Annons

Tobii-grundare startar nytt VC-bolag med avhoppare från Moor

Investmentbolaget Moors fyra investerare lämnar för att starta ett nytt riskkapitalbolag med medgrundaren till ögonstyrningsbolaget Tobii. ”Vi ska vara modiga”, säger John Elvesjö.

Katja Bergman, John Elvesjö, Andy Johnston och Kerstin Cooley startar Brightly Ventures.
Katja Bergman, John Elvesjö, Andy Johnston och Kerstin Cooley startar Brightly Ventures.Foto:Josefine Backström/pressbild

Investmentbolaget Moor, vars kapital till stora delar har kommit från Angry Birds-investeraren Kaj Hed, har nått sitt slut när det gäller nyinvesteringar. Bolaget, som bland annat har Acast, Spotscale och Volumental i portföljen, förlorar nu sina tre investerare. 

Vd:n Kerstin Cooley och investerarna Katja Bergman och Andy Johnston lämnar Moor för att tillsammans med Tobiis grundare John Elvesjö starta ett nytt riskkapitalbolag i Stockholm. 

”Moor har en jättefin portfölj med starka techbolag och är färdiginvesterad vad gäller nya startups. De 13 bolag som finns i portföljen kommer att förvaltas vidare av Moor”, säger Kerstin Cooley.

Med bolagsnamnet Brightly Ventures ska de investera i techbolag i tidiga skeden. Bolaget vill inte kommentera storleken på fonden men enligt uppgift till Di Digital ska den rymma 500 miljoner kronor.

Till skillnad från sina tre nya kollegor har John Elvesjö inte en bakgrund som investerare utan som bolagsbyggare. Tillsammans med Henrik Eskilsson och Mårten Skogö grundade han ögonstyrningsbolaget Tobii 2001. Under resan har han ansvarat för bolagets kapitalanskaffning på närmare 2 miljarder kronor från investerare och även för bolagets många förvärv och börsnotering. 

”Vi kommer kunna stötta våra portföljbolag med bolagstransaktioner med väldigt mycket. I det skedet som vi investerar är det viktigt att kunna hjälpa bolagen i nästa skede när de ska ta kontakt med Northzone och Creandum och de internationella jättarna”, säger John Elvesjö.

Han har tidigare under året flaggat för att han vill kliva av sin operativa roll som vice vd på Tobii och med Brightly Ventures kommer han att gå från att investera privat i techbolag till att investera via riskkapitalbolaget.

”Tillsammans har vi både bolagsbyggarerfarenhet och erfarenhet av att investera i tidiga skeden. Det är just den här kombinationen av våra erfarenheter som gör det här så starkt”, säger Kerstin Cooley.

Brightly Ventures har redan fått in ett antal nyckelinvesterare. Bolaget har som mål att investera i 20 till 25 bolag under de närmaste fyra åren.

Brightly Ventures kommer att fokusera på bolag i tidiga skeden, med en mix av mjuk- och hårdvarubolag med investeringar mellan 5 och 20 miljoner kronor. Det är också inom det här segmentet av investeringar där det fortfarande finns rum för riskkapitalbolag i Sverige.

”Vi kommer vara ganska modiga och det är lite vår roll att utmana de äldre riskkapitalbolagen. Jag tror också att de kommer att uppskatta att vi kan resa en fond och hjälpa bolagen i ett tidigt skede”, säger John Elvesjö.

Innehåll från WintAnnons

Egen konsultfirma – hur mycket måste du ta betalt?

Många som driver tjänste- och konsultbolag vet inte ifall deras timpriser kan täcka bolagets löpande utgifter, vilket kan få förödande konsekvenser för deras ekonomi. Anders Nilsson från den automatiserade bokföringstjänsten Wint berättar hur du kan försäkra dig om att du tar rätt timpris för dina tjänster.

Det är vanligare än man kan tro att den som startar upp ett tjänsteföretag väljer att erbjuda ett timpris helt baserat på magkänsla – eller genom att lägga sig på samma nivå som sina konkurrenter. 

– Det man då glömmer bort är att timpriset inte bara är en siffra i en offert, utan någonting som ska se till att du har råd att betala ut din lön och täcka bolagets kostnader varje månad, säger Anders Nilsson, skatte- och redovisningsexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint. 

Hur mycket behöver du fakturera varje månad?

Det bästa sättet för att bestämma ditt timpris är enligt Anders att börja bakifrån och ställa dig följande frågor:

1. Hur hög lön vill jag och mina eventuella kollegor kunna ta ut varje månad, före skatt?

2. Vilka fasta kostnader, utöver lönekostnader och arbetsgivaravgifter, har jag i firman? (hyra av kontor, telefonräkning, bokföringskostnader, programvaror, etc.)

– När du har dessa summor klara för dig finns flera kalkylverktyg på nätet som du kan använda för att räkna ut hur mycket du behöver fakturera varje månad för att täcka såväl de fasta kostnaderna som din lön och arbetsgivaravgifterna, säger han.

– Ponera att du är ensam i bolaget och vill plocka ut en lön på 40 000 kr före skatt. Dessutom har du fasta kostnader på 15 000 kr i månaden. Då skulle du behöva fakturera för ungefär 76 100 kr/månad för att gå plus minus noll. Men helst vill du såklart gå ytterligare lite plus varje månad för att få ett bra resultat och möjlighet till en utdelning i slutet av året, så vi höjer den siffran till minst 80 000 kr.

Läs också: Företagare – så bör du tänka kring din lön 2023 

Vad blir ditt timpris?

Nu när du vet detta blir nästa steg att avgöra hur många timmar i månaden du kommer kunna ta betalt för. En genomsnittlig arbetsmånad består av 167 timmar, varav ganska många kommer behöva vara odebiterade, då du arbetar med administration, försäljning, reser, går på kundmöten eller på annat sätt lägger ner tid som du inte kan ta betalt för. 

När du räknar ut ditt timpris måste du med andra ord ta höjd för vilken debiteringsgrad du kommer kunna upprätthålla. 

– Man skulle kunna hävda att en sjuttioprocentig debiteringsgrad är ett riktmärke att sträva mot. Det skulle i så fall innebära att du ska försöka ta betalt för ca 117 av dina 167 timmar varje månad, vilket ger dig ett lägsta timpris på ca 685 kr/h (80 000 / 117 ≈ 683,8). För att klara break-even varje månad alltså, påpekar Anders.

Tänk på marginalerna

Nu när du vet allt detta kan du börja kolla vad du har för marginaler att höja ditt timpris ytterligare. 685 kr/h är ditt minimum, men du vill ju kunna gå plus när du har en bra månad så att du har en extra buffert att spela på ifall någon månad skulle gå sämre. Helst vill du alltså höja priset lite till. 

– Det är nu du kan börja snegla på konkurrenterna. Tar de 800, 900 eller till och med 1100 kr/h? Då finns såklart utrymme för dig att höja ditt pris också. Ju högre du har utrymme att gå, desto bättre för dina marginaler, säger Anders. 

Han påpekar också att det finns fler parametrar att ta hänsyn till när det gäller just marginalerna, till exempel att försöka öka debiteringsgraden. Eftersom tid bokstavligt talat är pengar för den som säljer tjänster finns mycket att vinna på att minimera den arbetstid som du inte kan ta betalt för. 

– Ju fler administrationstimmar du kan kapa bort, desto mer tid kan du lägga på att hjälpa dina kunder – vilket innebär extra klirr i kassan för dig. Genom att automatisera din bokföring och ekonomihantering slipper du mycket pappersarbete som du istället kan lägga på det du gör bäst.

Läs mer: så automatiserar Wint din bokföring 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera