1515
Annons

Tinitell deltar i Amazons Alexa-accelerator

Barnmobils-bolaget Tinitell har kvalat in sig till Amazons Alexa-accelerator i Seattle, Washington. Samtidigt tar man in cirka 9 miljoner kronor i bryggfinansiering. 

Tinitells vd och grundare Mats Horn visar upp bolagets armbandsmobiler för barn.
Tinitells vd och grundare Mats Horn visar upp bolagets armbandsmobiler för barn.

Teknikbolaget Tinitell uppmärksammades för första gången i samband med en framgångsrik crowdfundingkampanj på Kickstarter 2014. Men efter det var det länge svårt att få tag på Tinitells röststyrda armbandsmobil i vanliga butiker. 

Men i slutet av oktober i fjol kunde Di Digital rapportera att Tinitell dragit in 9 miljoner kronor i riskkapital från Optimizer Invest (NTL) och en rad affärsänglar. Pengarna användes bland annat till en butikspremiär på hemelektronikkedjan Mediamarkt i Stockholm.

Läs mer: Succé för Tinitell i julhandeln – tar in 10 miljoner i riskkapital

”Julförsäljningen på Mediamarkt gick bra. Totalt sett sålde vi 10 000 enheter i fjol. Vi kommer sälja ännu fler i år”, säger bolagets vd och grundare Mats Horn.

Men trots framgångarna har bolaget haft svårt att hitta formen. I fjol uppgick omsättningen endast till 6,8 miljoner kronor, samtidigt som förlusten landade på 13 Mkr, enligt grundaren.

”Vi hade en del returer från Mediamarkt, vilket påverkade omsättningen negativt”, medger Mats Horn. 

Nu tar bolaget in nytt kapital i en så kallad brygg-finansiering. Samtidigt går man från att vara ett svenskt aktiebolag till att bli ett amerikanskt bolag, Tinitell Inc. Cirka tre fjärdedelar av Tinitells försäljning sker redan i USA.

”Vi ska maximera våra möjligheter i USA genom att sälja och marknadsföra oss online. Vi ska fortsätta sälja i butik i Sverige och produktutvecklingen ska ske här i Stockholm. Men vi ska även öppna ett kontor på västkusten i USA”, säger Mats Horn.

Kapitalrundan är inte helt klar. Men än så länge har Tinitell (NTL) säkrat upp cirka 9 miljoner kronor från befintliga och nya investerare, enligt Mats Horn.  

”Största investerare i denna runda är Kontrast Holding, en tech-investerare från Ryssland”, säger han.

Foto:
Så fungerar Tinitells armbandsmobil för barn.

Mats Horn uppger även att bolaget har antagits till Amazons Alexa-acceleratorprogram. Rent praktiskt innebär det att bolagets ledningsgrupp åker till Amazons huvudkontor i Seattle, Washington i nästa vecka och bor där i tolv veckor.

Läs mer: ”Därför satsar Apple på röststyrning i hemmet”

”Amazons Alexa-accelerator drivs av gruppen bakom Amazons röststyrda mjukvara Alexa, känd från den smarta högtalaren Echo. De hoppas att vi ska hjälpa dem utvidga Alexas användarupplevelse kring barn, familjen och hemmet. Vi får tillgång till den senaste tekniken inom röstigenkänning. 

Foto:
Amazons vd och grundare Jeff Bezos och de olika versionerna av bolagets röststyda, uppkopplade högtalare Echo.

Vad hoppas ni detta ska ge?

”På kort sikt hoppas vi synka Tinitell med Echo. Det ska bli möjligt att säga ”Alexa, var är Tinitel?” och få reda på var barnen håller hus.”

Fotnot: NTL-länkarna går till Nordic Tech List, en databas med bolagen, investerarna och grundarna på den svenska tech-scenen.


Läs mer: Apple sent in i matchen med smart högtalareFoto:
Apples marknadschef Phil Schiller presenterar Apples nya smarta högtalare Homepod, som släpps till försäljning i december och kommer i vitt och "rymdgrå". Foto: TT/Marcio Jose Sanchez


 


Innehåll från InnencoAnnons

Här är tekniken som drastiskt minskar energiförbrukningen

Höga elpriser, överbelastat elnät och energianvändningens påverkan på klimatet är några relaterade ämnen som de flesta troligtvis blivit bekanta med den senaste tiden. Ett företag vars teknik kan rå bot på detta är Innenco. Med visionen att revolutionera bygg- och energibranschen levererar de ett energisnålt koncept som minimerar både driftkostnader och effekttoppar, samtidigt som det ökar inomhuskomforten.

Innenco grundades år 2015 och är idag ledande inom forskning och utveckling av uppvärmning, kylning och energilagring för alla slags byggnader. Deras nya koncept består av produkten Active Elements och verktyget Innenco Smart Control som tillsammans har påvisat en minskning av energianvändningen med 75 procent under kalla klimatförhållanden och 40 procent under varma klimatförhållanden. Den revolutionerande tekniken har redan beprövats av flertalet kunder och stora aktörer. Innenco har även fått internationellt erkännande av Sveriges Energibyrå, IVL Miljöinstitut, Smart City Sweden och North American realestate developers. 

Så här fungerar det

Konceptet består av ett lågtemperatursystem med Innencos egenutvecklade värmeväxlare, Active Elements, och egna styrsystem som bidrar till att fördela värme och kyla på det mest optimala sättet i en byggnad. Tekniken integreras med verktyget Smart Control, ett datorsystem med unik potential att lokalisera små temperaturskillnader från olika zoner. Värme som skapas i exempelvis ett serverrum kan således användas för att öka temperaturen i en annan del av byggnaden.

– Vanligtvis krävs en värmetillförsel på 50 grader för att bibehålla en inomhustemperatur på 22 grader. Med vår teknik som enkelt kan installeras i golv, väggar och tak krävs istället enbart 25 grader för att hålla samma temperatur. För att skapa inomhuskyla, som utgör en större energibov än uppvärmning, är vår teknik även överlägsen och kräver inte lika stor mängd vatten som andra äldre system, berättar Stephen Bruce, styrelseledamot på Innenco. 

Innenco på väg in i framtiden

Med flertalet godkända patent gör Innenco nu sig redo för börsnotering och påbörjar en kommersialisering i Sverige, Europa och Mellanöstern. De är även delaktiga i projekt i Indien och Kina. 

– Målet är att utveckla vår patentportfölj för att sedan i framtiden ta fram och sälja produkter som är anpassade för vår teknik och våra system. Vi kommer bland annat ta fram värmepumpar och solceller som är anpassade för våra lågtempererade system. Vi vill kunna bidra till att fastigheter blir mer självförsörjande inom energi, får lägre driftkostnader och ett mer balanserat inomhusklimat, säger Stephen Bruce.

Innencos framtid är ljus, med sin teknik och produkter kommer de kunna bidra till att företag världen över kan driva en betydligt mer klimatsmart verksamhet. I sin tur kommer de att kunna leda till ett mer hållbart samhälle. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Innenco och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?