Den franska appen Yubo påminner om den en gång så hajpade samtalsplattformen Clubhouse, fast i videoform. På plattformen kan användare mötas och prata med varandra i digitala rum och socialisera genom bland annat spel och chatt. Målgruppen är generation Z, det vill säga personer födda efter 1996.
Appen lanserades 2015 och har enligt egen utsago 60 miljoner användare globalt, varav 1 miljon i Sverige. Hur många som använder den aktivt är dock oklart, då bolaget inte delar siffran för den svenska marknaden.
”Vi såg ett behov av en plattform för meningsfulla möten där generation Z kan ha samma typ av interaktion som de har i verkliga livet som på nätet”, säger Sacha Lazimi, vd och medgrundare av Yubo.
Men i pressen är det framför allt en annan bild som tagit fäste. Både i internationell och nationell media har appen beskrivits som ett ”Tinder för barn”, då den i flera rättsfall kopplat ihop sexualförbrytare med barn och ungdomar. Senast i maj dömdes en svensk man för våldtäkt mot barn – han hade kommit i kontakt med flickan via Yubo.
”Yubos plattform reflekterar verkligheten, så allt dåligt som kan hända i verkligheten kan även hända på vilket socialt medie som helst. Det är vår kamp varje dag och vi arbetar ständigt med säkerheten och att moderera innehåll.”
Sacha Lazimi håller dock inte med om att plattformen har ett problem med groomers, ett ord som används synonymt med vuxna som närmar sig barn i syfte att begå sexuella övergrepp.
”Vi kanske har dålig press, men vi har inget problem med groomers och vi bekämpar den här typen av problem med identitetsverifikationer och genom att separera åldersgrupper.”
Nu inför Yubo ett åldersverifieringssystem som inte ska gå att lura. I och med detta blir de det första sociala medie i världen med över 50 miljoner användare som genomför detta för alla användare, enligt egen utsago.
Eftersom användare i de yngre åldrarna ofta saknar id-handlingar kommer användare kunna verifiera sin ålder genom att ta en 'selfie', en teknik som tillhandahålls av det brittiska företaget Yoti.
”Yoti har tagit fram en ai som kan bedöma ålder genom att analysera ansikten. De har gjort över 500 miljoner analyser med alla kön, åldrar och hudfärger. De kan uppskatta någons ålder med 1–2 års marginal, och med tiden blir tekniken ännu bättre.”
Bilderna tas bort när åldersuppskattningen är genomförd, och den som blir felbedömd har möjlighet att verifiera sin ålder med hjälp av en id-handling. Funktionen lanseras till en början för användare som är 13–14 år gamla, med målet att alla plattformens användare ska ha verifierat sin ålder i slutet av året.
Yubo låter även en ai övervaka livesändningar och flagga till mänskliga moderatorer när olämpligt innehåll visas, som nakenhet eller droganvändning. När användare delar känslig information, som ett telefonnummer, skickar appen en varning.
”Vi lägger hela tiden till nya funktioner för att kunna skydda våra användare ännu mer.”

Till skillnad från många andra sociala medier, som Snapchat och Tiktok, är Yubos plattform annonsfri. Verksamheten baseras på en så kallad freemium-modell, där tjänsten är gratis att använda till en viss gräns. Användare kan sedan betala för att lägga till funktioner, som att kunna komma i kontakt med nya människor snabbare.
Hittills har det varit relativt tyst om Yubo på den svenska marknaden. Även om appen laddats ner 1 miljoner gånger av svenska användare räknas den inte som en populär app bland ungdomar, enligt Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2021. Men det ska det bli ändring på, enlig vd:n.
”Vår tillväxt här har varit helt organisk, vi har inte betalat för någon marknadsföring och inte gjort så mycket pr. Det hoppas vi ska ändras nu.”
Bolaget har även en svensk förankring i riskkapitalbolaget Sweet Capital, grundat av spelbolaget Kings grundare, som investerat i plattformen i flera omgångar. Sedan start har bolaget tagit in lite mindre än 700 miljoner kronor i riskkapital.
Bolaget siktar även på att växa på andra bredder än de geografiska. Med tiden breddas även målgruppen. När bolaget lanserades 2015 var målgruppen 13- till 17-åringar. Nu riktar sig plattformen till 13–25-åringar.
”Om fem år kanske vi även har en stor andel 30-åringar på plattformen, eftersom generationerna växer upp på vår plattform.”
Läs mer: Snapchat gör mobilen till ett provrum