1515
Annons

Tinders grundare är på uppköpsjakt

Tinders grundare Sean Rad har lämnat vd-posten på Tinder för andra gången.  Nu leder han dejtingappens investeringsben med kritisk blick.

Sean Rad, Tinders medgrundare och tidigare vd på SXSW.
Sean Rad, Tinders medgrundare och tidigare vd på SXSW.Foto:Joey Abrait.

(Di Digital/Austin) Dejtingappen Tinder, med tiotals miljoner användare enligt grundaren Sean Rad, fick för över ett år sedan kritik för att vara diskriminerande mot transsexuella. Inte bara för att användare enbart kunde välja mellan könsidentiteterna man och kvinna, utan även för att många blev blockerade efter att andra användare rapporterade dem på grund av deras könsidentitet.

I november ändrade Tinder appen så att användare istället kunde välja mellan 37 könsidentiteter och även lägga till ytterligare. Man lade också fram riktlinjer för hur man skulle bättre hantera de rapporteringar som kom in. Men vägen dit var inte spikrak.

Läs även: Tinder drar in storkovan – så går det för dejting-appen 

”Vissa personer inom organisationen ifrågasatte om det här var något som det var värt att lägga våra pengar på. De ansåg att det rörde sig om en liten grupp och inte något som ledde till stora innovativa förändringar”, säger Sean Rad på scen på SXSW i Austin.

”Synsättet berodde till stor del på kunskapsbrist bland våra anställda.”

Precis som Facebook tog Tinder hjälp av organisationen Glaad för att göra de förändringar som behövde göras. 

Långsiktigt lever vi i en värld där inkludering kommer att vara framtiden.

Sean Rad har sedan dess lämnat vd-posten på Tinder för andra gången. Han blev först avsatt i november 2014 men återinsatt mindre än ett år senare. I december i fjol lämnade han posten för att leda arbetet på dejtingsappens investeringsben Swipe Ventures.

”Min nya roll tillåter mig att fortsätta bidra till den övergripande strategin för Tinder samtidigt som jag breddar Tinders avtryck genom Swipe Ventures”, sa Sean Rad i ett meddelande i december.

Läs även: Så bestämmer Tinder hur åtråvärd du är 

Swipe är en del av det publika bolaget Match Group, där även Tinder ingår, och är ett verktyg för Tinder att köpa, utveckla och investera i sociala nätverk och dejtingföretag. Hittills har Swipe redan köpt startupbolagen Humin och Tappy samt investerat i Vina, en vänskapsapp för kvinnor.

I en SXSW-panel, tillsammans med representanter från Glaad, bekräftar Sean Rad att investeringarna, som Swipe kommer att göra framöver, kommer att utgå ifrån ett inkluderande perspektiv.

”Vi har begränsade resurser på årsbasis. Men vår dröm för företaget sträcker sig fem till tio år in i framtiden och därför söker vi inte företag som kan lösa våra utmaningar kortsiktigt. Långsiktigt lever vi i en värld där inkludering kommer att vara framtiden. Vi kommer inte att köpa eller investera i företag som inte delar den visionen”, svarar han på Di Digitals fråga.

Läs även: Hennes dejtingapp för lesbiska intar Sverige 


 Det här är SXSW:

  • South by Southwest (förkortat SXSW) är världens största festival för musik, teknik och ”de kreativa industrierna”.
  • Festivalen, som grundades år 1987, har blivit känd som en grogrund för nya trender i den digitala världen. 
  • Tjänster som Twitter, Foursquare och senare även videotjänsten Meerkat fick alla sitt genombrott på SXSW. 

Foto: Joey Abrait.

Di Digitals Mimi Billing och Joey Abrait bevakar årets festival på plats i Austin.


 


Innehåll från SavelendAnnons

Starta året med en ny vana: Få dina sparpengar att växa utan ansträngning

Återigen är januari här, månaden som både betraktas som årets fattigaste och ett startskott för nya löften. Sparplattformen SaveLend vill uppmuntra alla att använda det nya året till att se över sitt sparande och ta tillfället i akt att bygga en stabil ekonomisk grund. I stället för att låta dina pengar ligga sovandes på ett sparkonto utan ränta kan SaveLend hjälpa dig att sätta sparpengarna i arbete – och skapa möjlighet för dem att växa.

Ett nytt år är här och för många markerar det en möjlighet att börja med, eller återuppta, olika goda vanor. Att komma i gång med träningen eller ge upp tobak är nog några av de allra vanligaste nyårslöftena men 2022 kan också bli året du börjar satsa på ditt sparande, på riktigt. Många har idag stora summor pengar på vanliga sparkonton till nollränta, helt utan avkastning. Det är precis lika ineffektivt som att stoppa pengar i madrassen, menar Ludwig Pettersson, vd på SaveLend.

– Riksbanken har som uppgift att hålla inflationen på runt 2 procent per år så faktum är att dina sparpengar tappar köpkraft med tiden om de ligger vilande. Du bör i stället se till att placera pengarna där de jobbar och levererar avkastning. 

Steg ett är helt enkelt att komma i gång med det aktiva sparandet och det kan göras på många olika sätt, du kan till exempel köpa aktier och fonder, investera i råvaror eller spara i krediter. Nästa steg är att se till att du har en plan framåt, förklarar Ludwig Pettersson. En annan viktig faktor för ett framgångsrikt sparande är nämligen att spara varje månad, över tid. På så vis investerar man i alla konjunkturer och slipper tänka på att försöka förutse marknaden.

En naturlig diversifiering

Idén till SaveLend föddes 2014 ur viljan att erbjuda en sparform som står utanför aktiemarknadens dagliga svängningar och som ger grund för stabil avkastning. Krediter är en välkänd och beprövad investeringsform som tack vare teknikens utveckling numera kan erbjudas till alla. Genom att dela upp kapitalet på många olika krediter och kredittyper når man också en naturlig diversifiering då risken delas upp både sett till koncentration per kredit och kredittyper – så som företagslån, fastighetskrediter, konsumentlån och liknande. Det är också en sparform som inte kräver några förkunskaper eller stora startkapital. 

– Att spara i krediter skapar ett naturligt kassaflöde med ränteutbetalningar vid olika tillfällen och tider så att pengar fortsätter att ticka in. Och sedan får man ränta-på-ränta-effekten på det, säger Ludwig.  

Lägre risk

Han understryker att samtliga krediter hos SaveLend omfattas av en noggrann kreditkontroll och att krediter som tillgångsslag generellt har lägre risk än aktier. Trots detta ska krediter inte heller utgöra hela sparportföljen utan det är alltid viktigt att säkerställa en bra bredd så att man sprider sina risker. Avkastning och risk går hand i hand och man ska vara medveten om att en möjlighet till hög avkastning också innebär en hög risk. Du måste därför fundera på hur planen för ditt eget sparande ser ut. 

– Krediter bör vara en självklar del av varje sparportfölj för att skapa en bra diversifiering mellan både tillgångsslag och risknivåer. Vår målavkastning ligger på 7–9 procent per år, och under de senaste tolv månaderna nådde vi 8,92 procents avkastning efter avgifter och kreditförluster. 

Möter både nya och erfarna sparare

SaveLends plattform är utformad för att möta behovet hos alla typer av sparare. Från nybörjarsparare, som förstår att pengar behöver aktiveras men inte har något större intresse av att hålla koll på att köpa och sälja. Till de mer erfarna och kapitalstarka investerarna som vill ha en större bredd i portföljen och en tryggare investeringsgrund att stå på. 

– Vår investeringsmotor SmartInvest möjliggör ett helt automatiskt sparande i krediter vilket gör att vi kan möta de med lite mindre kapital som bara vill komma i gång och aktivera sitt kapital. Samtidigt kan de mer erfarna investerarna engagera sig mer i plattformen och göra egna inställningar för att få den spridning de vill ha i olika kredittyper samt bestämma exakt koncentration av kapital per kredit, avslutar Ludwig Pettersson. 

Kom i gång idag på Savelend.se 

 

 

Mer från Savelend

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Savelend och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?