1515

Tio snabbväxare som nobbar riskkapital

Vissa techbolag tävlar om investerarnas uppmärksamhet. Andra lever knapert för att själva finansiera verksamheten och behålla kontrollen över bolagen. Di Digital har kartlagt bolagen som kommit långt utan riskkapital.

Horsemeup, Donya Labs, Mag Interactive, Modular Finance och Coffee Stain Studios är några av bolagen som kommit långt på egen hand.
Horsemeup, Donya Labs, Mag Interactive, Modular Finance och Coffee Stain Studios är några av bolagen som kommit långt på egen hand.Foto:Kollage

Pengarna flödar in i techsektorn som aldrig förr. Bara under första halvåret investerades 5 miljarder kronor i svenska startupbolag, enligt databastjänsten Nordic Tech List. 

Stora startupbolag som Spotify (NTL), Izettle (NTL) eller den digitala vårdcentralen Kry (NTL) hade inte kunnat utveckla sina produkter utan riskkapital.

Men att locka kapital är inget självändamål, säger investeraren Johan Crona, grundare av Cloud Capital med ett förflutet på Almi Invest.

”Vissa är väldigt duktiga på att resa pengar – det blir nästan en sport i sig. Under huven hittar man inte så mycket. I många fall hade bolagen kunnat göra lika mycket med mindre pengar.”

Det finns techbolag som väljer att inte vända sig till investerare i första hand. De övervinner istället barnsjukdomarna på egen hand, till exempel genom att sälja konsulttjänster för att finansiera verksamheten. Grundarna undviker då utspädning och behåller kontrollen över sina bolag.

Läs mer: Nobbade riskkapital – sålde till Microsoft för 800 miljoner

Med hjälp av databastjänsten Nordic Tech List har Di Digital kartlagt bolag där det externa kapitalet motsvarar mindre än en fjärdedel av årsomsättningen (se listan över tio bolag nedan).

På listan finns flera spelbolag, däribland Ruzzle-skaparna på Mag Interactive (NTL) som är på väg till börsen.

Läs mer: ”Tar ni in för mycket kapital blir ni av med bolaget”

På senare år har grundarna av spelbolagen Paradox Interactive (NTL) och THQ Nordic (NTL) blivit miljardärer på sina börsnoteringar, just på grund av sina relativt höga ägarandelar.

”Det är naturligt att spelbolag förekommer på listan. Får de till en bra titel så exploderar omsättningen direkt”, säger Johan Crona.

Ett exempel är Skövde-baserade Coffee Stain Studios (NTL), som har redovisat nära 240 miljoner kronor i vinst sedan 2014. Spelstudion har aldrig behövt ta in externa delägare – med ett undantag.

I ett tidigt skede mottog Coffee Stain extern rådgivning. Arbetstiden belönades med en aktiepost på 5 procent av bolaget. I fjol, efter flera år av tillväxt och höga marginaler, köpte Coffee Stain tillbaka den andelen av det lokala riskkapitalbolaget Skaraborg Invest.

”Båda parterna är mycket nöjda med affären”, säger Carl Skaraborg Invests vd Henrik Ohlsson, som avböjer att kommentera affärens storlek.

Läs mer: Det hemliga spelet bakom Spotifys börsnotering

Att kunna växa med små resurser är ofta ett tecken på kompetens, säger Susanne Najafi, grundare av riskkapitalbolaget Backing Minds.

Ett av hennes portföljbolag, e-handlaren Horsemeup (NTL), nådde 7 Mkr i omsättning innan det blev dags att ta in investerare.

”Som investerare vill man att entreprenörerna ska ägna mer tid åt att bygga rätt bolag än åt att lära känna rätt personer”, säger Susanne Najafi.

Samtidigt tror hon att det finns en vits med riskkapital.

”Det är viktigt att få in kapital för att skapa tillväxt. Man kan bootstrappa – men bara till en viss gräns.”

Tio bolag som står på egna ben

Di Digital har letat fram tio unga teknikbolag som kommit långt på lite kapital.

Apotea

Vad: Nätapotek.

Omsättning/resultat: 968 Mkr/11 Mkr

Externt kapital: 32 Mkr

Intervju med grundaren Pär Svärdson: ”Riskkapital är inga gratispengar”

MAG Interactive*

Vad: Mobilspel, t.ex. Ruzzle.

Omsättning/resultat: 283 Mkr/29 Mkr

Externt kapital: 39 Mkr

Coffee Stain Studios**

Vad: Spelutvecklare.

Omsättning/resultat: 129 Mkr/84 Mkr

Externt kapital: 0 kr

VetZoo

Vad: Nätbutik för djurfoder.

Omsättning/resultat: 73 Mkr/1,6 Mkr

Externt kapital: 14,5 Mkr

Elskling

Vad: Jämförelsesajt för elavtal.

Omsättning/resultat: 49 Mkr/18 Mkr

Externt kapital: 6 Mkr

Bannerflow

Vad: Verktyg för digital reklam.

Omsättning/resultat: 44 Mkr/0 kr

Externt kapital: 1 Mkr

Donya Labs

Vad: Verktyg för 3D-animationer.

Omsättning/resultat: 48 Mkr/3,3 Mkr

Externt kapital: 11,5 Mkr

Beetroot

Vad: It-konsultbolag verksamt i Ukraina.

Omsättning/resultat: 19 Mkr/-2 Mkr

Externt kapital: 4,5 Mkr

Modular Finance

Vad: Digitala tjänster för finansiell information.

Omsättning/resultat: 12 Mkr/6 Mkr

Externt kapital: 2 Mkr

Kundo

Vad: Verktyg för kundservice.

Omsättning/resultat: 11 Mkr/1 Mkr

Externt kapital: 0 kr

Källor: Bolagen, Bolagsverket. Siffrorna kommer ur de senaste boksluten.

* Mottog i ett tidigt skede rådgivning som ersattes med 5 procent av aktierna.

** Finansierade nyligen ett förvärv med hjälp av 80 Mkr i kapital från Swedbank Robur.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?