1515
Annons

Tinks vd: ”Om fem år finns inga personliga bankmän”

Fintechbolaget Tink har gått från sparapp till ett mjukvarubolag med kunder som SEB, Nordea och SBAB. Nu uppger vd:n Daniel Kjellén att man ska dubbla antalet medarbetare på ett år – och rita om bankmarknaden inom fem.

Tinks vd Daniel Kjellén.
Tinks vd Daniel Kjellén.

Storbankerna har inget val. "Open banking" är här. Bolag som Tink har plöjt vägen med egna "sparappar" som samlar privatekonomisk data på en plats. Och EU har formaliserat det hela genom att ge oss kunder rätten att dela all vår bankdata med olika appar – detta i direktivet PSD2, som röstades igenom i fjol och börjar gälla i september 2019.

Tinks vd och medgrundare Daniel Kjellén menar att banksektorn står mitt uppe i en snabb, och delvis brutal, digitalisering.

”Om fem år finns inga personliga bankmän”, säger han.

Tink-grundaren har anledning att vara kaxig. Sedan bolaget lanserade sin företagstjänst för ett drygt år sedan har tillväxten exploderat. I fjol var Tinks omsättning 23 miljoner kronor. Nu omsätter man 100 Mkr i årstakt. 

”Vi är knappt 120 medarbetare idag, men ska anställa ytterligare 100 personer det kommande året”, säger vd Daniel Kjellén.

Om man ska överleva som bank i framtiden så kan man inte bara se på medan andra tar ens kunddata, menar han. Man måste även göra samma sak själv. 

Man måste få kunderna att dela med sig all sin information – vilka bankkonton och lån man har, vilka kreditkort man använder och var man sparar i aktier och fonder. Sedan måste man analysera den och försöka locka över kunderna med bra erbjudanden på sånt som bolån och fondsparande. 

Läs mer: Rekordförlust för Tink – men bankaffären växer: "Långt över förväntningarna" 

Storbankerna och nischaktörerna är redan igång. Sedan ett år tillbaka har Tink sålt sin mjukvara till svenska kunder som SEB, Nordea, Klarna, Nordnet, Collector Bank, SBAB, Bofink och Zmarta.

”Vi fortsätter driva vår egen app. Men det är mjukvarudelen som fått vår omsättning att lyfta”, säger vd:n.

Tink har redan expanderat utomlands och finns i Norden, Belgien och Holland.

”Innan årsskiftet ska vi påbörja utrullningen i Frankrike, Tyskland,  Storbritannien och Spanien”, säger Daniel Kjellén.

I grunden hjälper Tink kunderna med två saker:

1. Att bygga den infrastruktur som krävs för att hämta data från andra håll och genomföra betalningar. 

2. Att utveckla tjänster som påminner om de man kan hitta i Tinks app. De handlar om att kategorisera och analysera kundens utgifter, sparande och lån. Dessa visas upp för kunden i mobilen i form av en slags instrumentbräda. Ovan på det kommer de personliga råden – och en del relevanta erbjudanden. 

Det är punkt två som Daniel Kjellén menar ska utradera behovet av personliga bankmän inom fem år. 

”När en viss teknik är så pass uppenbart mycket bättre går det snabbare än vad man tror. Personliga bankmän kommer att ersättas av digitala autopiloter. Även bankkontor kommer vara borta i den form vi känner dem. De kommer gå samma väg som Posten”, säger han.

Tinks grundare: Fredrik Hedberg, teknikchef, och Daniel Kjellén, vd.
Tinks grundare: Fredrik Hedberg, teknikchef, och Daniel Kjellén, vd.Foto:Emma-Sofia Olsson

Tink grundades redan 2012 och har fortfarande ett försprång. Men de potentiella konkurrenterna är många. Sparappar som Dreams och Qapital har sina egna system och fintechbolag som Adyen, Stripe och Trustly jobbar med snarlik teknik.

Läs mer: Sparappen Dreams fyller på kassan – ruvar på nya fondsatsningar

För att befästa sin ställning har Tink ett självbetjäningserbjudande som låter små startupbolag som Bofink använda mjukvaran gratis en tid.

”Över 500 utvecklare har hittills signat upp för att använda vår teknik gratis”, säger han. 

Ännu är bolaget inte lönsamt. De årliga förlusterna kan fortfarande räknas i tiotals miljoner kronor. Men bolaget är välfinansierat. Sedan starten har Tink (NTL) tagit in närmare 200 Mkr i riskkapital från aktörer som Sunstone Capital, Sven Hagströmmers Creades och SEB Venture Capital.

”Vi säljer mjukvara som en tjänst, så det dröjer innan vi kan visa vinst. Men den underliggande lönsamheten är god”, säger vd Daniel Kjellén.


Innehåll från CitrixAnnons

Snabb inloggning löser en av sjukvårdens största utmaningar

Svensk sjukvård står inför flera stora utmaningar. Ett av de större problemen är att sjukvårdspersonal tvingas lägga tid på att logga in och ut ur olika system – något som stjäl tid från den faktiska vården av patienter. Med en ny blixtsnabb inloggningslösning kan vården nu spara in tid som motsvarar flera heltidstjänster så att personalen istället kan ägna sig åt det som är allra viktigast.

Att sjukvårdspersonal arbetar under mycket stress och press är allmänt vedertaget. För de som arbetar inom sjukvården är det heller ingen nyhet att enorma mängder tid under en arbetsdag läggs på att logga in och ut ur olika system när man rör sig mellan olika platser på sjukhuset. 

Det som skiljer vårdarbetsplatser från andra är att man har en så kallad delad arbetsplats där man frekvent gör kortare aktiviteter i journalsystemet som att registrera medicin eller patientinformation. På grund av lagkravet på spårbarhet i systemen infördes krav på individuella inloggningar där ett smart kort användes för både inlogg och digitala underskrifter. Något som visade sig bli en rejäl tidstjuv. 

– Varje gång man loggade in med kortet tog i snitt två minuter. Med 25 till 30 inloggningar per dag blev den tiden sammantaget något som motsvarar flera heltidstjänster per vecka för ett sjukhus. Vårdpersonal har uttryckt en enorm frustration över detta, förklarar Peter Söderholm, CTO på Citrix. 

Läs om en läkares frustration här 

Inloggning på under sex sekunder

För att kunna frigöra tid för personalen att lägga på faktisk vård togs en ny lösning fram av Citrix i samarbete med flera andra aktörer. Det smarta kortet används fortfarande men istället för en inloggning varje gång så har man möjlighet att återansluta till sin befintliga inloggning på under tio sekunder. 

– Det har aldrig funnits fler applikationer än i dag och kraven från verksamheterna är att man ska kunna vara mobil och flexibel – något som inom sjukvården innebär att man själv rör sig runt på sjukhuset medan enheterna finns kvar på samma plats. Med lösningen kan du återuppta din session där du lämnade senast på en annan fysisk plats och du slipper sitta och vänta på inloggningen. Precis som när man fortsätter att titta på en film på Netflix. 

”Gett stora tidsvinster”

Efter att lösningen infördes på sjukhuset Capio S:t Göran i Stockholm har chefer och personal märkt av enorma besparingar i tid som de nu kan lägga på patienterna. 

– På en akutmottagning är varje sekund dyrbar. Personalen tar hand om stora patientflöden och är väldigt beroende av att vara mobila och samtidigt komma åt sina digitala system. När vi byggde en ny akutmottagning så passade vi även på att införa helt nya IT-arbetssätt med hjälp av ny teknik från bland annat Citrix, säger Rene Lambin, Enhetschef på Capio S:t Göran. 

– Numera kan personalen snabbt och säkert byta arbetsplats och samtidigt ta med sig sin inloggade session i journal- och röntgensystem. Vi minskade tiden för in- och utloggning från tidigare två minuter till under sju sekunder. Över tid har detta gett stora tidsvinster tillbaka till verksamheten, avslutar Rene. 

17-19 maj finns Citrix på plats på Vitalis, Skandinaviens ledande eHälsomöte. Där visar de denna lösning. Besök gärna Citrix på plats i monter B09:11. Anmäl dig via denna länk, och delta utan kostnad (värde 495kr) 

Vill du redan nu boka en demo under Vitalis, kontakta malou.ekblom@citrix.com.

Mer från Citrix

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Citrix och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?