1515

Tiptapp får rätt mot Stockholms stad – bryter inte mot lagen

Efter en nästan två år lång tvist har bolaget Tiptapp nu fått rätt mot Stockholms stad. Deras tjänst, som låter privatpersoner transportera avfall och skräp åt varandra, är inte olaglig enligt domstolen. ”Det har legat som en våt filt över oss”, säger vd:n Tim Bjelkstam.

Tiptapps vd och medgrundare Tim Bjelkstam fick rätt mot Stockholms stad som ville förbjuda skräphämtarappen.
Tiptapps vd och medgrundare Tim Bjelkstam fick rätt mot Stockholms stad som ville förbjuda skräphämtarappen.Foto:Pontus Bjerre/TT

Tiptapp grundades 2016 med affärsidén att låta privatpersoner ta betalt för att frakta bort avfall och skräp till återvinningscentralen.

Men två år senare drabbades företaget av ett hårt bakslag, eftersom Stockholms stad ansåg att plattformen var olaglig. Kommunen menade nämligen att Tiptapps transporter stred mot avfallsmonopolet i renhållningslagstiftningen.

Tiptapp var inte sena med att överklaga beslutet och förbudet verkställdes inte. Under tiden har företaget fortsatt växa med en bit över 300 000 nedladdningar av appen.

Företaget gick först till Länsstyrelsen med förhoppningen om att få rätt, men de ställde sig på Stockholms stad sida och propagerade för ett fortsatt förbud. 

Men nu har Tiptapp till slut vunnit en seger i den segdragna processen. Mark- och miljödomstolen anser nämligen, i en färsk dom, att tjänsten inte är ”olaglig” eller ”otillåten”.

Hur känns det? 

”Vi tycker så klart att det är oerhört skönt att ha fått ett klargörande och en riktig dom. Det var jätteviktigt för oss, och inte minst för våra användare, att få klarhet i att det inte finns några tveksamheter alls”, säger Tim Bjelkstam, vd och medgrundare, till Di Digital.

På vilket sätt har osäkerheten påverkat Tiptapp och er tillväxt?

”Det har legat som en våt filt över oss. Vissa som kanske inte läst in sig fallet, utan bara sett enstaka rubriker, har nog fått uppfattningen om att Tiptapp varit olaglig eller till och med stoppad. När Stockholms stad hösten 2018 ville införa ett förbud såg vi att många personer tillfälligt slutade använda oss. Vi har fått kämpa, men också fått stöd från många olika håll”, säger Tim Bjelkstam.

Läs mer: Trots tvisten – stark tillväxt för Tiptapp 

Flest användare finns i Stockholm, men Tiptapps app går även att använda i andra städer. Bolaget har till exempel fått stöd från kommuner som Nacka, Gislaved och Rättvik. Centrum för rättvisa agerade juridiskt ombud.

”Vi har sedan start försökt ha en bra dialog med olika kommuner, inklusive Stockholms stad, och andra aktörer i branschen. Det började väldigt positivt, men sedan uppstod den här juridiska frågan. Sedan dess har det varit iskallt från de flesta håll”, säger Tim Bjelkstam.

Under tiden tvisten pågått har Stockholms stad lanserat en egen konkurrerande tjänst för hämtning av avfall och sopor. Kommunen har fortfarande möjlighet att överklaga beslutet till Mark- och miljööverdomstolen.

Läs mer: Kommunen utmanar Tiptapp – lanserar egen sophämtning

Hur tror du att domen påverkar er relation med Stockholms stad?

”De har visserligen möjlighet att överklaga, men Stockholms stad har sagt att de vill sätta sig ner och prata med oss när det finns en dom och ett utlåtande om hur lagen ska tolkas. Nu är det på plats, så vi kommer sträcka ut en hand väldigt snart”, säger Tim Bjelkstam.

Centrum för rättvisa agerade juridiskt ombud åt Tiptapp.

”För att en myndighet ska kunna förbjuda ett företag från att bedriva näringsverksamhet måste det krävas tydligt stöd i lagen, och något sådant har det inte funnits i det här fallet”, säger organisationens chefsjurist Fredrik Bergman i en kommentar.

Stockholms stad har hävdat att det förekommit problem med dumpning av avfall och nedskräpning kopplat till Tiptapp, men Mark- och miljödomstolen menar att inte heller det skulle motivera ett förbud.

Ett fåtal privatpersoner som varit kopplade till plattformen har fällts i rätten för nedskräpning under de senaste åren, visar handlingar från databasen Acta Publica som Di Digital tagit del av.

”Det har förekommit några få fall där användare hos Tiptapp gjort helt fel. Men det är få incidenter i förhållande till alla hämtningar i appen, det når inte ens upp till en promille”, säger Tim Bjelkstam.

Han menar att Tiptapp tar frågan på allvar och att de hela tiden lanserar nya funktioner för att säkerställa att saker ”går rätt till, så långt det bara går”. Till exempel har bolaget från start krävt att transportörerna redovisar återhämtningen med en GPS-incheckning, bild och tidsstämpel.

Läs mer: Tiptapp fyller på kassan med 26 miljoner från flera teknikprofiler


Innehåll från WintAnnons

När det lackar mot utdelning i ditt bolag – 3 saker att tänka på

Vissa skålar på midsommar för att fira att nu är det bara halva året kvar till jul. Det är ju lite överdrivet, men när oktober nu går mot sitt slut är det desto mindre överdrivet att tänka lite på framtiden. Och med framtiden menar vi planering för att maximera K10:an och utdelningen ur ditt eget aktiebolag.

Så här i slutet av året är det alltid mycket att tänka på som företagare. Det är inte bara alla bestyr med firanden, julbord och fester, utan också bokslut och utdelningstider. Anders Nilsson, skatteexpert på den automatiserade bokföringstjänsten Wint, listar ett gäng saker som är bra att tänka på inför årsslutet. 

Maximera din lön

Det första och viktigaste är att tänka över sin inkomst. Det går att inkomstplanera smart som företagare eftersom du själv styr din lön varje månad.

Att sätta ett maxtak på lönen varje månad är en bra start, då kan du se till att anpassa din lön till olika nivåer, beroende på hur du vill maximera din inkomst. 

2021 är den maximala årslönen 537 200 kronor för att bara behöva betala kommunalskatt. Det innebär ungefär 44 750 kronor i månaden. Om du tar ut en lön som överstiger den summan skattar du ytterligare 20 % på varje krona i statlig skatt. 

Om du kan tänka dig att ligga på en månadslön som inte överstiger 44 750, men ändå vill få ut mer pengar under året kan du göra ytterligare ett uttag, och det är för dig med aktiebolag en aktieutdelning. Hur den funkar går vi igenom lite senare. För det finns fler sätt att tänka på. Vill du sätta dig in i det djupare kan du använda K10.nu, som Wint skapat för dig som själv vill kunna räkna på din utdelning.

Läs också: Så kan Wint ge dig bättre koll på bolagets ekonomi 

Eller tänk på det sociala försäkringsskyddet!

Att planera din lön betyder ju inte alltid att du inte vill betala skatt. Det kanske istället är så att du som företagare vill få till bästa möjliga pensionsgrundande inkomst eller socialförsäkringsskydd. Livet går i olika faser och vid en viss tidpunkt kanske det är viktigt för dig att komma upp till en inkomst som till exempel maximerar din föräldrapeng. 

Tar du ut 380 800 kr under 2021 har du nått upp till den högsta sjukpenninggrundande inkomsten. Det betyder att om du blir sjukskriven kommer du att få maximal utbetalning. 

Om du istället tar ut 476 000 kronor i årslön har du möjlighet att få högsta möjliga föräldrapenningsgrundande inkomst. 

Och med båda dessa summor hamnar du dessutom under den statliga skatten. 

Men om du blickar framåt i livet och vill maxa din pensionsgrundande inkomst behöver du ta ut en lön på 550 374 kronor under 2021. Då kommer du visserligen över brytpunkten för den statliga skatten, men framtiden blir ljusare. 

Ta rätt lön – planera din utdelning!

Om du bestämt dig för att ta ut en lön som hamnar under den statliga skatten kan du ändå få ut mer pengar. Då är det dags för en aktieutdelning. Upp till ett visst gränsbelopp skattas din aktieutdelning med 20 %. Det betyder ju i slutändan att du får en högre årslön. 

Hur högt just ditt gränsbelopp är i år beräknas utifrån två olika regler, förenklingsregeln och huvudregeln, där förenklingsregeln grundar sig på ett schablonbelopp och huvudregeln tar hänsyn till den lön du plockat ut. Men ja, det är rätt krångligt. 

Därför har Wint byggt k10.nu,  som du kan använda för att räkna ut vad din rätta lön är om du vill maximera din utdelning. 

Gott nytt år! (Något tidigt!)

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?