1515

Tio heta bubblare inom fintech

I skuggan av de stora fintechbolagen som Klarna och Izettle frodas en rad mindre företag. Di Digital har valt ut tio av de mest lovande svenska fintechutmanarna som fortfarande är mer eller mindre okända.

Fintechsektorn drog förra året in flest riskkapitalinvesteringar bland svenska startups.
Fintechsektorn drog förra året in flest riskkapitalinvesteringar bland svenska startups.

1. Bambora

Grundat: 2015.
Plats: Stockholm.

Bambora är en udda fågel när man pratar om nystartade fintech­bolag. Bolaget hade i fjol, alltså sitt första riktiga verksamhetsår, en omsättning på cirka 1,7 miljarder kronor. Anledningen är att Bambora består av en grupp befintliga bolag som har köpts upp och fogats samman till en storkoncern. ”Världens största startup”, som vd:n Johan Tjärnberg brukar kalla bolaget.

Johan Tjärnberg är vd för Bambora, riskkapitalbolaget Nordic Capitals nya betalkoncern Foto: Viktor Ström

Johan Tjärnberg är vd för Bambora, riskkapitalbolaget Nordic Capitals nya betalkoncern. Foto: Viktor Ström

Bambora inriktar sig, liksom Klarna, Adyen, Stripe och Handelsbankens Ecster, på betalningar. Kockarna bakom Bambora är riskkapitalbolaget Nordic Capital som har avsatt runt 4,5 miljarder kronor för att snabbt bygga upp ett stor­företag. Med dessa muskler är det troligt att Bambora inom kort kommer att vara ett lika välkänt varumärke som andra betaltjänster.

Läs mer: Nordic Capital lanserar miljardkoncern inom betalningar


Behaviosec

Grundat: 2006.
Plats: Luleå.

Behaviosec är ett it-säkerhetsföretag som riktar sig mot finansbranschen. Bolaget har tagit fram en mjukvara som lägger ett extra säkerhetslager på bankernas plattformar genom att identifiera hur användarna rör mus och tangentbord.

Foto:

Bolaget har tagit in cirka 60 miljoner kronor i riskkapital från bland annat det svenska riskkapitalbolaget Northzone. Behaviosec har varit i  gång i snart tio år, men om man får tro branschen kan genombrottet stå för dörren.

Läs mer: Riskkapitalbolaget Octopus tar in 1,2 miljarder


Billhop

Grundat: 2011.
Plats: Stockholm.

Billhop startade med idén att göra det möjligt att betala fakturor med kreditkort. Tanken var att konsumenter på så sätt kunde samla bonuspoäng eller förlänga kredit­tiden.

Foto:

Billhops grundare och ledning: Roozbeh Charli, Sebastian Andreescu och Erik Malm.

Det senaste året har bolagets affärsidé kommit att handla enbart om företag. Tillsammans med kortföretagen har Billhop tagit fram nya typer av kreditlinor för företag kopplade till fysiska eller virtuella kreditkort. Bolaget planerar att inom kort gå in på den brittiska marknaden.

Bland finansiärerna finns Per-Otto Hyland, son till tv-legendaren Lennart Hyland och tidigare Nordenchef för bankjätten Crédit Suisse.

Läs mer: Billhop tar in 18 miljoner – siktar på storföretag


Instantor

Grundat: 2010.
Plats: Stockholm.

Instantor har tagit fram en mjukvara som kopplas samman med bankerna för att gå igenom en individs transaktionshistorik. Historiken analy­seras av mjukvaran och resultatet är en färdig kreditprövning på några ­sekunder. Bolagets teknik har potentialen att bli en grundläggande infrastruktur för olika typer digitala konsumenttjänster kring kredit­givning.

Instantors ena grundare, Johan Grundström, har tidigare startat och sålt kasinosajterna Maria Bingo och Mama Mia Bingo.

En lite oväntad detalj är att Jonas Mårtensson, vice vd för Mojang som har tagit fram spelet Minecraft, sitter i bolagets styrelse.

Läs mer: Finsk fintech prisades på Stockholm-event


Klirr

Grundat: 2015.
Plats: Stockholm.

Klirr riktar sig, liksom många nya finansbolag, mot unga sparare. Bolaget har tagit fram en mobilapp som ska göra det enkelt och roligt att spara. Skillnaden mellan Klirr och andra liknande bolag är affärs­modellen.

Foto:

Klirr är ett fondbolag och ser mobilappen som bolagets distri­butionskanal för de egna index­fonderna. Storbankernas fondbolag har fortfarande en stark ställning, men i takt med nedmonteringen av bankkontor och mer klagomål kring höga fondavgifter lär vi se fler ut­manare på området.  Klirr drivs bland annat av Per Sköld, grundare av e-handelsbolaget Bangerhead.

Läs mer: Sparappen Klirr nästa fintech-stjärna


Knc Miner

Grundat: 2013.
Plats: Stockholm/Boden.

KNC Miner har gjort sig kända för sina stora datahallar i Boden där de bryter kryptovalutan bitcoin.

Foto:

Knc Miners vd och medgrundare Sam Cole.

Hajpen runt bitcoin har det senaste året bytts ut mot ett växande intresse för blockchain – tekniken bakom valutan. KNC Miner kan därmed stå inför en omställning av sin affär. Oavsett är de det ledande bolaget på området i Sverige och om­sätter ett par hundra miljoner i sina digitala bitcoingruvor.

Läs mer: KNC Miner frias i tingsrätten


Lendify

Grundat: 2014.
Plats: Stockholm.

Marknaden för så kallade ”person till person”-lån drabbades av ett tungt bakslag när den äldsta aktören, Trustbuddy, gick i konkurs. Att Trustbuddy dessutom har hanterat kundernas pengar på ett misstänkt kriminellt vis har skadat förtroendet.

Men det står ändå mer eller mindre klart att branschen kommer att växa och vara en viktig komponent i framtidens finansiella system.

Lendify är bra positionerat för den utvecklingen. Bland Lendifys finansiärer finns bland annat grundarna av börsaktuella Resurs Bank.

Läs mer: Ny utmanare inom digitala lån


Lifeplan

Grundat: 2008 (köpt av Benifykoncernen 2012).
Plats: Göteborg.

Lifeplan är det hittills enda svenska bolag som på allvar har gett sig på tekniken med helt automatiserad sparrådgivning. Bolaget skapar portföljer åt sina sparare som sedan fördelas om automatiskt i takt med att olika tillgångsslag ökar eller minskar i värde.

Foto:

Kalle Erlandzon, medgrundare och vd för Lifeplan.

Lifeplan är helt inriktat på att sälja rådgivning för förvaltning av tjänstepensioner, och har de senaste åren plockat in kunder som Klarna, Ikea och Ericsson. Automatiserad förvaltning av pensioner i lågprisfonder är en starkt växande marknad internationellt. Till exempel investerade svenska Kinnevik nyligen 500 miljoner kronor i amerikanska Betterment som gör just detta.

Läs mer: Pensionssajten Lifeplan: ”Vi är Europas största robothandlare”


Trustly

Grundat: 2008.
Plats: Stockholm.

Trustly har tagit fram en tjänst som gör det möjligt för kunder att betala direkt från sitt bankkonto på e-­handelssajter. Bolaget omsatte över 100 miljoner kronor och gjorde drygt 20 Mkr i vinst 2014. I fjol inledde Trustly en omfattande expansion i  Europa.

Foto:

Trusly är välkapitaliserat för expansion. Utöver att bolaget drivs med god vinstmarginal tog det 2014 in motsvarande 200 Mkr i riskkapital från franska Bridgepoint Development Capital.

Läs mer: Trustly plockar chefer från Klarna och H&M


Wint

Grundat: 2007.
Plats: Hagfors.

Det lilla svenska redovisningsföre­taget Fortnox ­håller just nu på att bli uppköpta av revisionsjätten Visma för 1,2 miljarder kronor. Men efter Fortnox kommer redan en ny generation av digitaliserade redovisningstjänster.

Foto:

Björn Elfgren är vd på den digitala revisionsbyrån Wint.

En handfull svenska bolag är inriktade på att automatisera och digitalisera kvittohantering och redovisning. Ett av dem som har kommit längst är Wint i Hagfors. Bolaget har tagit fram vad de kallar ”papperslös bokföring”, säkerligen en dröm för många småföretagare i deklarationstider.

Läs mer: Efter miljardbudet: Fortnox-profilens nya satsning


Innehåll från WintAnnons

Konsulter som struntar i admin tjänar troligen mer

Daniel Johansson, VD Wint.
Daniel Johansson, VD Wint.

I Brainvilles konsultrapport över första halvåret 2021 går det att läsa att ett för konsulter angenämt problem uppstått. Det finns fler uppdrag än konsulter just nu, och precis som på bostadsmarknaden är det säljarens, alltså konsultens, marknad. Wint ser liknande vindar både där fler konsulter efterfrågar en lösning för att lätta arbetsbördan, men också att fler nya bolag startas.

Hos den automatiserade bokföringstjänsten Wint kan man relatera till den utveckling som Brainvilles siffror visar. Det finns en större efterfrågan från både nystartade och äldre bolag. 

– En stor del av vår kundbas är få- och flermans konsultbolag, såväl IT- som HR- och management-konsulter. Många är så gott som fullbelagda just nu och behöver optimera sin tid och sina arbetsdagar. Att då lägga tid på administration funkar inte, det är debiterbara timmar som egentligen bara försvinner. Jag kan absolut gå så långt som att säga att konsulter som släpper mycket av administrationen och istället låter oss sköta den, troligen tjänar mer, säger Daniel Johansson, VD på Wint. 

Wints tjänst är framtagen med grundidén om att företagande ska vara superenkelt. Alla onödiga moment som stjäl tid ska skalas bort. Som konsult ger det ju mer tid till kunden och uppdraget. Till skillnad från många andra tjänster på marknaden är Wint en helhetslösning som helt tar över administrationen, från löner och betalningar till deklarationer och bokslut. I modellen ingår även att kunna ge företagare ekonomisk rådgivning utifrån deras företag och behov, allt till en fast månadskostnad. 

Läs också: så förenklar Wint vardagen för hundratals svenska konsulter 

Stort behov av effektivisering

När första halvårets konsultrapport från Brainville presenterades visade det sig att uppdragen i storstadsregionerna just nu är så många att konsulternas tid inte räcker till. Det går att välja och vraka bland uppdrag och det finns en tendens att alla företag inte kan få den hjälp de behöver. 

– Det är absolut konsulternas marknad. Samtidigt som de har ett stort behov av att effektivisera och strukturera för att möta efterfrågan går det ju inte heller att jobba fler timmar än vad som finns på ett dygn. Att konsulterna själva börjar leja bort jobb och uppgifter är en naturlig del i det här, säger Manuel de Verdier på Brainville. 

Förändrad prisbild och bättre lönsamhet

En annan del av utvecklingen där uppdragen är fler än konsulterna är att prisbilden kan förändras. Som vanligt när marknaden styrs efter tillgång och efterfrågan finns det utrymme att se över prissättning och utveckla nya delar av sitt erbjudande. Brainville ser att marknaden är redo att betala det konsulterna begär.

– Vi ser mindre skillnad mellan vad konsulterna vill ha betalt och det uppdragsgivarna är villiga att betala. Detta halvår är det lite extra intressant att se att uppdragsgivarnas priser har ökat snabbare än säljarnas, vilket förstås är ett tydligt tecken på att det är säljarens marknad.

Att både kunna höja sitt arvode och samtidigt använda sig av en extern tjänst för löneutbetalningar, deklarationer, betalningar och bokslut ger stora möjligheter till större lönsamhet och bättre rörelseresultat. 

 

 

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?