Annons

Tio lösningar som kopplar upp ditt hem

När mobilen, klockan och bilen alla är uppkopplade går vi nu allt längre med våra egna hem. Di Digital listar tio sätt för att komma närmare drömmen om det smarta hemmet.

Hemmet blir alltmer uppkopplat – här är tio områden där smarta lösningar finns.
Hemmet blir alltmer uppkopplat – här är tio områden där smarta lösningar finns.Foto:Anna Byström

Uppkopplingar för våra hem brukade vara begränsade till att öppna garagedörren eller att veva upp markisen med en fjärrkontroll. I dag finns det en rad möjligheter för att göra mycket mer. 

I Sverige har en rad startupbolag skapat uppkopplade prylar för hemmet. Bland annat Flic som är en smart knapp som kan programmeras till att bland annat hitta din mobil, beställa en Uber, sätta i gång musik eller kontrollera belysningen hemma.

Läs även: Smarta larmbolaget: ”Första upplagan är redan slutsåld” 

Trenden för uppkopplade hem har även lyfts av det digitala låset Glue (NTL) som bland annat har samarbetat med Ica för att leverera hem mat innanför dörren och Minut (NTL) som är ett smart larm som kan uppdatera dig via mobiltelefonen om något oväntat händer i hemmet.

Johanna Green, vd för Disrupt Synergies, är en av många som brinner för ett uppkopplat hem. Hennes fyra lägenheter utspridda över Europa är alla på något sätt uppkopplade. Förutom digitala lås och larm samt smart belysning har hon kopplat upp luftkonditionering, handdukstork och värmesystem.

”Mina hyresgäster kan kosta mer eller mindre beroende på hur de lever, speciellt i lägenheterna utanför Sverige, då vi är bortskämda med billig el här. Genom att kontrollera systemen genom mobilen kan man både spara pengar och minska sin miljöpåverkan”, säger hon.  

Förutom enklare lösningar med digitala lås, smarta högtalare och uppkopplade lampor finns det en rad andra uppkopplingar tillgängliga för den som är såld på idén om ett smart hem. 

Men än finns det fortfarande barnsjukdomar, hävdar Ted Persson, investerare på riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL).

”Ett av problemen är att olika produkter sällan ­pratar med varandra. Vissa produkter kräver Apple Home Kit, vissa har gjort en integration med Amazon Alexa, men ingenting annat, vissa kräver Google Home och några fungerar som sin egen lilla ö”, säger han.

Läs även: Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups 

 Även Johanna Green har upptäckt att de uppkopplade sakerna som ska förenkla kan skapa problem.

”Vid två tillfällen har jag fått flyga ned till Spanien för att hyresgästen inte har kommit in. En gång på grund av att batteriet i låset dog”, säger hon. 

Tio sätt som kopplar upp ditt hem: 

1. Digitala lås

Glue är en av leverantörerna av smarta lås.
Glue är en av leverantörerna av smarta lås.Foto:pressbild

Digitala lås har dykt upp från en rad bolag, bland annat från låsjätten Assa Abloy men även från startupbolagen Glue och Parakey. Med hjälp av dem kan du öppna upp dörren för leveranser, besökare och hålla koll på när barnen kommer hem utan att du själv är där. 

2. Smart belysning

Ikea är en av flera aktörer som har gett sig in på marknaden med smart belysning.
Ikea är en av flera aktörer som har gett sig in på marknaden med smart belysning.Foto:pressbild

Uppkopplad belysning kan användas med en rad olika system. Sist ut för att få oss att hantera vår belysning på distans är Ikea som nu gör sin egen linje Ikea trådfri. 

3. Den uppkopplade kylen

Bosch är en av flera vitvaruaktörer som erbjuder en smart lösning för kyl och frys.
Bosch är en av flera vitvaruaktörer som erbjuder en smart lösning för kyl och frys.Foto:pressbild

Glömde du göra en inköpslista innan du åkte till matbutiken? Gå in i mobilen och kolla vad du har i kylen med hjälp av kameror och trådlös fjärrstyrning. Priser från 15 000 kronor.

4. Den uppkopplade dammsugaren 

Xiaomis robotdammsugare är en av flera på marknaden.
Xiaomis robotdammsugare är en av flera på marknaden.Foto:pressbild

Vill du få dammsugningen gjord när du är på jobbet? Med en uppkopplad dammsugare kan du bland annat sätta upp virtuella väggar där du inte vill att den ska dammsuga. Pris runt 2000 - 8000 kronor.

5. Gör påfyllningar med ett knapptryck

Amazon smarta knapp Dash kräver bara en knapptryckning för att skicka en beställning av en specifik vara.
Amazon smarta knapp Dash kräver bara en knapptryckning för att skicka en beställning av en specifik vara.Foto:pressbild

Satt i sista toarullen? Börjar tvättmedlet ta slut? Tryck på Amazons dash-knapp för att skicka en direktbeställning på det toapapper eller tvättmedel du brukar handla. Amazon levererar gratis med Prime, men tyvärr inte i Sverige ännu.  

6. Den uppkopplade tvättmaskinen

Samsungs Quickdrive är ett alternativ till uppkopplad tvättmaskin och ligger på ca 17 000 kronor.
Samsungs Quickdrive är ett alternativ till uppkopplad tvättmaskin och ligger på ca 17 000 kronor.Foto:pressbild

Eftersom man ändå måste tömma maskinen själv, vad kan en uppkopplad tvättmaskin göra? Du kan sätta igång den på distans och kan få veta när den är klar. Förutom det kan den mäta hur smutsig tvätten är genom tvättvattnet och därefter själv bestämma hur mycket tvättmedel du behöver. 

7. Den uppkopplade madrassen

Eight Sleep är en av leverantörerna av smarta madrasser.
Eight Sleep är en av leverantörerna av smarta madrasser.Foto:pressbild

Det finns redan flera appar som försöker hjälpa användare att analysera sin sömn. Men det finns även madrasser som gör jobbet åt dig. Vill du bland annat att ena sidan av sängen ska vara varmare än den andra? Och vill du ställa sängen att sätta på kaffebryggaren när du vaknar så är det inte heller något problem. 

8. Sous vide

Anova, som har förvärvats av Electrolux, säljer smarta sous vide-maskiner.
Anova, som har förvärvats av Electrolux, säljer smarta sous vide-maskiner.Foto:pressbild

Långkok på svag värme har poppat upp som bästa sätt att få köttet mört. Med en Sous vide kan du lämna den frysta köttbiten i vatten när du går till jobbet och sätta på den när du sitter och äter lunch på kontoret.  Pris från 1300 kronor.

Larm

Minuts hemlarm fungerar med sensorer och skickar notiser till mobilen.
Minuts hemlarm fungerar med sensorer och skickar notiser till mobilen.Foto:pressbild

Kameror i hemmet blir vanligare. Men om du tycker att video känns jobbigt finns det även larm som är uppkopplade till din mobil utan att ta bilder. Minuts hemlarm Point som fungerar med sensorer går att köpa för en tusenlapp och larmar i mobilen. 

10. Uppkopplad värme

Att sänka energikostnaden är något som många vill. Att kunna styra värmen i sommarstugan eller i villan på distans i mobilen är något som det svenska startupbolaget Manetos har lyckats lösa. Fungerar på alla hus med vattenburen värme.  Bär en engångskostnad på 5 000 kronor och en månadskostnad på 80 kronor. 

Läs även: Acceleratorn Hax sätter fart på startupbolagens affärer i Asiens techmecka 

Innehåll från ComarchAnnons

Framtidens legacysystem måste lämna plats för omnikanaler

Legacysystem är ofta belastade med sviktande manuella processer som orsakar problem för finans- och försäkringsaktörer. För att motverka dessa bör bolagen komma över sitt förändringsmotstånd och proaktivt investera i moderna, digitala lösningar.

Risken med förändringsmotstånd vad gäller digitala systemlösningar är att aktörer som berörs enbart accepterar förändringsbehovet när katastrofen redan har inträffat. Därför förespråkar experter digitaliserade system som möjliggör för bolag att förnya sina innovationsprocesser. 

– En låg tröskel in till ett övergripande system minskar risken för förändringsmotstånd och öppnar upp möjligheten för företag att lägga en långsiktig strategi, säger Aleksandra Romot, Senior Business Consultant hos systemintegratören och programvaruhuset Comarch.

Att uppgradera ett befintligt legacysystem innebär att man måste välja att antingen bygga om, omstrukturera eller ersätta ett gammalt system. Omstrukturering eller uppdatering innebär medelhöga kostnader och risker, med resultat därefter. Att istället ersätta systemet med ett modernt alternativ ger bäst resultat, men innebär också högre kostnader och högre risker. 

– McKinsey visar att it-kostnaderna per försäkring för försäkringsbolag med moderniserad it kan vara 41 procent lägre än för de med äldre system. Försäkringsbolagen har emellertid svårt att utnyttja denna potential, dels på grund av föråldrade system, dels på grund av alltför komplexa konfigurationer.

Explosivt eller stegvis?

Huruvida man bör välja att ersätta systemet helt eller att gradvis bygga om det och gå mot exempelvis ökad modularitet eller mikrotjänster beror därför enligt Aleksandra Romot både på verksamhetens omfattning och effektiviteten hos försäkringsgivarens it-team. 

– Då blir frågan: ska vi göra en explosiv eller stegvis förändring? Satsa på intern utveckling eller inköp av paketerad programvara? Svaren beror bland annat på hälsan hos existerande legacysystem, tillgången till mogna standardlösningar på marknaden, effektiviteten hos den interna it-funktionen, samt mängden tillgängliga resurser eller målen för affärsmodellen.

Hon konstaterar att moderna it-lösningar för bank och försäkring bör stödja olika typer av försäkringar, exempelvis liv- eller skadeförsäkringar. De bör också vara anpassade för både privatkunder och företag i en sammanhängande lösning, utan att man behöver logga in i flera olika verktyg.

– En sådan modularitet gör det möjligt att anpassa lösningen till försäkringsbolagets behov och ger flexibilitet när det gäller att skapa sin egen it-arkitektur. Comarchs branschanpassade it-lösningar möjliggör för företag att snabbt driva sin digitalisering framåt och dra nytta av dess fördelar.

Värt arbetet

Standardsystem är vanligtvis mer strömlinjeformade, med färdiga funktioner för produktmodellering, prissättning, försäkringar, självbetjäning för kunder eller skadereglering. Att övergå från äldre lösningar till moderna alternativ är därför en komplex process som kräver både tid och resurser, men enligt Aleksandra Romot är det värt det. 

– Försäkringslösningar kommer att bli alltmer integrerade i externa tjänster och produkter. Samarbeten i den moderna världen är endast möjlig om man kan utbyta information snabbt och enkelt. Därför riskerar de bolag som väljer traditionella legacysystem i stället för nya lösningar att hamna på efterkälken. Dagens försäkringsbolag behöver onlineportaler för kunderna, digitala verktyg för distributörerna och en strategi baserad på omnikanallösningar. 

Läs mer hos Comarch  

Mer från Comarch

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Comarch och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera