Hoppa till innehållet

Annons

Tio lösningar som kopplar upp ditt hem

När mobilen, klockan och bilen alla är uppkopplade går vi nu allt längre med våra egna hem. Di Digital listar tio sätt för att komma närmare drömmen om det smarta hemmet.

Hemmet blir alltmer uppkopplat – här är tio områden där smarta lösningar finns.
Hemmet blir alltmer uppkopplat – här är tio områden där smarta lösningar finns.Foto:Anna Byström

Uppkopplingar för våra hem brukade vara begränsade till att öppna garagedörren eller att veva upp markisen med en fjärrkontroll. I dag finns det en rad möjligheter för att göra mycket mer. 

I Sverige har en rad startupbolag skapat uppkopplade prylar för hemmet. Bland annat Flic som är en smart knapp som kan programmeras till att bland annat hitta din mobil, beställa en Uber, sätta i gång musik eller kontrollera belysningen hemma.

Läs även: Smarta larmbolaget: ”Första upplagan är redan slutsåld” 

Trenden för uppkopplade hem har även lyfts av det digitala låset Glue (NTL) som bland annat har samarbetat med Ica för att leverera hem mat innanför dörren och Minut (NTL) som är ett smart larm som kan uppdatera dig via mobiltelefonen om något oväntat händer i hemmet.

Johanna Green, vd för Disrupt Synergies, är en av många som brinner för ett uppkopplat hem. Hennes fyra lägenheter utspridda över Europa är alla på något sätt uppkopplade. Förutom digitala lås och larm samt smart belysning har hon kopplat upp luftkonditionering, handdukstork och värmesystem.

”Mina hyresgäster kan kosta mer eller mindre beroende på hur de lever, speciellt i lägenheterna utanför Sverige, då vi är bortskämda med billig el här. Genom att kontrollera systemen genom mobilen kan man både spara pengar och minska sin miljöpåverkan”, säger hon.  

Förutom enklare lösningar med digitala lås, smarta högtalare och uppkopplade lampor finns det en rad andra uppkopplingar tillgängliga för den som är såld på idén om ett smart hem. 

Men än finns det fortfarande barnsjukdomar, hävdar Ted Persson, investerare på riskkapitalbolaget EQT Ventures (NTL).

”Ett av problemen är att olika produkter sällan ­pratar med varandra. Vissa produkter kräver Apple Home Kit, vissa har gjort en integration med Amazon Alexa, men ingenting annat, vissa kräver Google Home och några fungerar som sin egen lilla ö”, säger han.

Läs även: Här är Sveriges 10 hetaste IoT-startups 

 Även Johanna Green har upptäckt att de uppkopplade sakerna som ska förenkla kan skapa problem.

”Vid två tillfällen har jag fått flyga ned till Spanien för att hyresgästen inte har kommit in. En gång på grund av att batteriet i låset dog”, säger hon. 

Tio sätt som kopplar upp ditt hem: 

1. Digitala lås

Glue är en av leverantörerna av smarta lås.
Glue är en av leverantörerna av smarta lås.Foto:pressbild

Digitala lås har dykt upp från en rad bolag, bland annat från låsjätten Assa Abloy men även från startupbolagen Glue och Parakey. Med hjälp av dem kan du öppna upp dörren för leveranser, besökare och hålla koll på när barnen kommer hem utan att du själv är där. 

2. Smart belysning

Ikea är en av flera aktörer som har gett sig in på marknaden med smart belysning.
Ikea är en av flera aktörer som har gett sig in på marknaden med smart belysning.Foto:pressbild

Uppkopplad belysning kan användas med en rad olika system. Sist ut för att få oss att hantera vår belysning på distans är Ikea som nu gör sin egen linje Ikea trådfri. 

3. Den uppkopplade kylen

Bosch är en av flera vitvaruaktörer som erbjuder en smart lösning för kyl och frys.
Bosch är en av flera vitvaruaktörer som erbjuder en smart lösning för kyl och frys.Foto:pressbild

Glömde du göra en inköpslista innan du åkte till matbutiken? Gå in i mobilen och kolla vad du har i kylen med hjälp av kameror och trådlös fjärrstyrning. Priser från 15 000 kronor.

4. Den uppkopplade dammsugaren 

Xiaomis robotdammsugare är en av flera på marknaden.
Xiaomis robotdammsugare är en av flera på marknaden.Foto:pressbild

Vill du få dammsugningen gjord när du är på jobbet? Med en uppkopplad dammsugare kan du bland annat sätta upp virtuella väggar där du inte vill att den ska dammsuga. Pris runt 2000 - 8000 kronor.

5. Gör påfyllningar med ett knapptryck

Amazon smarta knapp Dash kräver bara en knapptryckning för att skicka en beställning av en specifik vara.
Amazon smarta knapp Dash kräver bara en knapptryckning för att skicka en beställning av en specifik vara.Foto:pressbild

Satt i sista toarullen? Börjar tvättmedlet ta slut? Tryck på Amazons dash-knapp för att skicka en direktbeställning på det toapapper eller tvättmedel du brukar handla. Amazon levererar gratis med Prime, men tyvärr inte i Sverige ännu.  

6. Den uppkopplade tvättmaskinen

Samsungs Quickdrive är ett alternativ till uppkopplad tvättmaskin och ligger på ca 17 000 kronor.
Samsungs Quickdrive är ett alternativ till uppkopplad tvättmaskin och ligger på ca 17 000 kronor.Foto:pressbild

Eftersom man ändå måste tömma maskinen själv, vad kan en uppkopplad tvättmaskin göra? Du kan sätta igång den på distans och kan få veta när den är klar. Förutom det kan den mäta hur smutsig tvätten är genom tvättvattnet och därefter själv bestämma hur mycket tvättmedel du behöver. 

7. Den uppkopplade madrassen

Eight Sleep är en av leverantörerna av smarta madrasser.
Eight Sleep är en av leverantörerna av smarta madrasser.Foto:pressbild

Det finns redan flera appar som försöker hjälpa användare att analysera sin sömn. Men det finns även madrasser som gör jobbet åt dig. Vill du bland annat att ena sidan av sängen ska vara varmare än den andra? Och vill du ställa sängen att sätta på kaffebryggaren när du vaknar så är det inte heller något problem. 

8. Sous vide

Anova, som har förvärvats av Electrolux, säljer smarta sous vide-maskiner.
Anova, som har förvärvats av Electrolux, säljer smarta sous vide-maskiner.Foto:pressbild

Långkok på svag värme har poppat upp som bästa sätt att få köttet mört. Med en Sous vide kan du lämna den frysta köttbiten i vatten när du går till jobbet och sätta på den när du sitter och äter lunch på kontoret.  Pris från 1300 kronor.

Larm

Minuts hemlarm fungerar med sensorer och skickar notiser till mobilen.
Minuts hemlarm fungerar med sensorer och skickar notiser till mobilen.Foto:pressbild

Kameror i hemmet blir vanligare. Men om du tycker att video känns jobbigt finns det även larm som är uppkopplade till din mobil utan att ta bilder. Minuts hemlarm Point som fungerar med sensorer går att köpa för en tusenlapp och larmar i mobilen. 

10. Uppkopplad värme

Att sänka energikostnaden är något som många vill. Att kunna styra värmen i sommarstugan eller i villan på distans i mobilen är något som det svenska startupbolaget Manetos har lyckats lösa. Fungerar på alla hus med vattenburen värme.  Bär en engångskostnad på 5 000 kronor och en månadskostnad på 80 kronor. 

Läs även: Acceleratorn Hax sätter fart på startupbolagens affärer i Asiens techmecka 

Innehåll från SoftwareONEAnnons

Så kan ramverket FinOps skapa affärstillväxt

Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.
Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

Precis som säkerhet idag genomsyrar alla delar i ett företag behöver ett ramverk likt FinOps prägla hela bolagsstrukturen.

– FinOps är en organisatorisk och kulturell förflyttning där vi jobbar med att få ihop samspelet mellan finans, operations, DevOps och alla affärsenheter och tekniker, säger Lisbeth Vigermyr, vd för SoftwareOne Sweden.

De senaste åren har utvecklingen och användandet av cloudtjänster gått framåt i en rasande fart. För att hänga med i kapplöpningen är molnet idag fundamentalt för alla företag, med effekten att helt andra affärsmodeller uppstått. Kostnaderna för molntjänster ökar exponentiellt och på SoftwareOne ser man att marknaden har mognat för att ta upp konversationen kring vilka arbetssätt som kan bidra för bättre. 

Det här är FinOps

Många tror felaktigt att FinOps är en förkortning av Financial Operations, men det stämmer inte, förtydligar Lisbeth Vigermyr. I själva verket är FinOps ett ramverk och arbetssätt som hjälper företag att ta kostnadskontroll och samtidigt organisera sig tillsammans för framtida innovation. Finans, affärsenheter, utvecklare, it-enheter och HR samarbetar för att få ut maximalt av sin cloudkostnad på ett datadrivet sätt och vid rätt tidpunkt.

– Vi ser ett ökat behov av att få hjälp med arbetssätt och best practice för att ta kontroll över och förstå sina cloudkostnader – och hur den informationen sedan kan användas för att uppnå företagsmålen och driva ny innovation. Då är FinOps helt rätt väg att gå, förklarar Lisbeth Vigermyr.

De största utmaningarna med Cloud

Enligt undersökningar gjorda av FinOps Foundation är de största utmaningarna med Cloud att kunna prognostisera kostnader, att kostoptimera lösningar och att samverka datadrivet. 

– Många frågar sig hur man ska kunna lägga en budget på något så flytande som cloudtjänster. Utmaningen ligger i att köpa och innovera i molnet på ett strukturerat sätt som även inkluderar ekonomistyrning, säger Lisbeth Vigermyr.

SoftwareOne är idag en av världens största FinOps-partners och certifierade som FinOps MSP och som FinOps Platform. I ett typiskt uppdrag hjälper de organisationen att ta fram en strategisk riktning och kontroll. Genom att definiera en strategi för att optimera molnkostnader hålls kostnaderna inom en fördefinierad gräns över en bestämd tidsperiod.

– Vi säkerställer att företagets molnarkitektur är fit for purpose och förser ledningen med strategisk riktning och avancerade rapporter. Vidare faciliterar vi workshops och utbildningar för kulturell förändring med FinOps ramverk, berättar Lisbeth Vigermyr och avslutar:

– Som kund är det aldrig för sent eller för tidigt att börja med FinOps – det är som med vilken träning som helst – aldrig för sent och kan dessutom rädda många kostsamma kvartalsslut.

 

 

Mer från SoftwareONE

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SoftwareONE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera