1515

Tio lösningar som kopplar upp ditt hem

När mobilen, klockan och bilen alla är uppkopplade går vi nu allt längre med våra egna hem. Di Digital listar tio sätt för att komma närmare drömmen om det smarta hemmet.

Hemmet blir alltmer uppkopplat – här är tio områden där smarta lösningar finns.
Hemmet blir alltmer uppkopplat – här är tio områden där smarta lösningar finns.Foto:Anna Byström

Uppkopplingar för våra hem brukade vara begränsade till att öppna garagedörren eller att veva upp markisen med en fjärrkontroll. I dag finns det en rad möjligheter för att göra mycket mer. 

I Sverige har en rad startupbolag skapat uppkopplade prylar för hemmet. Bland annat Flic som är en smart knapp som kan programmeras till att bland annat hitta din mobil, beställa en Uber, sätta i gång musik eller kontrollera belysningen hemma.

Läs även: Smarta larmbolaget: ”Första upplagan är redan slutsåld” 

Trenden för uppkopplade hem har även lyfts av det digitala låset Glue (NTL) som bland annat har samarbetat med Ica för att leverera hem mat innanför dörren och Minut (NTL) som är ett smart larm som kan uppdatera dig via mobiltelefonen om något oväntat händer i hemmet.

Johanna Green, vd för Disrupt Synergies, är en av många som brinner för ett uppkopplat hem. Hennes fyra lägenheter utspridda över Europa är alla på något sätt uppkopplade. Förutom digitala lås och larm samt smart belysning har hon kopplat upp luftkonditionering, handdukstork och värmesystem.

”Mina hyresgäster kan kosta mer eller mindre beroende på hur de lever, speciellt i lägenheterna utanför Sverige, då vi är bortskämda med billig el här. Genom att kontrollera systemen genom mobilen kan man både spara pengar och minska sin miljöpåverkan”, säger hon.  

Förutom enklare lösningar med digitala lås, smarta högtalare och uppkopplade lampor finns det en rad andra uppkopplingar tillgängliga för den som är såld på idén om ett smart hem. 

Men än finns det fortfarande barnsjukdomar, hävdar Ted Persson, investerare på riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL).

”Ett av problemen är att olika produkter sällan ­pratar med varandra. Vissa produkter kräver Apple Home Kit, vissa har gjort en integration med Amazon Alexa, men ingenting annat, vissa kräver Google Home och några fungerar som sin egen lilla ö”, säger han.

Läs även: Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups 

 Även Johanna Green har upptäckt att de uppkopplade sakerna som ska förenkla kan skapa problem.

”Vid två tillfällen har jag fått flyga ned till Spanien för att hyresgästen inte har kommit in. En gång på grund av att batteriet i låset dog”, säger hon. 

Tio sätt som kopplar upp ditt hem: 

1. Digitala lås

Glue är en av leverantörerna av smarta lås.
Glue är en av leverantörerna av smarta lås.Foto:pressbild

Digitala lås har dykt upp från en rad bolag, bland annat från låsjätten Assa Abloy men även från startupbolagen Glue och Parakey. Med hjälp av dem kan du öppna upp dörren för leveranser, besökare och hålla koll på när barnen kommer hem utan att du själv är där. 

2. Smart belysning

Ikea är en av flera aktörer som har gett sig in på marknaden med smart belysning.
Ikea är en av flera aktörer som har gett sig in på marknaden med smart belysning.Foto:pressbild

Uppkopplad belysning kan användas med en rad olika system. Sist ut för att få oss att hantera vår belysning på distans är Ikea som nu gör sin egen linje Ikea trådfri. 

3. Den uppkopplade kylen

Bosch är en av flera vitvaruaktörer som erbjuder en smart lösning för kyl och frys.
Bosch är en av flera vitvaruaktörer som erbjuder en smart lösning för kyl och frys.Foto:pressbild

Glömde du göra en inköpslista innan du åkte till matbutiken? Gå in i mobilen och kolla vad du har i kylen med hjälp av kameror och trådlös fjärrstyrning. Priser från 15 000 kronor.

4. Den uppkopplade dammsugaren 

Xiaomis robotdammsugare är en av flera på marknaden.
Xiaomis robotdammsugare är en av flera på marknaden.Foto:pressbild

Vill du få dammsugningen gjord när du är på jobbet? Med en uppkopplad dammsugare kan du bland annat sätta upp virtuella väggar där du inte vill att den ska dammsuga. Pris runt 2000 - 8000 kronor.

5. Gör påfyllningar med ett knapptryck

Amazon smarta knapp Dash kräver bara en knapptryckning för att skicka en beställning av en specifik vara.
Amazon smarta knapp Dash kräver bara en knapptryckning för att skicka en beställning av en specifik vara.Foto:pressbild

Satt i sista toarullen? Börjar tvättmedlet ta slut? Tryck på Amazons dash-knapp för att skicka en direktbeställning på det toapapper eller tvättmedel du brukar handla. Amazon levererar gratis med Prime, men tyvärr inte i Sverige ännu.  

6. Den uppkopplade tvättmaskinen

Samsungs Quickdrive är ett alternativ till uppkopplad tvättmaskin och ligger på ca 17 000 kronor.
Samsungs Quickdrive är ett alternativ till uppkopplad tvättmaskin och ligger på ca 17 000 kronor.Foto:pressbild

Eftersom man ändå måste tömma maskinen själv, vad kan en uppkopplad tvättmaskin göra? Du kan sätta igång den på distans och kan få veta när den är klar. Förutom det kan den mäta hur smutsig tvätten är genom tvättvattnet och därefter själv bestämma hur mycket tvättmedel du behöver. 

7. Den uppkopplade madrassen

Eight Sleep är en av leverantörerna av smarta madrasser.
Eight Sleep är en av leverantörerna av smarta madrasser.Foto:pressbild

Det finns redan flera appar som försöker hjälpa användare att analysera sin sömn. Men det finns även madrasser som gör jobbet åt dig. Vill du bland annat att ena sidan av sängen ska vara varmare än den andra? Och vill du ställa sängen att sätta på kaffebryggaren när du vaknar så är det inte heller något problem. 

8. Sous vide

Anova, som har förvärvats av Electrolux, säljer smarta sous vide-maskiner.
Anova, som har förvärvats av Electrolux, säljer smarta sous vide-maskiner.Foto:pressbild

Långkok på svag värme har poppat upp som bästa sätt att få köttet mört. Med en Sous vide kan du lämna den frysta köttbiten i vatten när du går till jobbet och sätta på den när du sitter och äter lunch på kontoret.  Pris från 1300 kronor.

Larm

Minuts hemlarm fungerar med sensorer och skickar notiser till mobilen.
Minuts hemlarm fungerar med sensorer och skickar notiser till mobilen.Foto:pressbild

Kameror i hemmet blir vanligare. Men om du tycker att video känns jobbigt finns det även larm som är uppkopplade till din mobil utan att ta bilder. Minuts hemlarm Point som fungerar med sensorer går att köpa för en tusenlapp och larmar i mobilen. 

10. Uppkopplad värme

Att sänka energikostnaden är något som många vill. Att kunna styra värmen i sommarstugan eller i villan på distans i mobilen är något som det svenska startupbolaget Manetos har lyckats lösa. Fungerar på alla hus med vattenburen värme.  Bär en engångskostnad på 5 000 kronor och en månadskostnad på 80 kronor. 

Läs även: Acceleratorn Hax sätter fart på startupbolagens affärer i Asiens techmecka 


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet 

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?