1515

Tim Cooks galna siffra: Apples appbutik genererar 5000 miljarder

Lagom till sin stora utvecklarkonferens levererar Apple siffror över hur mycket pengar som passerar App Store. 2019 var den siffran hisnande 519 miljarder dollar. ”I dessa tider kan App Store tillhandahålla möjligheter”, säger vd Tim Cook.

Apples vd Tim Cook.
Apples vd Tim Cook.Foto:Patrick T. Fallon

Vid den här tiden på året strömmar apputvecklare vanligtvis till Silicon Valley för Apples AAPL +0,46% Dagens utveckling stora utvecklarkonferens, WWDC. I år kommer hela kalaset dock att hållas digitalt.

Men Apple gör ändå sitt bästa för att förklara storheten med det egna ekosystemet av appar. 

Nu senast genom en rapport från Analysis Group som gått igenom hur mycket pengar som genereras genom appar i App Store.

Summan för 2019 landade på hisnande 519 miljarder dollar, eller knappt 5 000 miljarder kronor.

”I dessa svåra och turbulenta tider tillhandahåller App Store oändliga möjligheter för entreprenörskap, hälsa och välbefinnande, utbildning och jobbskapande, som hjälper människor att snabbt anpassa sig till en värld i förändring”, säger vd:n Tim Cook i ett uttalande om rapporten.

Läs mer: TIN Fonders grundare: Så klarade vi coronakrisen – pekar ut guldkornen i portföljen

Ungefär 4 000 miljarder av totalsumman kommer från branscher som säljer fysiska varor, enligt rapporten. Merparten från försäljningen sker genom mobilhandelsappar. Bland exemplen som nämns finns svenska Ikeas och H&M:s respektive appar.

Reseappar av typen Sas och Norwegian stod för 550 miljarder kronor och apptaxi- och transportbolag som Uber och Voi stod för nära 400 miljarder kronor.

Digitala tjänster, kategorin där Spotify och andra streamingbolag klumpas ihop, stod för 600 miljarder kronor. Spel tog dock merparten av kakan, enligt rapporten.

App Store lanserades 2008 och innehåller i dag omkring två miljoner appar.

Bolaget skriver i anslutning till rapporten att mer än 85 procent av de 5000 miljarder kronorna gått till utvecklarna och företagen. Själva tar Apple bara en provision på ”fakturor knutna till digitala tjänster och medier”.

Det är ändå ingen dålig deal för jätten. Omkring 15 procent skulle innebära att Apple drog in 750 miljarder på bara App store 2019.

Läs mer: Apples nya mål: En Oscar – och så dyrt kan det bli


Innehåll från EOSAnnons

Industriell 3D-printing i metall öppnar upp för många nya möjligheter

Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.
Värmeväxlare, kopparapplikation och EOS Digital Factory.

Industriell 3D-printing, även kallat additiv tillverkning, är en precis, effektiv och tillförlitlig metod som klarar komplex design och är överlägsen traditionella tillverkningsmetoder när det kommer till att optimera produktion inom tillverkningsindustrin. Världsledande teknikleverantören EOS har nyligen inlett ett utvecklingspartnerskap med Audi, och det är bara ett av alla sätt där de hjälper kunder världen över med en mer effektiv produktion i både plast och metall.

EOS är internationellt ledande inom additiv tillverkning och erbjuder maskiner och support till servicebyråer och kunder inom stora tillverkningsindustrier som olja och gas, flyg-, fordon- och medicinteknik – industrier som står inför ständigt växande utmaningar såsom krav på resurseffektivitet, logistik och optimering.

Industriell 3D-tillverkning öppnar upp för många nya möjligheter och de senaste åren har intresset varit stort för just metall-3D-skrivare. EOS erbjuder, förutom 3D-skrivare, ett brett utbud av material som aluminium, titan, koppar och flertalet superlegeringar. Maskinerna finns i flera utföranden med en till fyra lasrar och varierande byggvolymer och automatiseringsgrad

– Med hjälp av en pulverbäddslaser appliceras tunna lager med metallpulver som sedan smälts till den geometri som användaren efterfrågar. En stor fördel med additiv tillverkning är att man kan skapa väldigt komplexa geometrier i ett stycke utan att behöva sätta samman flera komponenter. Pulverlagren är så tunna som 0,02-0,08 millimeter per lager, vilket ger ett väldigt precist resultat. Materialet och kraven på applikationen styr vilken lagertjockleck som används, säger Jesper Bjarneteg, Field Service Engineer, EOS.

Utvecklingspartnerskap med Audi

EOS M 400 är en av de större metallskrivarna i produktportföljen. Med 1000 watt lasereffekt är den optimal för serietillverkning av stora metalldelar, något som kommit väl till pass i och med samarbetet med Audi – som de benämner som ett utvecklingspartnerskap. Syftet är nämligen inte bara att bistå med system och processer, utan att även stötta dem med kunskap och utbildning i additiv tillverkning.

Jesper Bjarneteg tror att just kunskapen är central för att fler företag ska våga ta steget och investera i tekniken.

– Traditionell tillverkning är inte nödvändigtvis gynnsam men många är låsta till den design de haft innan. De vågar inte riktigt göra den stora investering det initialt är, även om de på längre sikt kommer vara en bra affär. Additiv tillverkning innebär stora materialbesparingar, kortare ledtider, större skalbarhet, effektivisering och optimering av produktionen. En annan fördel är att man slipper vara beroende av underleverantörer.

Ett helhetskoncept

Utvecklingen sker i en rasande fart och där man för fem år sedan använde tekniken för prototyper sker den nu i produktionsfas. I och med Industri 4.0 har EOS jobbat mot att digitalisera, effektivisera och analysera hela produktionsflödet.

– Vi har en lokal närvaro i Sverige och lång erfarenhet i branschen. Vi är inte bara maskinleverantör utan ger även support på en bredare skala och kan leverera ett helhetskoncept med stöttning hela vägen, avslutar Jesper.

Läs mer om EOS metall-3D-skrivare här 

Mer från EOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EOS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?