdeskapande" användarupplevelser. I pressmeddelandet lyfter Tobii fram områden som datorspel och "produktivitet".

Läs även: Tobii växer knappt – men ökar förlusterna rejält

"Samarbetet visar tydligt på värdet av ögonstyrning och är ett stort steg framåt i vårt långsiktiga arbete mot höga volymer", fortsätter Tobii:s vd i pressmeddelandet.

Tobii och Microsoft har samarbetat för att få till en stabil integration av tekniken och för att definiera vilka funktioner som ska ingå i Windows 10. Initialt kommer ögonstyrning att användas i ett antal funktioner som möjliggör för personer med funktionshinder att skriva och flytta muspekaren med ögonen, enligt pressmeddelandet.

"Att Windows får stöd för ögonstyrning har potentialen att skapa ett helt nytt paradigm av användarupplevelser som i grunden förändrar hur vi interagerar med våra enheter", säger Oscar Werner, affärsområdeschef för Tobii Tech, i pressmeddelandet.

Direkt / Di Digital


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:


Innehåll från Björn LundénAnnons

Allvarliga fel i företagens bokföring – litar för mycket på sina bokföringsprogram

Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.
Ulf Bokelund Svensson är vd på Björn Lundén AB som nu lanserar ett nytt bokföringsprogram med kunskapsstöd.

Både myndigheter och branschorganisationer larmar nu om att företagens bokföring ofta innehåller allvarliga fel och brister. Den enskilde företagaren – som litar på att bokföringsprogrammet ser till att allt blir rätt – riskerar att göra sig skyldig till både bokföringsbrott och skattebrott. Programvaruleverantören Björn Lundéns vd varnar för att det kan bli en utdragen och kostsam process men påpekar också att det finns sätt att undvika att hamna här.

Kunskaps- och programvaruföretaget Björn Lundén har följt den här utvecklingen och när man nu lanserar ett nytt bokföringsprogram har man byggt in ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt. 

– Det finns många bokföringsprogram att välja bland på den svenska marknaden. De flesta är webbaserade och med många automatiserade funktioner som underlättar och snabbar upp bokföringsarbetet. Mycket i bokföringen går att automatisera men det krävs ändå kunskaper om olika regler för att redovisningen ska bli rätt och t ex kunna ligga till grund för företagets deklaration, säger Ulf Bokelund Svensson, vd på Björn Lundén AB.  

Vanliga fel i företagens redovisning är bland annat missad förmånsbeskattning, felaktiga eller inga periodiseringar av utgifter, felaktigt avdragen moms eller representation. Listan kan göras lång.

Går inte att skylla på bokföringsprogrammet

Ansvaret för företagets redovisning och eventuella fel vilar helt på företagaren. Det går alltså inte att skylla på bokföringssystemet. Inte heller på man fått tidigare års deklarationer ”godkända”. Långt ifrån alla deklarationer granskas, så det faktum att man inte fått deklarationen underkänd av Skatteverket betyder inte att den godkänts.

– I dagsläget är det bara vi på Björn Lundén som verkligen backar upp företagare som vill sköta bokföringen på egen hand med ett omfattande kunskapsstöd som hjälper företagaren att göra rätt, förklarar Ulf Bokelund Svensson. Våra bokföringspaket innehåller en unik kombination av modern och lättanvänd programvara, kraftfulla verktyg och bokföringskunskap. 

För den som inte har tid för eller intresse av att sköta bokföringen är Ulfs tips att helt enkelt ta hjälp av en redovisningsbyrå för att på så vis kvalitetssäkra redovisningen och samtidigt få mer tid för kärnverksamheten.  

Läs mer på bjornlunden.se 

 

 

Mer från Björn Lundén

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Björn Lundén och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?